Titelkansen ESA gaan in rook op, AZ 2000 in problemen na blamage tegen Exccelsior Z

21 februari 2019 | Van onze AS-redactie

Een sprankje hoop was er nog, maar na de nederlaag tegen Be Quick Z (0-1) zijn de titelkansen voor ESA in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal verkeken. AZ 2000 heeft andere zorgen. De ploeg van de na dit seizoen vertrekkende trainer Patrick Baltus verloor thuis met 5-0 van nummer laatst Excelsior Zetten. De Arnhemse ploeg staat op een elfde plek en die verplicht aan het einde van het seizoen tot het spelen van nacompetitie.

Het zat ESA in de topper in de topper tegen Be Quick Zutphen niet mee. Arbiter Yildiz was de gebeten hond bij de thuisploeg. Nadat de bezoekers op 0-1 waren gekomen, kreeg middenvelder Tom Titarsolej een rode kaart na een overtreding. Die kaart wel door ESA fel betwist en was hooguit geel waard.
Met tien man poogde ESA er in het restant van het duel nog een gelijkspel uit te halen, maar de 0-1 bleef op het bord staan. De ploeg van trainer Peter Gerritsen heeft nu 12 verliespunten meer dan de twee koplopers Dieren en Be Quick Z (beide 34 punten uit 13 wedstrijden) en daarmee zijn de titelkansen wel verkeken.
Met SKV en OVC ’85 (beide 28 uit 15) strijdt ESA (25 uit 14) om de derde plaats. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op nacompetitie om promotie naar de tweede klasse.

Marco Bosch

OVC ’85 won in de derde klasse A na de winterstop voor de derde keer op rij en deed daarmee goede zaken in de strijd om de tweede periodetitel. De Oosterbeekse ploeg was bij Oeken in uitstekende vorm (1-4) en gaat in de tweede periode met 9 uit 3 aan kop.
Joost Jansen en Vincent van Weelden scoorden beiden twee keer voor de Oosterbeekse ploeg, die na de promotie van vorig seizoen onder trainer Wim Kamphuis ook een klasse hoger onder trainer Marco Bosch uitstekend presteert.

Voor AZ 2000 nemen de problemen toe. De Arnhemse formatie bleef voor de zevende keer op rij zonder zege. De laatste overwinning dateert van 3 november van het vorig jaar, toen de ploeg van trainer Patrick Baltus met 2-1 won van JVC Cuijk (2-1). Een gelijkspel bij De Treffers, op 8 december 2018, was het enige punt dat AZ 2000 sindsdien nog behaalde.
Tegen Excelsior Zetten leek de tijd rijp voor een driepunter. De Betuwse ploeg had immers alle gespeelde zeven uitwedstrijden nog verloren en de nummer laatst op de ranglijst zou met slechts 4 punten uit 12 duels geen obstakel mogen vormen.
Het pakte volledig anders uit. AZ 2000 kreeg een enorm pak slaag en kwam tegen de ploeg die in 13 wedstrijden al 46 treffers incasseerde zelfs niet tot scoren: 0-5.
AZ 2000 neemt in 3A een elfde plaats in met 11 punten uit 13 wedstrijden en staat daarmee op een nacompetitieplaats. De Arnhemse ploeg heeft alleen Redichem (10 uit 11) en Excelsior Z (7 uit 14) nog onder zich. Uni VV (11 uit 12) staat net boven AZ 2000, op een veilige tiende plaats. Alleen de nummer dertien degradeert rechtstreeks.

Kevin Lo-Sie-Sen van AZ 2000 in de mangel tussen twee spelers van Excelsior Z. (Foto: Jan van Zomeren)

DVOV haalt in de vierde klasse E bij lange na niet meer de goede vorm van voor de winterstop. Toen won de Velpse ploeg de laatste vier wedstrijden. In 2019 ging de formatie van trainer Patrick de Nooijer twee keer op rij onderuit. Na de nederlaag bij SC Eefde (2-0) moest DVOV afgelopen zaterdag op eigen veld buigen voor Eerbeekse Boys (2-4).

De thuisploeg nam door Mark Otten (1-0) en Olaf Jonkman (2-1) nog wel twee keer de leiding, maar na een 2-2 ruststand bleek het kruit bij DVOV in de tweede helft verschoten.
Van de riante positie die DVOV bij het ingaan van de winterstop bekleedde is niets meer over. SC Eefde gaat nu aan kop met 25 punten uit 11 wedstrijden. Eerbeekse Boys (23 uit 10), Harfsen (20 uit 11, doelsaldo +16) en DVOV (20 uit 11, +15) zijn de achtervolgers. De Paasberg, FC RDC (beide 16 uit 10) en DVV (16 uit 11) doen nog mee in de strijd om een hoge eindklassering. Almen (10 uit 11), Helios (4 uit 11) en Winterwijk (2 uit 10) doen in deze klasse voor spek en bonen mee.
DVOV plaatste zich al voor de nacompetitie door de eerste periodetitel voor zich op te eisen. Omdat de vierde klasse E slechts tien ploegen telt, zijn er slechts twee periodes over 9 wedstrijden. De derde deelnemer aan de nacompetitie komt uit de eindstand.

* Foto rechtsboven: AZ 2000-speler Rico Laffree (rood tenue) in duel met een tegenstander van Excelsior Z. (Foto: Jan van Zomeren)