Sturing: ‘Opgeven? Dat nooit’

15 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Opgeven. Dat woord komt in het woordenboek van Edward Sturing, trainer van het tegen degradatie knokkende Vitesse, niet voor. ,,Ik geef nooit op. Dat past niet bij mijn karakter”, zegt de 60-jarige inwoner van Eerbeek. De redactie van Arnhemsports.nl sprak met Sturing in de aanloop naar de thuiswedstrijd van zaterdagavond (21.00 uur) tegen Almere City. De clubman pur sang, al meer dan dertig jaar betrokken bij Vitesse, hoopt met zijn ploeg in ieder geval rechtstreekse degradatie uit de eredivisie te vermijden. Dat is het eerste doel.

Tijdens het interview geeft Sturing aan, dat dit in ieder geval zijn laatste maanden zijn als hoofdtrainer van Vitesse. “Maar ik wil in een andere functie zeker een bijdrage leveren om de club er weer bovenop te helpen.”

Enkele uitspraken van Edward Sturing:
‘Ik geloof er nog steeds in dat we de nacompetitie kunnen halen. Maar het gaat er niet om dat ik er in geloof, maar ook de spelers. Zij staan op het veld, ik voetbal niet mee’

‘We hebben geen topelftal, want anders sta je ook geen zeventiende en win je tot nu maar vier wedstrijden’

‘Het karakter van Edward Sturing? Dat verschilt met 90 procent van alle spelers. Maar dat was denk ik mijn wapen. Maar iedere speler, ieder mens is uniek. Hier lopen spelers bij die beter kunnen voetballen dan Edward Sturing, maar ik had weer andere kwaliteiten’

‘Externe factoren spelen altijd een rol. Kijk naar Volendam. Zij hebben ook problemen aan de top en je ziet dat terug op het veld. Die dingen gaan altijd samen en dat zie je ook bij Vitesse gebeuren’

‘Beslissingen nemen is lastig, want je weet nu ook niet in welke divisie je volgend seizoen speelt. Je weet dus ook niet met welke begroting je moet gaan werken. De club zit daardoor in een spagaat’

‘Je thuisomgeving speelt mee bij de beslissing om weer in te stappen als trainer. Dat heeft heel veel impact op je leven en op je omgeving. Voetbaltrainer zijn is pittig. Dat ben je 24 uur per dag. Als je de deur uitloopt, word je herkend en dat heeft ook invloed op je gezin. Dus overleg je daarmee, maar mijn vrouw was niet dolenthousiast. Ze stond niet te juichen, maar ze weet ook dat mijn hart bij Vitesse ligt en dat je soms ook verantwoording moet nemen. Ze dacht toen ook nog dat het voor twee maanden was……’

‘Voor mij is het allerbelangrijkste dat de club blijft bestaan en dat we weer wat gaan opbouwen met een aantal mensen’

‘Ik begrijp de frustratie en de teleurstelling bij de supporters. Dat snap ik, omdat ik ook supporter ben van deze club. Ik voel exact hetzelfde, dus ik begrijp hoe zij erin staan. Ik hoop dat ze in deze moeilijke tijd achter de club blijven staan. Op een positieve manier’

‘De supporters zijn van grote steun. Ze waren bij Excelsior, bij RKC en dan doet het zeer dat je zo weinig terug kunt geven. Ik zie ze allemaal staan en dan verlies je weer. Dat doet gewoon pijn. Bij mij, maar ook bij de supporters en dat besef ik zeer. Ik hoop dat ze ons blijven volgen en dat zij ook de hoop houden dat het nog steeds kan’

Beluister onder het gehele interview met Edward Sturing:

Foto boven: Edward Sturing. (Foto: Vitesse Media)