Swift A1 pakt Nederlandse titel

29 april 2013 | Van onze AS-redactie

De A-junioren van Swift hebben zaterdag de Nederlandse titel veroverd. De Arnhemse handbalploeg speelde in een zinderende finale gelijk tegen Volendam (10-10), maar in de noodzakelijke strafworpenserie was Swift de gelukkigste. Milan Hendriks scoorde de beslissende strafworp.

De A-junioren van Swift herhaalden zo de stunt van twee jaar geleden. Ook in 2011 behaalde de Arnhemse ploeg de landstitel.
In Amsterdam was Swift ingedeeld in de zwaarste poule. “Vooraf was de andere poule al bestempeld als de zwakkere”, vertelde Rutger ten Velde (foto), één van de spelers van de kampioensploeg. “In die andere groep was Aalsmeer veruit de sterkste, dus wij wilden in onze groep per se poulewinnaar worden om Aalsmeer te ontlopen in de kruisfinale. Van Aalsmeer hadden we in de competitie namelijk twee keer verloren. Het is toch een ploeg die ons niet zo ligt.”
Swift slaagde in die opzet. Na de zege in de eerste wedstrijd tegen BEVO/HC (17-8) won de ploeg van trainer Freek Gielen ook het tweede groepsduel met Volendam (14-10). Quintus kwam er in de derde wedstrijd eveneens niet aan te pas: 13-8.
“Voor de halve finale tegen Olympia’89 waren we toch wat zenuwachtig”, vertelde Rutger ten Velde. “Bij rust was het verschil ook nog maar gering, 14-10, maar na de pauze begon het goed te lopen.”
Swift won uiteindelijk met ruim verschil van de ploeg uit Oss en kon zich gaan opmaken voor de finale tegen Volendam, dat in de andere kruisfinale Aalsmeer na een 6-7 achterstand bij rust met 14-12 had verslagen.
Ten Velde: “Dat we in de poule al een keer van Volendam hadden gewonnen, gaf vertrouwen. Maar in de jeugddivisie hadden we de kampioenswedstrijd van Volendam verloren. We wisten dat ze zich tactisch aan konden passen en Volendam hield in de finale ook goed stand.”
De eindstrijd ging volkomen gelijk op. Pas bij 5-6 liep Swift voor het eerst tegen een achterstand op. “Onze fans hebben ons er toen doorheen gesleept”, sprak Ten Velde. “Ze waren met een dubbeldekker naar Amsterdam gekomen en die zat helemaal vol.”
Swift kwam weer op voorsprong, maar aan het eind stond er een gelijke stand op het bord: 10-10. Strafworpen moesten de beslissing brengen. Ten Velde: “Onze eerste strafworp werd afgefloten wegens een voetfout, waarna Volendam wel scoorde. Daarna was ik aan de beurt. Ik gooide de bal dwars door het midden. De keeper raakte de bal nog wel, maar hij zat.”
Volendam nam daarna opnieuw een voorsprong, maar miste de derde en de vierde strafworp. Eenmaal redde doelman Richard Meincike, bij de vierde strafworp voorkwam de paal een treffer. Milan Hendriks benutte voor Swift de vijfde strafworp en daarmee was de titel voor de Arnhemse ploeg.
“En toen was het natuurlijk feest”, vertelde Ten velde. “Eerst in Amsterdam en later in de kantine van Swift. Daarna zijn we nog naar de Heeren van Aemstel geweest en we zijn tot heel laat doorgegaan.”
Uiteindelijk sliep de voltallige ploeg in huize Ten Velde.

Selectie Swift A1: Ruben Moerkerk (k), Richard Meinicke (k), David Petit, Thies Berendsen, Ruben de Bok, Robin Schoenaker, Job Reimer, Darwin Mus, Stefan Pragt, Jason David, Milan Hendriks, Raveau Paal, Josse Wannet, Rutger ten Velde.
Begeleiding: Freek Gielen (trainer), Mark Leckebusch (keeperstrainer), Dennis heuvelman, Maurice Moerkerk, Ils Pattipeilohy (medisch)