Timman en Böhm op jubileum ASV en OSBO

24 juni 2016 | Van onze AS-redactie

De Oostelijke schaakbond, met zo’n 3.000 georganiseerde schakers de grootste regionale bond in Nederland, bestaat 70 jaar. Dat jubileum viert de OSBO op zaterdag 25 juni samen met de 125-jarige Arnhemsche Schaakvereeniging in cultureel centrum Rozet in Arnhem.

Rozet, dat in december 2013 werd geopend met ‘Levend schaak’, ademt zaterdag 25 juni schaken. Van het plein voor de ingang tot aan de 5e etage kun je niet om het schaken heen. De OSBO en ASV vieren hun schaakfeest! Na de opening door OSBO-voorzitter Dirk Hoogland en ASV-voorzitter Erik Wille, om 9.45 uur, zal een kwartier later het schaakfestijn losbarsten.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHet idee om het jubileum van ASV en de OSBO samen te vieren, kwam van Erik Wille. “Ik heb contact gezocht met de OSBO en gevraagd of het niet leuk zou zijn om dat 70 -jarig bestaan van de OSBO in Arnhem te vieren. Want ASV bestaat op 31 oktober 125 jaar”, vertelt Wille. “Ik heb voorgesteld om dat met een activiteit te doen, want het schaken staat als georganiseerde sport toch wat onder druk. Het ledenaantal is tanende.”
De schaakbond telt volgens Wille nog tussen de 20 en 23 duizend leden. “Dat waren er eind jaren tachtig nog 33.000”, aldus Wille, die het schaken met de paplepel ingegoten heeft gekregen. “Mijn vader, Henk, is van 1961 tot 1989 voorzitter geweest van de landelijke schaakbond. Wat wij nu hebben georganiseerd, zou hij prachtig hebben gevonden. ASV zit qua ledental, net als stadgenoot De Toren, in de top vijf van Nederland. Wat dat betreft is Arnhem echt een schaakstad.”
Het voorstel van Wille vond een gewillig oor bij de OSBO. En dus staat er zaterdag 25 juni een groots schaakspektakel in Arnhem op het programma. De aftrap is op een groot buitenschaakspel op het plein voor Rozet, waar de ‘Chessqueens’ Zhaoqin Peng en Tea Lanchava het dan zullen opnemen tegen de schaakprinsessen van het Nijmeegse SMB. Ook het winkelend publiek zal door de twee damesgrootmeesters tot 16.00 uur vermaakt worden. Het schaken op het buitenspel zal van deskundig commentaar worden voorzien.

Op hetzelfde moment nemen de Arnhemse schaakgrootmeester Jan Timman en de 17-jarige Apeldoorner Thomas Beerdsen het in simultaans op tegen OSBO-leden en voorbijgangers. Dat gebeurt op de derde etage van Rozet. Nog twee verdiepingen hoger strijden naar verwachting ruim 100 OSBO-schakers in een tweetallentoernooi.
In het Auditorium, bereikbaar vanaf de 5e etage, worden twee schaakgerelateerde lezingen georganiseerd. Om 12.30 uur vertelt OSBO-competitieleider Huub Blom uit Malden over de historie van het club- en competitieschaak in de OSBO en om 14.00 uur laat Hans Böhm de geheimen van de koning in het schaakspel zien. Dat gebeurt in een interactieve sessie aan de hand van partijstellingen. Ook zullen Schaakkunst en schaakboekhandel De Beste Zet met stands aanwezig zijn.

Het schaakevenement eindigt rond 16.00 uur met een schaakpartij tussen Hans Böhm en de kersverse voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, Marleen van Amerongen, op het buitenschaakspel. Wille: “Ik heb 13 jaar in de organisatie gezeten van het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap. Marleen deed daar als 9-jarige aan mee. Heel leuk, dat zij nu voorzitter is van de schaakbond.”

Op zondag 26 juni houdt ASV op het terras van café de Heeren van Aemstel nog een schaaktoernooi.  “We doen dat voor de fun met 30 man”, zegt Wille, die 0p 31 oktober 15 jaar voorzitter is van zijn vereniging. “We hebben nu 160 leden. Daar waren er bij mijn aantreden 112. Maar we willen als ASV nog wat groeien. Dan moet je je laten zien in de stad.”

Foto boven: Schaakgrootmeester Hans Böhm bij een eerdere simultaanwedstrijd bij ASV.

ASV, terras HVA
Schaken op het terras van café de Heeren van Aemstel. Zondag 26 juni is het weer zover. Tweede van links (met bierglas) Erik Wille.