Toch nog een vrolijke middag

13 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Na vijfentwintig minuten afzien, werd het zondag in het Gelredome toch nog een vrolijke middag. Vitesse had tegen De Graafschap tot het moment van de uiterst gelukkige eerste goal maar wat aangerommeld. De Doetinchemse degradatiekandidaat had het betere van het spel. Nadat het van richting veranderde schot van Ødegaard pardoes in het net was geploft, werd alles anders. Vitesse ging eindelijk voetballen en het vertrouwen in eigen kunnen bij de ploeg van de sympathieke trainer De Jong brokkelde in razend tempo af tot ruïneniveau.

Vertrouwen, het is een onmisbare eigenschap om tot prestaties te komen. Dat was in de beginfase duidelijk zichtbaar bij de Vitessenaren Doekhi en Foor. Beide spelers worden in de sociale media veelvuldig afgekraakt, maar Foor heeft in het verleden vaak genoeg bewezen uitstekend te kunnen voetballen en ook Doekhi heeft wel degelijk kwaliteiten. Foor lijdt er echter onder dat hij momenteel op het middenveld tweede of zelfs derde keus is en Doekhi kwam ineens weer op de bank terecht omdat trainer Slutsky om onbegrijpelijke redenen toch maar weer voor Van der Werff koos. Dan is het niet zo vreemd dat Foor zeer matig aan de wedstrijd begon, met als dieptepunt een mislukte breedtepass voor het eigen doel langs. En dan valt ook te verklaren dat Doekhi in eerste instantie geen bal vooruit durfde te spelen, terwijl hij dat echt wel kan. Gelukkig herstelden beide spelers zich redelijk in de loop van het duel.

Het vrolijke gevoel dat toch nog ontstond, vond zijn oorzaak in een aantal punten. Om te beginnen het resultaat. Door een royale overwinning stelde Vitesse niet alleen de play-offs veilig, maar vindt de ploeg zichzelf zelfs weer terug op de vijfde plaats. Dat is belangrijk voor de televisiegelden en de uitgangspositie in de nacompetitie.

Verder waren het tweede, derde en zesde doelpunt van grote kwaliteit. En, zeer verheugend, de pas achttienjarige Buitink maakte er daar twee van en liet wederom zien een spits met perspectief te zijn. Aan de bal moet hij nog wel wat vaster worden, maar hij is met zijn tomeloze inzet een plaag voor iedere verdediging en toont zich een echte afmaker. Aan deze jongen gaat de club nog veel plezier beleven.
Ook enorm leuk was dat de net ingevallen debutant Musaba de zesde treffer inknikte. Hij speelde zo kort dat ik hem nog niet kan beoordelen, maar het is in ieder geval een mooi begin.
De assist bij dit laatste én bij het tweede doelpunt kwam van rechtsback Karavaev. Uitermate prettig dat hij zo snel terug is van zijn blessure en er meteen weer stond, zowel aanvallend als verdedigend. Een belangrijke speler in het team.

Van grote waarde zijn uiteraard ook Serero en Ødegaard. Dat bewijzen zij het hele seizoen al en hopelijk kunnen zij dat ook tijdens de play-offs laten zien. Misschien kan Musonda, die na eindeloze knieproblemen onverwacht dan toch nog zijn eerste minuten van het seizoen maakte, dan ook nog een bijdrage leveren.

Een speciale vermelding verdient doelman Pasveer. Hij is met de grond gelijk gemaakt en zelfs door menigeen uitgejoeld en bespot tijdens het voor hem desastreus verlopen vorige seizoen, maar staat sinds zijn verrassende rentree uitermate sterk te keepen. En hij geeft met zijn schitterende wreeftrap af en toe gevaarlijke dieptepasses over vijftig meter. Kom daar eens om, dat zie ik geen enkele andere keeper doen.

Tenslotte belicht ik Matavz nog even nu hij voor het eerst na zijn blessure weer aan de aftrap stond. Zoals bekend ben ik geen fan van hem, omdat hij te slap is in de duels en het de vijandelijke achterhoedes in mijn ogen niet lastig genoeg maakt. Zijn jeugdige collega-spits Buitink laat precies zien wat ik bedoel. Toch moet ik zeggen dat ik Matavz in deze wedstrijd een behoorlijk aantal goede dingen heb zien doen en ook aardig wat werk heb zien verzetten. Als spitsenkoppel vormden Matavz en Buitink een goede combinatie.

Woensdag bij VVV Venlo is het voor Vitesse zaak om te winnen. Dan houden Slutsky en zijn mannen de gunstige vijfde plaats vast en gaan zij bovendien met een goed gevoel de play-offs in. Winst in Venlo is zeker mogelijk, maar ervaren Vitessesupporters weten dat zij er uitermate verstandig aan doen zich niet van te voren rijk te rekenen.

Vitesse-De Graafschap 6-126. Straalman 1-0 (e.d.), 37. Buitink 2-0, 70. Buitink 3-0, 73. Ødegaard 4-0, 80. Darfalou 5-0, 86. El Jebli 5-1, 87. Musaba 6-1.