Tactisch een drama en qua opstelling warrigheid troef

3 april 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het seizoen in een notendop. Door grilligheid en verkeerde tactische keuzes was er wederom duur puntverlies van Vitesse in de thuiswedstrijd tegen AZ (2-2). Natuurlijk, een gelijkspel tegen het sterke AZ is zo slecht nog niet, zeker na een 0-2 achterstand bij de rust. Maar daar zit hem nou juist de kneep, zo ver had het nooit mogen komen.

Hoe kon trainer Slutsky tot de keuze komen om in de eerste helft met anderhalve spits te gaan spelen? Daarmee nodigde hij het technisch sterke AZ uit om in alle rust zijn positiespelletje te gaan spelen. En Buitink en Bero hebben enkele kilometers gerend voor Jan met de korte achternaam en op die manier onnodig energie verspeeld. Ik lees nu dat Slutsky toegeeft dat dit een fout van hem is geweest. Sympathiek, maar zulke fouten mag een trainer niet maken.

Dan de organisatie bij corners. Vitesse staat dan altijd met alle tien de veldspelers in of op de rand van het eigen strafschopgebied. Waarom? Het is toch veel beter om twee spelers rond de middenlijn te laten blijven. Dat dwingt de tegenstander om minstens twee en waarschijnlijk zelfs drie spelers achter te houden. Daardoor ontstaat een veel overzichtelijkere situatie in het eigen strafschopgebied en ligt bovendien de mogelijkheid van een snelle counter open. Dat zijn op zich al redenen genoeg om het tactisch op die manier aan te pakken en daar komt nog eens als extra argument bij dat tien Vitessenaren vaak nog niet genoeg blijken om de tegenstanders van koppen af te houden. En waarom staan er nooit spelers bij de palen? Hoe kan het verder dat alle Vitessekeepers van de laatste jaren bij corners en vrije trappen rond de achterlijn te schijterig zijn om van hun doellijn af te komen?

Tactisch is het een drama en qua opstellingen is warrigheid troef. Nu stond ineens Pasveer in de goal. En de wederom tamelijk zwakke Büttner werd onlangs gepasseerd, maar voorafgaande aan deze wedstrijd door Slutsky samen met Linssen genoemd als de twee spelers die bij Vitesse de kar kunnen trekken. Van der Werff was in de hiërarchie van centrale verdedigers voorbijgegaan door Doekhi, maar was ineens weer terug, dit keer zelfs weer als aanvoerder. Wie er nog iets van begrijpt, mag het zeggen.

Zoals Vitesse het duel tegen AZ in de eerste helft aanpakte, lijkt het net of er veel te weinig inzet is. Spelers komen dan altijd een of zelfs twee stappen te laat. Dat het ook anders kan, werd bewezen door het inbrengen van Dauda. Met Buitink en krachtmens Bero en goed geholpen door goed aansluitende andere spelers en in het bijzonder uitblinker Serero, zorgde hij ervoor dat Vitesse in de tweede helft wel druk kon zetten op de ploeg van Van der Brom. En de Alkmaarders, die zo relaxed hun eerste helft konden afwerken, kregen het toen ineens moeilijk.

Een punt is voor Vitesse te weinig in de jacht op een plaats in de play-offs, maar gezien de droevige eerste helft en het herstel daarna geeft dat toch een zekere voldoening. Over de hele wedstrijd gezien gaf een puntenverdeling de verhoudingen ook goed weer.

Nog even wat opmerkingen bij de spelers. De alom verguisde Pasveer heeft het in mijn ogen goed gedaan. Ik lees dan dat sommigen vinden dat hij bij de tweede goal bang was om tegen de paal aan te duiken, maar dat is onzin. Dat was een geweldige vrije trap waar hij gewoon net niet bij kon. In de laatste linie is Karavaev de stabiele factor die ook nu als enige een ruime voldoende haalde. Clark was zeer wisselvallig in zijn acties, voor Clarke-Salter gold dit keer hetzelfde en Van der Werff had in de eerste helft weer enkele hem kenmerkende rare momenten. Ik moet wel zeggen dat hij zich in de tweede helft redelijk herstelde.

Op het middenveld was Serero zeer goed. Foor is zijn vorm al een poos kwijt en werd terecht gewisseld. Bero gooide zijn overdrive er een aantal keren uit en speelde een beheerste, goede wedstrijd. Büttner blijft een vreemde snoeshaan in zijn acties en doet veel te weinig goede dingen. Ødegaard was in de eerste helft een paar keer ongelukkig, maar liet later zijn absolute klasse weer zien. Hij heeft de bal aan een touwtje, kan hem neerleggen waar hij wil en heeft overzicht.

Voorin heeft Buitink zich uit de naad gelopen, een aantal nuttige dingen gedaan en een schitterend doelpunt gemaakt. Dauda zorgde met zijn inzet en snelheid voor dreiging. Op die manier moet hij worden gebruikt, in de voorste linie en dus niet op het middenveld.

Zondag komt koploper PSV op bezoek. Het credo moet dan zijn: lef tonen, net als na rust tegen AZ. Ik heb de indruk dat assistent-trainer Sturing het vijfde wiel aan de wagen is bij de vier Russen in de technische staf (de twee trainers en de twee stagiaires), maar het lijkt me verstandig dat Slutsky daar verandering in brengt en zijn oor eens goed bij de oer-Vitessenaar te luisteren legt.

Vitesse-AZ 2-2
7. Vlaar 0-1, 44. Koopmeiners 0-2, 48. Bero 1-2, 78. Buitink 2-2.