Titelstrijd in 2G naar climax

18 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Voor veel regionale clubs staat er in het zondagvoetbal in de laatste twee speelrondes nog veel op het spel. Westervoort strijdt in 2G om de titel, VDZ en SML kunnen zich in 3B nog plaatsen voor de nacompetitie om promotie en heeft sc Rheden nog een overwinning nodig om mogelijke rechtstreekse degradatie te voorkomen. Eldenia moet in 3C nog punten pakken om zich definitief veilig te spelen. Veluwezoom mag zich in 4D gaan opmaken voor de nacompetitie om promotie als het de laatste twee wedstrijden in winst omzet. Een overzicht.

De spanning is in de tweede klasse G van het zondagvoetbal om te snijden. Drie ploegen strijden in de laatste twee speelrondes om de titel: DVC ’26 (41 punten uit 22 duels, doelsaldo +22), Westervoort (42 uit 22, +5) en VVG ’25 (40 uit 22, +18).

Tot afgelopen zondag voerde VVG ’25 de ranglijst aan, maar door de 4-2 nederlaag bij Westervoort zakte de ploeg uit Gaanderen naar de derde plaats. VVG ’25 kan zich maandag 20 mei, tweede pinksterdag, revancheren voor dat verlies als koploper DVC ’26 op bezoek komt. Westervoort is gebaat bij een zege van VVG ’25 of een gelijkspel. De ploeg van coach Wim Bleijenberg reist zelf af naar Zevenaar voor het duel met DCS.

DCS – Westervoort is ook van belang voor de strijd om de tweede periodetitel. Westervoort (21 uit 10, +8), DCS (20 uit 10, +8) en VVG ’25 (20 uit 10, +5) zijn de belangrijkste kandidaten voor die prijs, maar ook Trekvogels (18 uit 10, +9) is nog in de race. DVC ’26, dat de eerste periodetitel voor zich opeiste, is al zeker van een plek in de nacompetitie. Op basis van de huidige stand geldt dat ook al voor Westervoort en VVG ’25.

Opmars SML

In de derde klasse B is de strijd om het kampioenschap al beslist. Met 62 punten uit 24 duels is het Zutphense AZC, dat afgelopen zondag met maar liefst 15-1 won bij het al gedegradeerde Orderbos, veruit de sterkste gebleken.

Spannend is de strijd om de nacompetitieplaatsen voor promotie. SML, bezig aan een opmars, is de belangrijkste gegadigde voor de derde periodetitel. AZC (21 uit 7) speelt geen rol, want die ploeg is al in het bezit van de eerste periodetitel. De strijd spitst zich toe tot SML (16 uit 7, +14), Warnsveldse Boys (16 uit 7, +9), KCVO (16 uit 7, +10) en VDZ (14 uit 7, +9). Robur et Velocitas, de nummer twee in de totaalstand, is al zeker van de nacompetitie. De Apeldoornse ploeg nam de tweede periodetitel over van AZC, dat ook in die periode de sterkste was.

SML neemt het maandag thuis op tegen Witkampers en kan de periodetitel, met in de laatste speelronde een uitwedstrijd tegen Orderbos, dan nauwelijks meer ontgaan. Zelfs bij twee zeges van concurrent Warnsveldse Boys (nog uit tegen VVO en thuis tegen GSV ’38) zal het doelsaldo in het voordeel van SML uitvallen.

Een overwinning van SML op Witkampers zal ook bij aartsvijand VDZ, dat vorige week zaterdag thuis met 5-0 uithaalde tegen GSV ’38, tot grote vreugde leiden. De ploeg van trainer Wilco Klop heeft in dat geval in de laatste twee wedstrijden nog maar 3 punten nodig om zich op basis van de eindstand te plaatsen voor de nacompetitie. VDZ (42 uit 24, +25) kan dan niet meer ingehaald worden door Witkampers (40 uit 24, +25) en gaat dan als nummer drie in de eindstand in de nacompetitie meedoen om promotie.
VDZ gaat maandag op bezoek bij kampioen AZC en krijgt op de laatste speeldag bezoek van sc Rheden, dat nog volop strijd moet leveren om niet rechtstreeks te degraderen.

Het Velpse VVO (27 uit 24) blijft rechtstreekse degradatie na de uitzege (1-3) bij Beekbergen bespaard. De formatie van trainer Peter Gerritsen kan de nacompetitie, waarin het zich als derdeklasser hoopt te handhaven, echter niet meer ontlopen. sc Rheden (24 uit 24, -27), Colmschate 33 (23 uit 24, -22) en nummer voorlaatst Beekbergen (21 uit 24, -25) strijden om de twee overgebleven plaatsen in de nacompetitie. Eén van deze drie ploegen degradeert rechtstreeks.

sc Rheden, de afgelopen weken met nederlagen bij Robur et Velocitas (9-0) en Witkampers (8-1) volledig van slag, heeft geluk dat het maandag nog gastheer is van Orderbos, dat dit seizoen flinke lekkage in de defensie heeft. De nog puntloze Apeldoorners incasseerden in 24 duels al 138 treffers. Bij een (forse) zege
lijkt de ploeg van trainer John Farkas wel veilig. op de laatste speeldag moet sc Rheden op bezoek bij VDZ.

Eldenia moet in de derde klasse C nog alle zeilen bijzetten om te ontsnappen aan de nacompetitie. De mannen van trainer René Knuiman staan op een tiende plaats met 26 punten uit 24 wedstrijden (doelsaldo -14). Om die nacompetitie te ontlopen moet Eldenia minimaal een plek stijgen en zal dus of Spero (28 uit 24, -9) of RKSV Driel (29 uit 24, -9) op de ranglijst moeten passeren. De punten zal Eldenia moeten pakken in de uitwedstrijd bij het al gedegradeerde RKTVC (maandag) en op laatste speeldag in de thuiswedstrijd tegen koploper VIOD, dat maandag bij winst op OBW kampioen is.

Spero speelt nog thuis tegen FC Bergh en uit tegen Concordia Wehl. RKSV Driel gaat maandag op bezoek bij Jonge Kracht en ontvangt nog DDV ’23, dat als nummer voorlaatst nog knokt tegen directe degradatie.

Jonge Kracht heeft zich al geplaatst voor de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. De ploeg van trainer Gerrit-Jan Barten pakte de tweede periodetitel. Ook OBW is nog een kleine stap verwijderd van de nacompetitie. Als VIOD kampioen wordt en ook de derde periodetitel pakt, dan neemt de Zevenaarse ploeg op basis van de eindstand de periodetitel over van VIOD. Voorwaarde is wel dat OBW (16 uit 70 in die derde periode boven DVOL (12 uit 7) eindigt. OBW speelt op 26 mei nog thuis tegen Jonge Kracht.

DVV is in 3C een stabiele middenmoter gebleken. De Duivense ploeg van trainer Ron Olyslager kwam dit seizoen net iets te kort om mee te doen voor een plek in de nacompetitie om promotie en is ook volgend seizoen derdeklasser.

Veluwezoom heeft in de vierde klasse E de kans op het behalen van de derde periodetitel volledig in eigen hand. Na de knappe 1-0 zege op koploper Diepenveen bleef de Velpse ploeg in de stand de nummer twee met 15 punten uit 7 duels (doelsaldo +7). Klarenbeek (14 uit 7, +11) en CCW ’16 (13 uit 7, +5) zijn de directe achtervolgers. Diepenveen, koploper in de derde periode, is al in het bezit van de eerste periodetitel en is niet van belang.

Veluwezoom gaat maandag op bezoek bij WWNA en de ploeg van de vertrekkende coach Jop de Bruin speelt op de laatste speeldag thuis tegen Klarenbeek, dat wordt getraind door Martijn van de Hel, oud-trainer VVO.

Elsweide, zevende op de ranglijst met 35 uit 24, is veilig. De Arnhemse ploeg van trainer Harun Köprülü kan zich echter niet meer mengen in de strijd om een plek in de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse.

Trainer Pim Scholten heeft zich in de vijfde klasse D met Loo al geplaatst voor de nacompetitie om promotie naar de vierde klasse. De Liemerse ploeg (18 punten uit 6 duels) zou op de laatste speeldag nog gepasseerd kunnen worden door ’t Peeske, maar die ploeg is al in het bezit van de tweede periodetitel.

Loo gaat maandag nog op bezoek bij het Arnhemse Eendracht, dat als nummer 11 op de ranglijst alleen nog RKPSC onder zich heeft. Het Ellecomse EDS staat tiende en speelde dit seizoen evenmin om de prijzen. In 5D is Nijmegen al kampioen.

* Klik hier voor het voetbal programma van 19 en 20 mei 2024

* Foto geheel boven: Mounir Amezrine van Westervoort kan een tackle van een verdediger van VVG ’25 niet ontwijken. (Foto: Nico Kooij)
* Foto onder ‘Opmars SML’: Spelmoment uit het duel SML – AZC. (Archieffoto: Nico Kooij)
* Foto daaronder: Elayah Darim van VDZ neemt het doel van GSV ’38-keeper Tieme Wardenier onder vuur. (Foto: Kim Corbeek-Folman)
* Foto daaronder: Spelmoment uit Eldenia – FC Bergh (2-0). Foto: Nico Kooij)

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (12 MEI)
TWEEDE KLASSE G

Westervoort – VVG ’25 4-2
Schalkhaar – DCS 2-0
Leones – Trekvogels 2-1
DVC ’26 – DIO ’30 4-2
Beuningse Boys – Markelo 2-2
Vorden – Varsseveld 0-1
Columbia is vrij

DERDE KLASSE B
Zaterdag 11 mei

VDZ – GSV ’38 5-0
Zondag 12 mei
Orderbos – AZC 1-15
Warnsveldse Boys – KCVO 2-0
Colmschate ’33 – SML 2-4
Lochem – Robur et Velocitas 0-4
Witkampers – sc Rheden 8-1
Beekbergen – VVO 1-3

DERDE KLASSE C
Zaterdag 11 mei

DVOL – Jonge Kracht 2-3
Zondag 12 mei
RKTVC – Spero1-3
SDOUC – DDV ’23 7-1
FC Bergh – GVA 2-1
RKSV Driel – VIOD 1-2
Concordia Wehl – DVV 1-3
OBW – Eldenia 3-2

VIERDE KLASSE C
GWVV – Gendringen
Kilder – Sprinkhanen
Rijnland – Groessen (14.00 uur)
HC ’03 – Doesburg (14.00 uur)
Angerlo Vooruit – Ulftse Boys (14.00 uur)
Dinxperlo – Basteom
Pax is vrij

VIERDE KLASSE E
Elsweide – Victoria Boys 5-1
CCW ’16 – Broekland 3-0
Veluwezoom – Diepenveen 1-0
Sallandia – Albatross 1-1
Voorst – Turkse Kracht 2-2
Klarenbeek – WWNA 5-0
Loenermark – Activia 0-1

VIJFDE KLASSE D
Loo – EDS 4-0
RKPSC – ’t Peeske 0-6
WVW – SDZZ 2-2
Nijmegen – Montferland 3-1
Babberich – Gelders Eiland 3-3
Loil – Eendracht 3-0

VROUWENVOETBAL
TOPKLASSE

Zaterdag 11 mei
Berkel – ACV
DSS – Wartburgia
Rijnvogels – Oranje Nassau
FC Eindhoven – Saestum
Eldenia – Ter Leede (15.00 uur)
DTS ’35 Ede is vrij

EERSTE KLASSE C
Zondag 12 mei
Winkel – Hoogland
Witkampers – Beuningse Boys
Bergen – Buitenveldert
VDZ – RKHVV 0-1
Always Forward – AFC
ADO ’20 is vrij