Treurnis na thriller bij handbalsters Oranje

11 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

Het Nederlandse vrouwenhandbalteam heeft in de jacht op olympisch goud een mentale tik opgelopen. De ploeg van de Arnhemse bondscoach Henk Groener (foto) kwam tegen Zuid-Korea niet verder dan een gelijkspel: 32-32. Lois Abbingh miste in de laatste seconde een strafworp.

In een zinderend duel had Oranje het behoorlijk lastig met het taaie Zuid-Korea. Met Estavana Polman in de openingsfase op de bank keek Oranje na elf minuten tegen een 4-7 achterstand aan. Met de Arnhemse weer binnen de lijnen zette de Nederlandse ploeg de achtervolging in. Na de gelijkmaker van Polman (8-8) stond er tot 26e minuut steeds een gelijke stand op het bord. Danick Snelder zette Oranje na een geweldige aanval voor het eerst op voorsprong: 14-13. Beide ploegen gingen ook daarna gelijk op, maar pal voor het rustsignaal gooide Nycke Groot nog een keer raak: 19-18.
Na de hervatting kende Oranje tussen de 35e en 42e minuut een prima periode. De ploeg van Henk Groener scoorde vijf keer op rij en leek bij 26-21 op weg naar een eenvoudige zege. Ook bij 29-25, tien minuten voor tijd leek er nog weinig aan de hand. Vijf Zuid-Koreaanse treffers op rij zette de wedstrijd echter op zijn kop: 29-30.
Rio 2016In de spectaculaire slotfase stond Oranje steeds een doelpunt voor (31-30, 32-31) en bij 32-32 mocht Lois Abbingh na een overtreding op Laura van der Heijden nog een keer vanaf zeven meter aanleggen. De druk bleek te groot, de Zuid-Koreaanse keepster stopte de strafworp. Het duel was toen meteen afgelopen.
Estavana Polman scoorde vier keer, Nycke Groot en Yvette Broch waren de beste schutters aan Nederlandse kant.
Door het gelijkspel bleef Oranje in poule B op 3 punten steken en staat daarmee op een vierde plek. Die geeft nog net recht op een plaats in de kwartfinale, maar om de sterkste tegenstanders daarin te ontlopen zal Oranje in de resterende duels met Zweden (vrijdag) en Rusland (zondag) een goed resultaat moeten halen.
Voor de camera van de NOS had Yvette Broch daarover geen twijfel. “Het gaat goed komen.”

Stand Poule B: 1. Rusland 3-4, 2. Frankrijk 3-4, 3. Zweden 3-4, 4. Nederland 3-3, 5. Korea 3-1, 6. Argentinië 3-0.

Resterend programma Oranje in poule B
Vrijdag 12 augustus, 16.30 uur: Zweden – Nederland
Zondag 14 augustus, 19.40 uur: Nederland – Rusland