‘Terugblik’ met Patrick Baltus

20 december 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Patrick Baltus, trainer van SC Oranje, blikt terug. “Gezien ons materiaal moeten we de nacompetitie halen.”

Je hebt bekendgemaakt aan het einde van het seizoen bij Sportclub Oranje te vertrekken. Toch verrassend.
Patrick Baltus: “Een club moet een duidelijke visie en structuur hebben. Maar omdat het bestuur van Oranje mij nog niet duidelijk kon maken wat er verder met de club en het eerste elftal gaat gebeuren, heb ik aangegeven dat ik na twee seizoenen uit ga kijken naar iets anders.”

Wat wordt jouw volgende stap?
“Ik hoop op een club met een duidelijke structuur en een visie. Ik wil bezig zijn met trainingen, zodat spelers en het team op technisch en tactisch gebied vooruitgang boeken. Als trainer moet je je niet al te veel met randzaken bezig hoeven houden.”

Jullie hebben afgelopen zaterdag titelkandidaat Ostrabeke op een gelijkspel kunnen houden. Een knappe prestatie.
“We wilden in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop tegen DVOV en Ostrabeke vier punten halen. Dat is gelukt. Tegen Ostrabeke kwamen we al in de eerste minuut met 1-0 achter, maar na een kwartier was het gelijk. Ik hoopte dat we toen door hadden kunnen drukken, omdat Ostrabeke na een rode kaart ook al snel met tien man kwam te staan. Maar ook met een tiental was Ostrabeke beter en dat stelde me wel teleur.”

De verwachting was dat SC Oranje mee zou doen in de top van de derde klasse A van het zaterdagvoetbal, maar dat is tot nu toe niet gelukt.
“Naar buiten toe is nooit uitgesproken om in de top mee te doen, maar onderling hebben we daar wel over gesproken. Kijkend naar het spelersmateriaal mag je verwachten dat we bovenin meedraaien. We hadden wel vrij veel nieuwe spelers en de aanpassing vergt blijkbaar meer tijd dan verwacht. Zowel naar elkaar toe als het niveau. Daarnaast hebben we veel moeten wisselen. We hadden pech met blessures en waren daarom wisselvallig. Maar de ene week met 5-0 winnen van Otterlo en daarna tegen Uni VV 3-3 spelen na een 3-1 voorsprong, mag nooit gebeuren. We hebben ook punten weggegeven.”

Wat is na de winterstop de doelstelling van SC Oranje?
“We bekijken het na de winterstop per wedstrijd, maar de doelstelling is om de nacompetitie te halen. Tussen de nummer drie en de nummer tien is het verschil maar vijf punten en waarschijnlijk speelt ook de nummer vier in de eindstand nog nacompetitie. Maar ja, ik kan wel van alles willen, maar de jongens moeten het doen. Maar gezien het materiaal, moeten we die nacompetitie halen.”

Wat is je opgevallen in het regionale amateurvoetbal?
“Gezien mijn verleden bij die club houd ik Arnhemse Boys in de gaten. Ik ben blij dat ze in de vierde klasse weer bovenin meedoen. Er staat weer een nieuw team, maar het elftal heeft nu blijkbaar de goede balans. Toch ben ik verrast dat ze het zo goed doen.”
“Verder kijk ik altijd naar ESA. Omdat Dennis van Beukering daar zit en omdat ik er jeugdtrainer ben geweest. Ik zag ESA na het vertrek van heel veel spelers als degradatiekandidaat, maar een compliment voor Dennis wat daar nu gebeurt. Als je voor de winterstop afsluit met een 4-1 zege op de koploper, belooft dat nog wat voor de tweede helft van het seizoen. Dat geldt ook voor Presikhaaf, dat ook met een nieuwe ploeg is begonnen. Dat gaat boven verwachting. Ook hier kun je concluderen dat Dennis van Beukering er heel snel een team van heeft gemaakt.”

Wordt Vitesse kampioen van Nederland?
“Voor iedereen is Vitesse de grote verrassing. Ik vind het geweldig dat ze aan kop staan. Je kunt misschien wel spreken van een Mickey Mouse competitie, maar voor het neutrale publiek is de eredivisie een van de leukste van Europa. Vitesse, FC Twente en Ajax en Feyenoord maken uit wie er kampioen wordt en voor mij maken de eerste drie van deze ploegen de meeste kans.”


Patrick Baltus met zijn twee kinderen.