Theo Selman zit nog vol ambities

9 september 2011 | Van onze AS-redactie

Theo Selman (49) van Heins Skeelerteam uit Arnhem wordt zaterdag in Amersfoort gekroond tot skeelerkampioen van de Midden-Nederlandcompetitie. De Drielenaar zit nog vol ambitie. “Volgend jaar word ik 50, dan probeer ik Nederlands kampioen in de 50+ categorie te worden.” De AS-redactie sprak met de gedreven sportman.

Hoe ben je in het skeeleren terechtgekomen?
Theo Selman: “Ik woon in Driel en ruim 20 jaar geleden was er een skeelerwedstrijd bij ons in het dorp waaraan ook Evert van Benthem meedeed. Ik vond het een hele leuke sport en ben er ook mee begonnen.”

Je bleek over talent te beschikken.
“De eerste successen kwamen pas een paar jaar later. Ik was eerst toerrijder. Pas later ben ik gaan trainen met jongens die wedstrijden reden. Ik kwam bij de B-rijders, maar dat ging voor mij te hard. Via de C-rijders kwam ik later terug bij de B-rijders en dat ging me toen goed af. Ik heb nog wel eens wedstrijden bij de A-groep meegedaan, maar dat niveau was te hoog.”

Is de titel in de Midden-Nederlandcompetitie 40+ de bekroning van jarenlang zwoegen?
“Ja, maar je hebt het over een regionale titel. Al heb ik ook bij landelijke wedstrijden wel eens op het podium gestaan.”

De Midden-Nederlandcompetitie gaat over 10 wedstrijden. Pas afgelopen weekeinde, in de voorlaatste race, behaalde je je eerste zege.
“Daar was ik ook heel blij mee, want als kampioen moet je toch ook een keer een wedstrijd hebben gewonnen. Ik ben er ook een paar keer dichtbij geweest. Maar ik ben een rijder die veel aanvalt en ook anderen die ontsnapt zijn, probeert terug te halen. Dan verspeel je veel krachten en dat breekt je aan het einde vaak op. Er zijn rijders die je de hele wedstrijd niet ziet en dan aan het einde proberen toe te slaan. Zo ben ik niet. Niet voor niets ben ik enkele keren uitgeroepen tot strijdlustigste renner.”

Het Heins skeelerteam is een sterke ploeg. Scheelt dat?
“Ja, deze titel dank ik ook aan mijn ploeggenoten. In je eentje de titel pakken is een stuk moeilijker. Nu kan ook een ploeggenoot een keer een ontsnapte rijder terughalen. En enkele sterke rijders hebben niet alle wedstrijden meegedaan. Ik weet niet of ik de titel ook had gepakt als zij er altijd bij waren geweest. Maar zelf heb ik een heel regelmatig seizoen gedraaid.”

Heb je nog doelen na deze titel?
“Volgend jaar word ik 50 en kom ik in de Masters 50+. Ik wil dan ook aan de landelijke competitie mee gaan doen en ik wil proberen bij de 50+ Nederlands kampioen te worden. Dat was ik dit jaar ook graag geworden bij de 40+. Die wedstrijd was vlak bij huis, in Otterlo. Ik was ook in vorm, maar juist toen was ik geblesseerd.”

 
Een vertrouwd beeld: Theo Selman aan kop tijdens de wedstrijd in Woudenberg, in mei 2011.