Trainer Phillip Cocu heeft tactisch gefaald

9 oktober 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Toen ik de opstelling van Vitesse voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard zag, had ik de neiging om direct om te keren en naar huis te gaan. Trainer Phillip Cocu had het namelijk gepresteerd om een drietal wissels door te voeren die allemaal ten koste van het voetbal gingen en met 4-3-3 voor een systeem te kiezen, waar hij de spelers niet voor heeft. Het resultaat was ernaar: belabberd voetbal en een 1-2 nederlaag tegen een (ook) onthutsend zwakke tegenstander.

Wat bezielde deze trainer met het opstellen van een verdedigingscentrum Ferro-Hajek? Twee spelers die eerder al duidelijk hebben aangetoond verre van eredivisiewaardig te zijn. Geen snelheid, te weinig wendbaar, geen opbouwende kwaliteiten. En de viermans-achterhoede completeerde hij met Arcus en Wittek als backs. Jongens die wat meer doorgeschoven in het 3-5-2 systeem opbouwend en aanvallend van waarde kunnen zijn, maar niet goed kunnen verdedigen.

Er stond dus al met al een achterhoede waarbij het wachten was op moeilijkheden en die kwamen er dus ook.

Verder gunde de trainer Baden Frederiksen een plaats in de opstelling. Een speler die voorin al zwervend loopt te rennen en te vliegen, hij is van goede wil. Hij heeft echter al lang aangetoond te weinig te kunnen voor dit niveau. Zijn enige kwaliteit is een goed linkerbeen dat hij echter bijna nooit in stelling weet te brengen.

Cocu is er pas een paar weken, maar hij zal toch video’s hebben bekeken van de spelers in zijn selectie. Hoe heeft hij dan tot de keuze van deze drie spelers kunnen komen? Hoe bestaat het dat hij Meulensteen, de leider van de achterhoede passeerde? Waarom liet hij Cornelisse, een talentvolle jeugdspeler en beduidend beter dan Ferro en Hajek niet gewoon staan? Op welke gronden koos hij voor Baden Frederiksen en liet hij jongens als Kozlowski en Manhoef op de bank?

In het elftal dat Cocu opstelde zat bij voorbaat al nauwelijks voetbal en konden defensieve fouten niet uitblijven. Degradatiekandidaat Fortuna Sittard voer er wel bij. Ondanks het feit dat de Limburgers ook volop deelnamen aan het foutenfestival van deze avond, gingen zij met drie punten aan de haal. Niet slecht voor een degradatiekandidaat. En, het is triest om te constateren, dat gebeurde tegen de ploeg die in de beginformatie en het gekozen systeem van deze wedstrijd met stip degradatiekandidaat nummer één is.

Natuurlijk kreeg Cocu alle krediet van mij, maar hij is op deze manier bezig om dat in zeer hoog tempo te verspelen. Bij ploegen als Cambuur, en Go Ahead zie ik lijn in het spel, spelers kennen hun taken en weten die redelijk uit te voeren. Vitesse was in het systeem en met de spelers van Cocu’s keuze een aarzelende, wankele ploeg zonder lef.

Met zijn wissels corrigeerde de trainer zichzelf, hij bracht met Meulensteen, Kozlowski, Manhoef en De Regt jongens binnen de lijnen die wél voetbalkwaliteiten hebben. Het kwaad was echter al geschied, een rammelend elftal gaat niet ineens geweldig spelen. In die laatste fase viel zelfs ook nog  de 1-2 van Fortuna Sittard. Dat was meer dan die ploeg verdiende, maar dat zul je in zo’n wedstrijd altijd zien. 

Ik denk dat Cocu de beelden van de uitwedstrijd tegen FC Groningen maar eens moet bekijken. Toen zat er met de nieuwkomers Kozlowski, Bialek en Vidovic en met Meulensteen, Cornelisse en Flamingo als verdedigers in het 3-5-2 systeem wél voetbal in de ploeg. Met de selectie van dit moment moet daar op worden voortgeborduurd. Cocu mag dan voorstander zijn van 4-3-3, maar het is een groot misverstand om te denken dat dat zo maar even kan worden ingevoerd. Dat zou hij als groot speler uit het verleden en trainer met ervaring toch moeten weten.

Ik ben zeer benieuwd wat de trainer de komende weken gaat doen. In deze wedstrijd heeft hij tactisch volledig gefaald en dat heeft drie hele dure punten gekost. Als hij dit soort blunders blijft maken, valt hij niet te handhaven. Ik hoop dat het niet zo ver komt, voor hem en voor de club.

Vitesse-Fortuna Sittard 1-2
32. Bialek 1-0, 40. Ferati 1-1, 80. Vita 1-2