‘Terugblik’ met Ricardo Gil Muiños

2 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dit keer geeft Ricardo Gil Muiños, trainer van Arnhemse Boys, zijn mening. “Vitesse kampioen? Dat zou maar zo kunnen.”

Arnhemse Boys wint zijn eerste drie competitieduels. Dat zit op de bank een stuk lekkerder dan vorig seizoen.
Ricardo Gil Muiños: “Dat klopt, maar dat heeft niet alleen te maken met drie keer winnen. We hebben veel meer controle over de wedstrijden. Het is ook een ander team en de ploeg is zich langzamerhand gaan ‘settelen’. We creëren ook veel kansen en dat geeft een goed gevoel. Dat wordt allemaal ondersteund door resultaten. Maar het gaat vooral om je ‘mindset’. Veel wordt bepaald of je er wel of niet in geloofd.”

Er is wel enige druk om snel terug te keren naar de derde klasse.
“Er is druk om elke volgende wedstrijd te winnen. Hou je dat vol, dan eindig je bovenaan. Wij willen ook promoveren. We spelen om te winnen en niet om niet te verliezen.”

Angeren en Arnhemse Boys zijn nog zonder verliespunten. Bij de gedoodverfde favoriet gaat het toch wat moeizamer dan iedereen vooraf had gedacht.
“MASV is voor mij nog steeds dé favoriet voor de titel, ondanks die nederlaag bij GVA. Toen waren er veel belangrijke spelers niet bij. twee keer heeft MASV net gewonnen, maar als je elke week maar net wint, word je ook kampioen. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo bezig met andere ploegen. Wij moeten het zelf goed doen.”

Wat is je opgevallen afgelopen weekeind?
“Toch weer Presikhaaf. Heel knap om met bijna een heel nieuw team zo te presteren. Daaraan zie je hoe belangrijk het collectief is. En ESA valt me op door de uitslagen. Die ploeg had een goede voorbereiding. Het gaat nu niet zo best, maar ik verwacht dat het met ESA allemaal goed gaat komen. Ook het zaterdagteam van SC Oranje verrast me. Ik had betere prestaties verwacht.”
“In de derde klasse D, waar wij vorig seizoen in speelden, kan Eldenia wel eens een belangrijke rol gaan vervullen. Zeker omdat deze klasse door de promotie van Quick 1888, Rood Wit en WAVV toch iets zwakker is geworden. SML gaat het moeilijk krijgen. Als je elk seizoen te maken krijgt met een leegloop, kun je dat niet telkens opvangen.”

Verbaast Vitesse jou?
“Ik hoor veel verhalen over Vitesse. Positieve dingen ook over trainer Peter Bosz. Maar een trainer van Vitesse heeft toch altijd last van die transferperiode. Nu zijn er ook pas drie, vier spelers bijgekomen nadat de competitie al was begonnen. Pas dan ontstaat er concurrentie en gaat het trainingsniveau omhoog. Dat er zeven huurlingen vind ik wel een nadeel. daarmee kom je als Vitesse niet veel verder. Dat is voor de korte termijn. Structureel bouw je niets op. Maar ze doen het goed.”

Kan Vitesse kampioen van Nederland worden?
“Zoals het nu gaat wel. Je ziet de meest vreemde uitslagen en iedereen kan van elkaar winnen, dus het zou zo maar kunnen. Al weet je nooit wat ploegen in de transferperiode halverwege het seizoen gaan doen.”