Triathlon Westervoort: spektakel

31 mei 2011 | Van onze AS-redactie

Het is niet zomaar een triathlon. De triathlon van Westervoort onderscheidt zich van andere doordat het evenement voor het publiek fantastisch te volgen is. De derde editie, donderdag 2 juni, is weer ‘compact’ zoals organisator Hans Frieling het uitdrukt.

Afgezien van het feit dat veel Nederlandse toppers donderdag 2 juni hun opwachting maken bij Sports Planet aan de Emmerik in Westervoort, is dat compacte het geheim van het evenement. Frieling: “Het zwemmen speelt zich af in ons zwembad, mooier kun je het dus niet volgen. Het fietsen is een rondje van 8 kilometer, het lopen een rondje van 5 kilometer. Je ziet de deelnemers dus diverse keren langs komen. En tot slot is de wisselzone ín onze sporthal. Dat is dus heel spectaculair.”
Frieling (foto), de eigenaar van Sports Planet, is toe aan zijn derde editie. De Westervoortse triathlon begint furore te maken.  Het is een volwaardige NTB-wedstrijd, topatleten komen graag. Frieling: “Voor die knapen is het belangrijk omdat wij ook een halve triathlon organiseren. Die worden in Nederland schaars. Vaak kiest men voor een kwart- of een achtste triathlon. Die hebben wij ook, maar voor de toppers is een halve aantrekkelijker. We begonnen twee jaar geleden met 24 deelnemers, vorig jaar waren dat er 63 en nu hebben we 135 deelnemers. Het wordt een serieuze wedstrijd.”
Het is zelfs niet uitgesloten dat het Nederlands kampioenschap ooit naar Westervoort komt. Frieling: “Een voorwaarde is dat het zwemmen dan buiten moet gebeuren. In de ‘Haven van Putman’ hebben we die mogelijkheid.”

Hans Frieling is zelf ook begenadigd triatleet ( zijn beste tijd op een ‘Iron Man’: 12.43 uur), maar zal dit jaar in verband met drukke werkzaamheden niet meedoen. Wel volgt hij een der favorieten, Marcel Gierman uit Zevenaar, tevens werknemer van hem bij Sports Planet, nauwlettend. Frieling: “Voor Marcel is deze wedstrijd belangrijk met het oog op de Iron Man in Frankfurt op 24 juli. Via die wedstrijd kan hij zich plaatsen voor de Iron Man op Hawaii, het wereldkampioenschap. Lukt hem dat, dan ga ik zeker met hem mee naar Hawaii.”
Enkele andere kanshebbers, die donderdag – naast Gierman –  meedoen zijn: Bert Flier, Arnoud van Garderen, Tom Jansen (Arnhem), Eddy Lamers, Maarten Peters, Sebastiaan van den Berg.
De Sports Planet Triathlon 2011 omvat de halve, de kwart- en de achtste triathlon. De wedstrijden beginnen donderdag om 09.00 uur. De  sporthal van Sports Planet is het hart van de wedstrijd: hier vertrekken fietsers en lopers en hier komen zij ook aan.

Foto homepage: Marcel Gierman.