‘Terugblik’ met Dennis van Beukering

10 september 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dennis van Beukering (foto), trainer van ESA én Presikhaaf, trapt af.

 

Het eerste competitieweekeinde met ESA op zaterdag en Presikhaaf op zondag. Beviel het?
Dennis van Beukering: “Ja, maar ik was op die twee dagen toch altijd al met voetbal bezig. Vorig jaar coachte ik op zaterdag het team van mijn zoontje Joey, die toen bij Rheden speelde. Nu voetbalt hij in de D2 van De Graafschap.”

Tevreden met de resultaten in de eerste speelronde?
“Zaterdag was wat minder dan zondag. Bij SKV – ESA (1-1, red.) kende ik de sentimenten niet. Ook een aantal spelers bij ons kenden dat derbygevoel niet. Veel mensen gaven ons met zoveel nieuwe spelers geen kans dit seizoen, maar de voorbereiding verliep boven verwachting. Het besef dat we wel wat konden, drong bij de spelers pas later door. Maar zaterdag leek het alsof er bij het begin van de competitie wat angst zat bij de ploeg.”
“Met Presikhaaf liep het goed. In de bekerwedstrijd tegen Bemmel werden we nog een paar keer weggecounterd, maar daar hadden we nu de speelwijze op afgestemd. Om ons na die 5-0 zege bij Bemmel ineens als titelkandidaat te bestempelen gaat veel te ver. Dat is met een nieuwe, jonge ploeg met spelers die van lager spelende clubs komen niet reëel. We zijn daarvoor nog niet volwassen genoeg, maar we ontwikkelen ons wel.”

Waar heb je van opgekeken in de eerste speelronde bij de amateurs?
“De 5-1 zege van MASV op ESCA. Ik heb ESCA in de voorbereiding gezien. Een aardige ploeg die in de vierde klasse F bovenin mee gaat draaien. Dat de wedstrijd van Arnhemse Boys was afgelast. Daar keek ik ook van op. Ik ben heel benieuwd hoe Arnhemse Boys met al die nieuwe jongens gaat presteren. Ik weet hoe moeilijk het is om weer een nieuw team te smeden.”
“Verder viel me het gelijkspel van Eldenia, thuis tegen ONA’53, op. Eldenia heeft een hele goede ploeg. Die gaan als nieuweling geen raar figuur slaan in de derde klasse D. Maar dat gelijkspel viel me toch een beetje tegen.”
“De 5-0 zege van Rheden op DVV vond ik knap. DVV kende een leegloop, maar heeft toch weer enkele goede spelers erbij gekregen. Rheden presteerde in de beker aanvankelijk matig, maar won daarna met 4-3 van Bennekom en nu dan deze start.”

Vijftien Arnhemse teams kwamen afgelopen weekeinde in actie. Vier Arnhemse zeges en achtmaal verlies is een matige score. Wat zegt dat?
“Dat er bij andere clubs, zeker in het Nijmeegse, meer mogelijk is. VDZ en SML, die beide verloren, zitten met ploegen uit die regio in de derde klasse D. Dat is altijd een sterke klasse geweest. Dat weet ik ook nog uit mijn tijd bij Veluwezoom.”
“Sportclub Oranje heeft wel gewonnen, maar ik ben bang dat die ploeg zich zelf nog tegen gaat komen. Trainer Patrick Baltus heeft zoveel nieuwe spelers en je kunt er maar elf in de basis zetten. Daar loopt een aantal jongens met een gebruiksaanwijzing, dus ik ben benieuwd hoeveel spelers het uiteindelijk volhouden.”

Het Nederlands elftal nog gezien tegen Estland? Is die 2-2 een afgang of kan dat een keer gebeuren?
“Ik heb het niet gezien. Eerlijk gezegd kijk ik bijna nooit voetbal op de televisie. Zo nu en dan eens met een WK. Trainers in het amateurvoetbal gaan vaak kopiëren wat ze op de tv zien. Ik kijk liever naar mijn eigen ploegen en als je al vijf, zes dagen met voetbal bezig bent, is het ook wel eens leuk om met je vrouw naar ‘Goede tijden, slechte tijden’ te kijken of naar iets anders.”

Maar je hebt wel een mening over Van Gaal en het Nederlands elftal?
“Die 2-2, dat kan een keer gebeuren. We hadden alles nog gewonnen. Het ligt er ook aan hoe je tegenstander speelt. We zijn maar een piepklein land. Toch wordt verwacht dat we altijd maar winnen.”
“Van Gaal reageerde wat raar, dat heb ik dan weer wel gezien. Maar ik snap dat ook. Iedereen heeft een mening, maar niemand weet hoe het van binnenuit geregeld is. Daar gaan hele processen aan vooraf.”