Trainer Patrick de Nooijer stopt bij DVOV: ‘Ik ben er helemaal klaar mee’

3 april 2019 | Van onze AS-redactie

Voetbaltrainer Patrick de Nooijer van de zaterdagse vierdeklasser DVOV stapt na dit seizoen op bij de Velpse club. “Ik heb er geen zin meer in. Ik ben er helemaal klaar mee”, zegt de 50-jarige oefenmeester. “Het is niks tussen mij en de club en het ligt ook niet aan de groep. Maar mijn motivatie is gewoon weg.”

De Nooijer en DVOV waren nog wel overeengekomen er na dit seizoen nog een jaartje aan vast te knopen. Dat feest gaat dus niet door. “Ik heb vanmiddag Marc van Meeteren, de voorzitter, gebeld. Ik stop aan het einde van dit seizoen.”

De Nooijer heeft zijn besluit niet van de ene op de andere dag genomen. “Het is een opeenstapeling”, legt de Arnhemmer uit. “Neem de competitie. Grol en Grolse Boys gaan samen, maar uiteindelijk hebben ze geen team en stappen uit de competitie. Dan zit je nog met tien ploegen. Als je een keer hebt gespeeld, lig je daarna weer drie weken stil. Dan zakt bij mij de moraal. En soms denk je ook: waar zit ik in de vierde klasse naar te kijken. het is niveau kukuluku.”

Maar er is meer. De Nooijer: “Een aantal weken geleden heb ik een normaal gesprek met een scheidsrechter over een buitenspelsituatie. Roept de leider van de tegenpartij ineens: ‘Jij moet je bek dicht houden.’ En zit je naar tv te kijken en zie je een grensrechter bij een amateurwedstrijd een keeper knock-out slaan. Het gaat toch helemaal nergens meer over.”

Over DVOV niets dan lof, maar De Nooijer ziet de mentaliteit van spelers veranderen. “Voetbal is toch een geweldig spel. Dat moet je fanatiek beleven, maar dan hoor je sommigen zeggen: ‘Ik vind het niet leuk.’ Spelers vinden het ook niet prettig in een groep aangesproken te worden. Dat moet dan één op één en dan nog moet je heel voorzichtig zijn. En dat is echt niet alleen in het voetbal, zo gaat het ook bij hockey. En ook daar breken ze elkaar de kaak en staat de dader daarna gewoon een biertje te drinken. Het is allemaal van deze tijd.”

De Nooijer heeft zichzelf daarom de vraag gesteld: hoe kan ik hierin nog functioneren? “Je voelt je bijna een oude man. Maar wil ik de verwachtingen bijstellen? Het antwoord is nee. Wil ik een soort bezigheidstherapeut zijn? Ook nee. Maar ik ben bijna een maatschappelijk werker en wil ik dat? Nee dus.”

Meerdere malen dacht De Nooijer er wel overheen te komen. “Want er gebeurden ook mooie dingen, zoals het behalen van de eerste periodetitel. Maar als het plezier bij mij verdwijnt, heb ik niet meer de power en de passie om ook volgend seizoen datgene te geven wat nodig is. Ik heb geen zin meer om me aan te passen en ik ga ook geen bijscholingscursus volgen om dingen te snappen. Ik ga me niet meer veranderen, dan ben ik maar een ouwe lul.”

De Nooijer, die halverwege het seizoen 2014-1015 Jacco Beerthuizen opvolgde, maakt het seizoen wel af bij DVOV, dat zich door het behalen van die eerste periodetitel al plaatste voor de nacompetitie. “We kunnen dus nog promoveren en we gaan redelijk ontspannen toewerken naar de nacompetitie. Dan gaan we met zijn allen proberen deze periode goed af te sluiten. Ik hoop met een feestje en dan is het mooi geweest.”