Titel Team4Talent, degradatie TVA

13 september 2012 | Van onze AS-redactie

De triatlonners van het Huissense Team4Talent zijn afgelopen weekeinde in Almere kampioen van de eredivisie geworden. Triathlonvereniging Arnhem (TVA) verging het minder goed. Zij eindigden als zeventiende met degradatie tot gevolg. De vrouwen van TVA eindigden als vierde.

In Almere stond vrijdagavond de vijfde en laatste wedstrijd in de Lotto Eredivisie Triathlon op het programma. Na overwinningen in Enschede, Groningen, Stein en Veenendaal bleek Team4Talent ook in Almere de sterkste. De ploegen werkten met vier teamleden een superkorte triathlon af (300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen).
Jorik van Egdom en Bas Diederen zorgden ervoor dat Evert Scheltinga als derde man voor het Huissense Team4talent met een riante voorsprong aan zijn eerste onderdeel, 300 meter zwemmen, kon beginnen. Scheltinga bouwde zijn voorsprong uit, waarna Mark Oude Bennink het karwei kon afmaken. De vijf zeges in de eerste jaargang van de Eredivisie Traithlon leverde Team4talent dus meteen de titel op.

De mannen van Sportersvoeding.nl – TVA (Triathlonvereniging Arnhem) stonden na de voorlaatste wedstrijd als zestiende geklasseerd. Die plek moest TVA in Almere vasthouden om niet te degraderen naar de eerste divisie. TVA had tot de laatste wedstrijd een voorsprong van 2 punten op Cerberus uit Nijmegen.
TVA, dat met Joost Christiaans (Renkum), Guido Sala (Wageningen) en de Arnhemmers Johan Christen en Martijn Keijsers aan de start verscheen, redde het echter niet. In Almere eindigde TVA als vijftiende, maar Cerberus werd twaalfde, waardoor de Arnhemse ploeg in de eindstand op 1 punt achter Cerberus als zeventiende eindigde. De degradatie was daarmee een feit.
De vrouwen van Goossens Raceshop Velp – TVA stonden na vier wedstrijden op een vierde plaats en waren met GSTV Tritanium uit Groningen in een fel gevecht om een podiumplek. De achterstand van het Arnhemse vrouwenkwartet – Barbara Beijen, Angelique van der Linden, Moniek Munneke en Lucy Overbeek – bedroeg slechts één punt. Eindigen voor Tritanium was dus wel een vereiste voor het brons.
Het viertal zette een zeer sterke wedstrijd neer, maar zelfs het zeer snelle eindschot van lange afstandsatlete Angelique van der Linden kon niet voorkomen dat TVA net een plaats achter de Groningse ploeg eindigde. In het eindklassement bleef TVA dus vierde. De titel in de eredivisie bij de vrouwen ging naar Jong Oranje (Almere).