Tristan Tulen van Scaramouche naar Olympische Spelen

29 april 2024 | Van onze AS-redactie

De 32-jarige schermer Tristan Tulen van de Arnhemse vereniging Scaramouche heeft zich het afgelopen weekend op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Luxemburg geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. In de finale won Tulen met 15-6 van de Portugees Frazão en veroverde daarmee het enige beschikbare ticket voor de Spelen.

De degenschermer, die getraind en gecoacht wordt door zijn broer Rafaël Tulen (ook uitkomend voor Scaramouche), is met zijn plaatsing weer de eerste Nederlandse schermer op de Spelen na Bas Verwijlen, die de afgelopen vier edities van de Olympische Spelen Nederland vertegenwoordigde, maar inmiddels gestopt is. Voor Tristan Tulen is het zijn debuut. In 2023 won hij in Krakau de Europese Spelen en een jaar eerder veroverde hij zilver op het EK in het Turkse Antalya.

Tristans’ kwaliteiten zijn op 25 mei te bewonderen in Sportcentrum Valkenhuizen, waar de finales van het NK Equipe Schermen zullen plaatsvinden. Het degenteam van Scaramouche zal daar trachten voor de vijfde keer op rij Nederlands kampioen te worden. De Scaramouche equipe bestaat uit Ruben Derksen, David van Nunen, Rafaël Tulen én de kersverse Olympia-ganger Tristan Tulen.

* Tekst: Wim Ludeke
* Foto: BizzTeam/Eva Pava