‘Terugblik’ met Ton Keyman

25 september 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dit keer komt Ton Keijman, trainer van de zaterdagvoetballers van Eendracht, aan het woord. De ‘koning van de oneliner’ doet zijn naam eer aan. ‘Verdedigers zijn tegenwoordig halve aanvallers in plaats van hele verdedigers’.

Door de schokkende gebeurtenissen in Didam, waarbij twee voetballers hun ouders verloren, ging jullie wedstrijd bij DVV niet door.
Ton Keyman: “Hier staat niets boven. Een normale beslissing en naar de familie toe zeer terecht. Ik kreeg vrijdagmiddag om 4 uur een telefoontje van onze voorzitter dat de wedstrijd niet doorging. In en in trieste omstandigheden.”

Je bent zaterdag vast niet thuis op de bank blijven zitten?
“Ik ben zaterdag nergens geweest. We hebben ook niet getraind, want er waren links en rechts wat pijntjes. Zondag heb ik Veluwezoom 2 – Bemmel 2 gezien, daarna VVO – RKPSC. Ik verwacht dat VVO en Veluwezoom in de vierde klasse D de dienst gaan uitmaken. Misschien dat zich nog één of twee ploegen in die strijd mengen. VVO heeft een hele goede ploeg. Die 5-0 tegen RKPSC was niet eens geflatteerd. Voor een vierdeklasser heeft VVO een geweldige voorhoede. Veluwezoom speelde een week eerder uit tegen RKPSC met 1-1 gelijk, maar RKPSC uit of thuis is een groot verschil.”

Wat is je afgelopen weekeinde vooral opgevallen in het regionale amateurvoetbal?
“Weer een geweldige uitslag van Presikhaaf. Ik weet niet hoe ze voetballen, maar het is knap. Na een goede start had ik van Rheden iets meer verwacht tegen Babberich en de eerste nederlaag van MASV vond ik zeer verrassend. Je kunt de grote favoriet zijn, maar je bent pas kampioen als je het ook echt bent. Verder viel me het grote verlies van SML op bij SCH. Een nederlaag met die cijfers, 7-2, dat moet tien jaar voor het laatst zijn gebeurd. En Arnhemse Boys doet het goed. Misschien kwam die degradatie niet eens op een verkeerd moment. Soms moet je eerst één stap terug doen om er later twee vooruit te zetten. Leuk dat Cerano Leming, die vorig seizoen nog bij Veluwezoom speelde, bij Arnhemse Boys weer aan scoren toekomt.”

Jij bent zelf verdediger geweest bij Vitesse en Rheden. Momenteel krijgen verdedigers en keepers bakken met kritiek over zich heen. Deel jij die mening?
“We kunnen ook niet meer verdedigen. Dat heeft met de ‘Zeister visie’ te maken. Als de keeper de bal tegenwoordig neerlegt voor een uittrap staan de vleugelverdedigers bij wijze van spreken al bij de cornervlag op de andere speelhelft. Probeer eerst de boel achterin eens dicht te houden. Verdedigers zijn tegenwoordig meer aanvallende verdedigers dan verdedigende verdedigers. Het zijn halve aanvallers in plaats van hele verdedigers.”
“Voor een keeper wordt het daarom ook niet gemakkelijker. Neem Vermeer afgelopen zondag bij PSV – Ajax. Natuurlijk maakte hij een ketser, maar als je toch ziet wat er allemaal voor hem gebeurt. Wat De Jong en Van Rhijn bij die eerste goal bij de cornervlag aan het doen waren, dat geloof je toch niet. Ik zou zeggen: kom lekker hier ga douchen.”

En dan Vitesse. Dat gaat goed.”
“Vitesse heeft afgelopen weekeinde het beste voetbal van de eredivisie laten zien. Niet over 90 minuten, maar wel over een groot deel van de wedstrijd. Dan kun je zeggen, het is maar tegen PEC Zwolle, maar die ploeg stond toch bovenaan? Voor mij is het niet verrassend. Ik heb Vitesse een paar keer zien trainen en Peter Bosz doet dat op een manier die mij aanspreekt. Net als trouwens vorig jaar Fred Rutten.”