Teleurstellend met enkele lichtpunten

24 november 2017 | Van onze AS-redactie

Column
—————
Hans Witjes


Een gelijkspel uit tegen Lazio lijkt mooi en wordt in diverse media als eervol omschreven. Tegen deze matig spelende B-ploeg was echter een overwinning normaal geweest als Vitesse wat beter voor de dag was gekomen. Ik vind het resultaat daarom teleurstellend.

De eerste twintig minuten waren nog redelijk, maar daarna werd het spel slordig en dat bleef ook zo. Het probleem zat hem dit keer niet in de achterste linie, want die heeft vrijwel geen kans hoeven weg te geven en ook opbouwend nauwelijks fouten gemaakt. Dat er vooral in de tweede helft fases waren waarin de bal veel te lang achterin rondging, beschouw ik als een gegeven waar de ploeg in deze samenstelling niet zo gemakkelijk vanaf zal komen. En wat betreft doelman Pasveer: hij heeft een aantal mindere wedstrijden gekeept en dat is voor veel analytici kennelijk reden om op hem af te blijven geven. Nu rekenden zij hem het doelpunt aan, maar daar ben ik het niet mee eens. Die bal werd met een volley keihard ingeschoten en dan moet je als keeper geluk hebben om de hand daar nog net achter te krijgen. Op Pasveer was dit keer naar mijn mening niets aan te merken.

Het gedeelte van het team dat totaal niet functioneerde was de voorhoede. Linssen schoot een vrije trap goed in, maar liet verder weer weinig zien. Over Matavz heb ik het vaker gehad. Hij mag dan af en toe een goal maken, in de duels is het een slappeling. Ik kan het niet anders noemen, als ik zie op welke wijze hij quasi-duelleert en alibi-stoort. Zijn vervanger Castaignos werkt veel harder, maar heeft de handicap dat hij het doel niet weet te vinden. Voor een spits waarvan doelpunten worden verwacht, is dat niet handig. De wijze waarop hij uit een corner meters over kopte, is in dat opzicht symptomatisch. En Rashica, de voorhoedespeler die normaal voor vrijwel alle gevaar moet zorgen, werd zwaar gedekt en had ook nog eens een offday.

Op het middenveld liep het wat minder slecht, maar niettemin ook niet naar wens. Foor werkte zoals gewoonlijk hard, maar had veel slordigheden in zijn spel. Serero had er veel minder, maar ook nog te veel om terug te kunnen zien op een echt goede wedstrijd. De derde man, de jeugdige Mount, liet wederom zien dat hij veel talent heeft, al ging ook bij hem nog wel het een en ander fout. Als ik trainer was, zou ik hem in ieder geval wel op het wedstrijdformulier voor het duel tegen ADO Den Haag zetten.

Mount was dus een lichtpunt en dat waren de beide backs ook. Faye speelde wederom degelijk en ik zou niet weten waarom die voor Büttner zou moeten wijken. Gezien zijn defensieve onbetrouwbaarheid moet de Doetinchemmer de rest van het seizoen maar concurreren voor de andere twee posities op links. Lelieveld was als rechtsback vrijwel foutloos en beviel mij uitstekend. Hij had goede onderscheppingen, was degelijk aan de bal en heeft voldoende snelheid. De rechtsbackpositie leek een poosje een probleem, maar nu blijkt de club daar ineens twee serieuze kandidaten voor te hebben. Want Dabo is dat natuurlijk ook. Hij heeft zich goed ontwikkeld, daar doet zijn curieuze eigen goal tegen FC Groningen niets aan af. Interessant om te zien wie die concurrentiestrijd uiteindelijk gaat winnen.

Het duel kende nóg een lichtpunt, namelijk de 1.700 meegereisde supporters en de manier waarop zij zich manifesteerden. Zij hebben hun ploeg geweldig gesteund en hadden een beter spelend en (dus) winnend Vitesse verdiend. Hopelijk worden zij en de rest van de aanhang zondag thuis tegen ADO Den Haag wel op drie punten getrakteerd. Op basis van het recente verleden is maar zeer de vraag of dat ook gaat gebeuren.

Rome, 23 november 2017
Lazio Roma-Vitesse 1-1
13. Linssen 0-1, 42. Luis Alberto 1-1.

* Hans Witjes schrijft voor ArnhemSports.nl na de wedstrijden van Vitesse een column over de Arnhemse eredivisionist. Witjes was in het verleden trainer van DTS Ede, Sportclub Valburg en ESA.