Swift kansloos tegen Volendam

12 oktober 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

De handballers van Swift hebben woensdagavond niet voor een stunt kunnen zorgen. De ploeg van trainer Paul Schuurkes verloor in sporthal Elderveld de eredivisewedstrijd tegen landskampioen Volendam met 38-21.

Swift bood in de eerste helft nog behoorlijk tegenspel aan de Noord-Hollandse formatie. Bij rust bedroeg de achterstand slechts 6 doelpunten: 10-16. Na de hervatting kon Swift de huidige Nederlandse kampioen niet meer bijbenen: 21-38.
“We zijn de tweede helft overlopen”, bekende Dario Polman eerlijk. “Zij zijn conditioneel zo sterk. We hadden vooral veel problemen met hun breaks.”
Tot 3-3 hield Swift gelijke tred met Volendam, daarna sloegen de Noord-Hollanders een gat naar 3-8. Achtmaal balverlies aan de kant van Swift stelde Volendam in staat 5 keer te scoren. Polman: “Wij kregen op belangrijke momenten ook tijdstraffen. Dat was onnodig, al waren het er veel minder dan in de vorige wedstrijden. En dan zette Volendam aan, ook met hun wisselspelers. Daarin zit ook hun kracht. Het kost ons veel meer moeite om tot een doelpunt te komen.”
De krachten vloeiden zo langzaam weg bij Swift, dat na een 10-16 ruststand de achterstand na de pauze snel zag oplopen. Dat had mede te maken met de vele technische fouten die Swift maakte. De thuisploeg leed na rust liefst 17 keer balverlies. Dat leidde tot een break en 8 tegendoelpunten. “Ik had niet gedacht dat we deze wedstrijd zouden winnen, maar je hoopt wel dat het verschil niet zo groot wordt”, zei Polman, topscorer van Swift met 7 treffers. “We hadden ook niet zo dik hoeven te verliezen, maar het was heel vaak net niet.”
Volgens Polman zitten hij en zijn ploeggenoten nu niet in zak en as. “We zitten even in de hoek waar de klappen vallen, maar ik ben positief. Je ziet op de training dat we progressie boeken.”

Doelpunten Swift: Dario Polman 7, Jop Sinkeldam 4, Giordano Larijn 2, Thijs Geurds 2, Gijs Hoeve 2, Freek Gielen 1, Stijn Hoefnagels 1, Kevin Ketttering 1, Pascal Lucassen 1.

Stand eredivisie
1.   Hurry Up            5-8
2.   BEVO BC             4-6
3.   Aalsmeer           4-6
4.   Quintus              4-6
5.   Volendam          4-6
6.   E en O                 4-5
7.   Lions                   3-3
8.   Hellas                  5-2
9.   Swift                    6-2
10. HARO R’dam     4-0             

Swift kansloos tegen Volendam

6 november 2010 | Van onze AS-redactie

De handballers van Swift hebben zaterdag geen kans gekregen tegen koploper Volendam. De Arnhemmers verloren in Sporthal Elderveld met 19-32.  Bij rust leidde de Noord-Hollandse ploeg al met 19-8.

Een afstraffing, dat wilde Swift hoe dan ook voorkomen. Bovendien wilde de Arnhemse ploeg dat het duel met de landskampioen lang een wedstrijd zou blijven. Dat laatste lukte niet, want na 16 minuten stond er al een 12-3 voorsprong voor Volendam op het bord.
“Je weet vooraf dat het moeilijk wordt en je weet ook dat je bepaalde dingen niet moet doen”, zei speler Jop Sinkeldam van Swift na afloop. “Maar onze aanvalsopzet was niet goed en we deden de verkeerde dingen.”
Het gevolg was dat Volendam met name via de break kon toeslaan. De matige afronding van de Arnhemmers werkte die snelle tegenaanval in de hand. De ene na de andere Volendammer verscheen vrij voor doelman Martijn Hagen, die bijna in alle gevallen kansloos was.
Trainer Johann Peters van Swift wisselde in de 20ste minuut, bij een 4-15 stand, zijn doelman Harmen Voogt. Pas bij 4-18 ging het wat beter lopen bij Swiift, dat in de slotfase van de eerste helft nog even wat terug kon doen: 8-19.
“Fouten worden op dit niveau meteen afgestraft”, zei Sinkeldam na afloop. “Voor ons was dit een leermoment. Het goede moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden. Volendam liet de touwtjes misschien wat vieren, maar we hebben het na rust een stuk beter gedaan. We hebben geprobeerd te bikkelen. Dat waren we ook verplicht naar het publiek toe. De mensen zijn toch blijven zitten. Geweldig.”
Swift kon toch nog met een redelijk gevoel van het veld stappen, want met een aantal fraaie Arnhemse doelpunten in de slotfase bleef de thuisclub een vernedering bespaard: 19-32. Verliezen van Volendam is ook geen schande, vond Sinkeldam. “Volendam heeft ook veel meer mogelijkheden en traint acht keer per week, wij drie keer.”

“Het was na 20 minuten bekeken”, zei Swift-trainer Johann Peters. “Wij begonnen te slap, de schoten waren niet krachtig genoeg. Daarnaast gaven we zo’n 10 tot 12 doelpunten cadeau, maar je ziet ook dat Volendam heel erg veel kwaliteit heeft. Daar komt in Nederland niemand aan.”
Was Peters over de eerste helft niet te spreken, de tweede had hem een goed gevoel gegegeven. “We waren toen veel agressiever. Harmen pakte veel, maar dat was ook een verdienste van de dekking. Het was na rust 11-13 en vooraf zou ik 19-32 geen gekke uitslag hebben gevonden. We hebben ook nog zo’n 9 open kansen laten liggen, waaronder 3 strafworpen. Maar laten we eerlijk zijn: Volendam is een klasse apart.”

Doelpunten Swift: Jed Fathallah 4, Jop Sinkeldam 3, Guido Snijder 3, Dario Polman 2, Jeff de Quay 2, Rik van Boxel 2, Lex ten Velde 1, Wouter Beke 1, Gert-Jan Kleijnen 1.

Ander uitslagen in de eredivisie:
E en O – HARO Rotterdam           28-26
Limburg Lions – Quintus             37-25
Aalsmeer – Hurry Up                    31-33
Loreal – Bevo BC                            23-32