Strompelend van dieptepunt naar dieptepunt

4 november 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Waar ik vorige week al voor vreesde, is gebeurd. Vitesse is bij Go Ahead Eagles met huid en haar opgevreten. Met een beschamende 5-1 nederlaag moest de ploeg van trainer Phillip Cocu het sfeervolle veld aan de Vetkampstraat in Deventer verlaten. De geelzwarte formatie strompelt van dieptepunt naar dieptepunt en is zo doorspelend regelrecht op weg naar degradatie.

Het waren vijftien aardige minuten na de rust. Met de komst van Boutrah en vooral Tielemans had Vitesse voor het eerst een aantal keren tempo aan de bal, wat sluitende combinaties en enige dreiging. Dat de 1-1 in de lucht hing, was teveel gezegd, gezien de chronische aanvallende onmacht van de Arnhemmers, maar die leek toch niet onmogelijk. Een afschuwelijke blunder van doelman Room en een halfbakken redding van hem kort daarna haalden een streep door alle illusies over een goed resultaat.

In het laatste halfuur gebeurde waar ik vooraf al bang voor was: de ploeg uit Deventer denderde in volle vaart over de mannen van Cocu heen. Het was schrijnend om te zien hoeveel Vitesse tekort kwam. Aanvallend machteloos, verdedigend wanhopig achter de feiten aanlopend. Verschrikkelijk om naar te kijken en zeer zorgwekkend voor de nabije toekomst.

In deze competitie zijn RKC Waalwijk, Excelsior, PEC Zwolle en toch ook Go Ahead Eagles ploegen waar Vitesse veel punten tegen zou moeten halen om uit de onderste regionen weg te komen. Uit de vier duels tegen deze ploegen hebben de Arnhemmers echter slechts twee van de mogelijke twaalf punten weten te behalen. Dan zit je als club ongelooflijk zwaar in de problemen.

Zo door sukkelend, gaat Vitesse het niet redden. De realiteit is dat er momenteel geen slechtere ploeg is in de hele Eredivisie. Aanvallend machteloos, verdedigend regelmatig flaterend. Met een aantal spelers dat het vereiste niveau niet heeft, anderen die door gebrek aan zelfvertrouwen zonder initiatief, bang spelen. En met een enkeling als Tielemans die met durf en risico handelt, maar in dit spartelende elftal verzuipt.

Laat ik alle spelers van deze vreselijke avond in Deventer eens langslopen.

Doelman Room is goed aan het seizoen begonnen, maar ging vorige week niet vrijuit bij de tegengoal tegen PEC Zwolle, blunderde tegen Go Ahead Eagles bij de 2-0 en tikte de bal bij de 3-0 in de voeten bij Victor Edvardsen. Daarmee maakte hij een einde aan de goede start van Vitesse na rust.

Rechtsback Oroz speelde zoals altijd naar zijn mogelijkheden. Hij kan terugkijken op een degelijke partij.

Centrale verdediger Isimat-Mirin trof deze avond geen blaam. Met zijn spel scoorde hij een kleine voldoende.

Hetzelfde geldt voor zijn collega centrale verdediger Hendriks. Daarbij plaats ik wel de kanttekening dat ik hem aan de bal te angstig vond. Ik verwacht van hem meer voortzettingen vooruit.

Linksback Pinto brengt nog steeds niet wat hij bij Sparta Rotterdam deed. Ook hem vind ik bij vlagen bang spelen. Hij moet stukken beter kunnen.

Verdedigende middenvelder Cornelisse speelde een vrij anonieme partij en werd in de rust gewisseld. Deze jonge speler van eigen kweek heeft mogelijkheden op meerdere posities. Hij kan zeker meedraaien in een goed spelend elftal, maar daar is geen sprake van.

Middenvelder Meulensteen kan goed voetballen, maar zoekt dit seizoen naar zijn grote vorm. Die zal hij in dit rommelende team moeilijk kunnen vinden.

Middenvelder Van Ginkel geeft zich helemaal, sleurt over het veld en maakte ook weer een doelpunt. Hij speelde een redelijke wedstrijd, maar zoals bekend heeft hij de demarrage van vroeger niet meer. Zoals ik tegen het eind van vorig seizoen al schreef: zet hem bij gebrek aan goede spitsen maar in de punt van de aanval als balvaste, kopsterke speler.

Rechterspits Manhoef speelde een teleurstellende wedstrijd met te veel balverlies. En de linksback van de tegenstander, Bas Kuipers, die graag en veel opkomt, kon dat ongestoord doen. Die is niet door Manhoef opgevangen en evenmin door iemand anders. Een tactische blunder.

Spits Hamulic gaf in de helft die hij speelde één goed schot van afstand, maar brouwde er verder weer niets van. Ik zou hem in de eerste helft al hebben gewisseld op het moment dat  hij tegen een oliedomme gele kaart aanliep.

Linkerspits Kozlowski viel opnieuw zwaar tegen. Hij lijdt teveel balverlies, week na week. Hij mag dan eigenlijk middenvelder zijn, maar ook voorin moet hij beter kunnen dan hij laat zien.

Invaller-middenvelder Tielemans hoort, mits fit, in de basis te staan. Technisch goed, sterk in de combinatie, kan het spel versnellen. Onder zijn impulsen begon Vitesse goed aan de tweede helft, door geblunder achterin leidde dat al snel tot niets.

Van invaller-spits Voelkering Persson krijg ik pijn in de ogen. Hij kan er niets van en loopt dan ook nog net zo lang te etteren tot hij een gele kaart krijgt. Nooit meer speelminuten geven.

Invaller-linkerspits Boutrah toonde wederom dat hij een versnelling aan de bal heeft en daarmee voor vaart en gevaar in aanvallen kan zorgen. Wel moet hij worden aangesproken op de onbeheerste manier waarop hij geel kreeg. Dergelijk opgewonden gedrag slaat nergens op.

 Invaller-rechtervleugelverdediger Arcus stapte aan boord van een zinkend schip en vertoefde daarop te kort voor een beoordeling.

Nu volgt de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Mijn (herhaalde) advies aan Cocu: zet Van Ginkel in de spits met twee zwervende, snelle jongens daar omheen. Doormodderen op de huidige manier is tot mislukken gedoemd.

Go Ahead Eagles-Vitesse 5-1

45. Willumsson 1-0, 60. Oliver Edvardsen 2-0, 62. Victor Edvardsen 3-0, 76. Van Ginkel 3-1, 79. Willumsson 4-1, 85. Kramer 5-1