‘Terugblik’ met Gerrit Danen

16 september 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dit keer geeft oud- scheidsrechter Gerrit Danen zijn mening. De Arnhemmer, die in zijn 45-jarige loopbaan als scheidsrechter op de lijst stond van het betaalde voetbal en vijf keer de finale van de Arnhem Cup floot, moest vorig seizoen noodgedwongen stoppen door een heupblessure.

Hebt u dit weekeinde nog een wedstrijd bezocht?
Gerrit Danen: “Ja, ik ben bij SML – VDZ geweest. Qua voetbal was dat een matig duel.”

Als oud-scheidsrechter hebt u precies wel de goede wedstrijd uitgekozen.
“Rond de scheidsrechter (Gert van Ginkel, red.) was een hoop commotie. Ik vond hem niet zo goed. Ik had het gevoel dat hij het niet kon belopen. Hij liep steeds van ‘zestien naar zestien’, maar nooit zijn diagonaal. Dat had die grensrechter van SML goed in de gaten. Hij kon zo steeds vlaggen voor buitenspel. Zeker de eerste helft.”

Bij VDZ was iedereen boos op de scheidsrechter. Terecht?
“Ik kon daar wel inkomen. Bij de strafschop voor SML had de keeper van VDZ de bal al vast toen die twee spelers elkaar vasthielden. Dan moet je gewoon door laten spelen.”
“Aan het einde van de wedstrijd was die directe rode kaart voor die jongen van VDZ een lachertje. Iedereen dacht aan een overtreding van SML, toen die jongen werd neergelegd. Het zou kunnen dat bij de actie een van de spelers van SML in zijn gezicht is geraakt, maar ik had dat heel anders beoordeeld. Daarna vond ik al dat geschreeuw van de aanhang van VDZ ook ongepast. Het gelijkspel vond ik uiteindelijk wel terecht.”

Waar hebt u dit weekeinde van opgekeken?
“De 7-0 zege van Presikhaaf en de opmerking van de trainer, dat de tegenstander in het eerste half uur ‘heer en meester’ was. Verder viel de 2-1 zege van Arnhemse Boys me niet tegen. Toch weer veel nieuwe jongens. Ik hoop dat Arnhemse Boys het goed gaat doen.”

Wat vindt u van de situatie bij Arnhemia en SC Oranje waarbij de twee clubs ruziën over het trainingsveld?
“In en in triest. Dit is haat en nijd, ze gunnen elkaar blijkbaar het licht in de ogen niet. Er moet iemand opstaan, die beide partijen weer bij elkaar brengt voor een gesprek. Dat zou Siep de Jong kunnen zijn, de oud-voorzitter van de KNVB Oost. Hij kan dat goed. Of Gerrie Elfrink, de wethouder zelf. Want wat zich daar nu afspeelt, is niet goed voor het imago van het voetbal.”

Vitesse heeft niet gespeeld, maar volgt u alles van de Arnhemse club?
“Ja, en gelukkig is het er nu lekker rustig. Dat het een onderdeel is van Chelsea mag zo zijn, maar overal is wel wat. Bij NEC gaat het ook met hangen en wurgen. Die Jordania is toch een zegen geweest voor de club. Kijk eens wat er voor een accommodatie ligt op Papendal. Dat is perfect.”