‘Swift klaar voor nacompetitie’

22 februari 2014 | Van onze AS-redactie

De handballers van Swift beginnen zaterdag aan de nacompetitie. De Arnhemse ploeg ontvangt in sporthal Elderveld het Waalwijkse Tachos. In de degradatiepoule spelen ook nog Quintus en Hellas. De AS-redactie sprak met trainer Johann Peters. (Foto: Walter Veerman)

Zijn jullie klaar voor de nacompetitie?
Johann Peters: “Ja, dat vind ik wel. We hebben nu twee weken geen wedstrijd gehad, maar in de laatste duels met Hurry Up en Volendam was er een stijgende lijn zichtbaar. Tegen Hurry Up was het al redelijk, uit tegen Volendam was de beste eerste helft onder mijn leiding. Bij rust hadden we toen zelfs een voorsprong, na de pauze zakten we weg. Maar tegen een ploeg als Volendam is dat geen schande.”

Jij bent nu ruim zes weken bezig. Waarin heeft de ploeg zich vooral verbeterd?
“In de eerste fase hebben we aandacht geschonken aan het groepsproces, maar ook spelers individuele aandacht gegeven. We hebben teruggekeken, maar ook vooruit. De groep is hechter geworden, er is rust gekomen. We zijn steeds meer de dingen gaan doen die we ook met elkaar hebben afgesproken.”

Jullie nemen als nummer voorlaatst 2 punten mee de nacompetitie in. Is het gunstig dat je meteen tegen Tachos begint, dat net boven je staat met 3 punten?
“In dit geval wel. Je kunt bij winst meteen over Tachos heen gaan. Quintus is de beste ploeg van de vier en ik ga er vanuit dat Quintus wint bij Hellas. Dan sla je meteen een gat van 3 punten naar Hellas. Maar je moet je op jezelf focussen. Je kunt vooraf allerlei theorieën bedenken, maar dat komt lang niet altijd uit.”

Door de invoering van de BeNeLux League, volgend seizoen, krijgt zelfs de nummer laatst van de nacompetitie nog een herkansing.
“De top vier van de eredivisie gaat in de BeNeLux League spelen. Dat betekent vanuit de eerste divisie een versterkte promotie. De nummer laatst van onze nacompetitie speelt nog twee duels met een team uit de eerste divisie om één plek in de eredivisie. Maar wij kijken daar niet naar. We willen al direct in de eredivisie blijven en zo dit moeilijke seizoen positief afsluiten. Iedereen is ook binnenboord gebleven. We hebben een brede selectie en iedereen kent de belangen. Persoonlijke belangen mogen niet de boventoon voeren. Het gaat nu om het clubbelang.

“Het zal wel goed komen, want jij bent wat de nacompetitie betreft een ervaringsdeskundige.
“In de eredivisie heb ik met Swift vier keer in de nacompetitie gestaan. Drie keer hebben we ons gehandhaafd, eenmaal zijn we gedegradeerd. Ik vind dat we geen gek speelschema hebben. We beginnen dus thuis, dan drie keer uit en daarna weer twee keer thuis. Dat vind ik prettig, maar we leven van week tot week.”

* De wedstrijd Swift – Tachos in sporthal Elderveld begint zaterdag om 20.30 uur.