‘Tijn was een geweldige vent’

6 oktober 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

‘Slapen doen we ‘s nachts’. Het was een van de gevleugelde uitspraken van Tijn van den Bogaard. De oud-voorzitter van Elsweide overleed afgelopen zaterdag op 66-jarige leeftijd.

‘Slapen doen we ’s nachts’. Als Tijn van den Bogaard een plan weer eens succesvol had afgerond, gebruikte hij die uitspraak. Zoals begin jaren negentig, toen de gemeente Arnhem met het omstreden plan ‘Herschikken en Indikken’ het aantal sportparken en het aantal voetbalverenigingen drastisch omlaag wilde brengen. Daarvoor werd geld vrijgemaakt en Van den Bogaard stapte als eerste op die rijdende trein. Samen met Gerrit Dassen, toen voorzitter van BVH, rondde hij de fusie tussen Wivos en BVH af. ‘Hier moet je snel bij zijn. Nu zit het potje van de gemeente nog vol. Als het straks leeg is, hoeft het niet meer’, zei Van den Bogaard na de deal in 1993 tussen Wivos en BVH.
Van den Bogaard werd geboren in Tilburg en kwam begin jaren 70 naar Arnhem. “Hij kwam hier een keer op een trainingsavond binnenlopen”, vertelt Dick van der Beek, de huidige penningmeester van Elsweide. “Tijn was bedrijfsleider geworden bij de BATA op Presikhaaf en was op zoek naar een club. Hij is hier nooit meer weggegaan.”

Van den Bogaard trad in 1977 samen met Van der Beek toe tot het bestuur van Elsweide. Daarin zat hij bijna 28 jaar, waarvan ruim 20 jaar als voorzitter. Van der Beek: “Tijn heeft voor Wivos en Elsweide enorm veel betekend. Hij was communicatief sterk en kon mensen bewegen iets voor de club te doen. Hij heeft het toernooi om de Arnhem Cup naar Wivos gehaald en in een later stadium onderhield hij de contacten met de Businessclub van Vitesse.”
Tijn was ook degene die op het idee kwam een rommelmarkt bij de club te organiseren. En voor spelers die afscheid namen bij het eerste elftal regelde hij een echte afscheidswedstrijd. Zo hebben we hier het artiestenelftal, de oud-internationals en oud-Feyenoord op bezoek gehad”, weet Hans Jacobs, ook jarenlang bestuurslid van Wivos, zich te herinneren.
Van den Bogaard was ook nog lange tijd elftalleider in de periode van trainer Ton Keyman, begin jaren 80. “Dat was een geweldige tijd en Tijn was een geweldige vent”, zegt Keyman, die nog een prachtige anekdote naar boven haalt. “Tijn was erg fanatiek en was dan ook hevig teleurgesteld dat we een keer de titel op 2 of 3 punten hadden misgelopen. Na de laatste wedstrijd werd ik ‘s avonds werd ik gebeld door zijn vrouw. ‘Het gaat niet goed met Tijn, kun je niet even komen?’ Toen ik bij hem thuis kwam, zat hij op de knieën met op de grond allemaal krantenknipsels van dat seizoen. Hij kon toen precies vertellen in welke wedstrijden we het hadden vergooid.”
Dat fanatisme werd later minder. “Als we een wedstrijd hadden verloren en ook al was dat onterecht, dan zei Tijn: ‘Jongens, het wordt morgen gewoon weer maandag’. Tijn ging later dus toch meer relativeren”, zegt Gerrit Dassen, die Van den Bogaard in 2005 opvolgde als voorzitter van Elsweide.

Behalve Elsweide betekende ook het toernooi om de Arnhem Cup heel veel voor Van den Bogaard. Met Ben van der Horst, de toernooileider, vormde hij tot en met de editie van 2010 een twee-eenheid. “We hebben 22 jaar fantastisch samengewerkt”, vertelt een geëmotioneerde Van der Horst. ”We vertrouwden elkaar en overlegden als er wat was. Hij heeft het toernooi na een wat moeilijke tijd ook nieuw leven ingeblazen. Hij was trots op het toernooi, omdat er bij de finale altijd tussen de 1000 en 1500 mensen zijn en omdat het al zo lang loopt. Tijn was een goed bestuurder en kon geweldig organiseren.”
Voor Van der Horst was Van den Bogaard een vriend. “We gingen samen veel naar Vitesse en sinds een jaar of 8 ook in Tilburg naar Willem II – Vitesse. Willem II, waar hij zelf nog heeft gevoetbald, was zijn club. In Tilburg reden we altijd even langs zijn ouderlijk huis en brachten we een bezoek aan zijn jongere broer Jan. Dat was vaste prik, pas daarna gingen we naar het voetballen.”

Door het overlijden van Tijn van den Bogaard verliest de Arnhemse voetbalwereld een kleurrijke en innemende persoonlijkheid.
Voor zijn verdiensten voor het Arnhemse amateurvoetbal kreeg de geboren Tilburger de gouden waarderingsspeld van de KNVB.
Tijn van den Bogaard wordt op vrijdag 7 oktober gecremeerd. De uitvaartdienst wordt om 13.30 uur gehouden in de aula van crematorium Moscowa in Arnhem.