Susanne Wichhart van de supportersvereniging Vitesse: ‘We staan met de rug tegen de muur’

26 mei 2024 | Van onze AS-redactie

“We doen erg veel en organiseren bijvoorbeeld het busvervoer naar elke uitwedstrijd met onze stewards en dat doen we al 32 jaar. Onze insteek is dat we er zijn voor alle supporters, niet alleen voor onze leden”, zegt Susanne Wicchart, voorzitter van de supportersvereniging Vitesse. Wichhart is zeer begaan met Vitesse en de redactie van ArnhemSports.nl sprak met haar.

In het interview worden tal van zaken besproken. Enkele uitspraken van Susanne Wichart over:

de crowdfundingsactie.
“Wij fungeren als de derden-rekening van Vitesse. Dus zeg maar het slot op de deur en daarmee de garantie dat het geld niet naar het aflossen van schulden gaat. ClubCollect is een partner van ons, die ook de contributies int, helpt ons daar bij. We hopen natuurlijk dat we het geld zo direct als de licentie gegarandeerd is door kunnen storten naar Vitesse.” 

de relatie met de directie van Vitesse.
“Er is van oudsher om de zes tot acht weken een overleg met de directie van Vitesse dat gaat altijd over allerlei lopende zaken. Maar sinds eind november vorig jaar zijn de gesprekken breder waarbij ook leden van de rvc , de businessclub en individuele sponsoren aansloten. Het is de afgelopen tijd uiteraard over de overname gegaan.…………. Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes hangen echt niet bij elke stap aan de telefoon om te vragen wat wij er van vinden. Zij zijn alleen maar keihard bezig om de club te redden.”

de overname.
“Het is ieders wens, business club en de club zelf dat Vitesse over kan gaan naar regionale of Nederlandse handen. Maar ik ben bang dat we op dit moment zo met de rug tegen de muur staan dat het alleen gaat om overleven. En op het moment dat zich geen regionale partner meldt dan ben je aangewezen op het buitenland. Ik weet dat er gesprekken zijn met regionale of Nederlandse partners. Maar wij zitten als supportersvereniging niet aan tafel en weten dus ook niet welke eisen er gesteld worden en hoe die gesprekken verlopen, dat is van buiten af moeilijk in te schatten.”

Frank Paauw, de voorgedragen nieuwe voorzitter van de KNVB.
“Iedereen kent Frank Paauw als de politiecommissaris die in het verleden dingen heeft geroepen als voetbal moet dan maar zonder supporters en dan maar geen uitsupporters meer. Dat valt natuurlijk niet goed bij de supporters.”

‘bepaalde’ supporters.
“Waar ik me aan stoor is dat elke voetbalsupporter gezien wordt als een hooligan. De club Vitesse kent een aantal van die “supporters” en neemt daar ook maatregelen tegen zoals een stadionverbod. Dan is het jammer dat de overheid niet mee wil helpen door bijvoorbeeld een meldingsplicht in te stellen. Dat kan wel de overheid, de politie en de voetbalclubs helpen om de zaak in de hand te houden.”

Het hele gesprek met Susanne Wichhart is te horen op bijgaand geluidsfragment.