Strijd geleverd, maar aanvallend weer onmachtig geweest

27 september 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De nederlaag van Vitesse bij FC Twente was volledig volgens verwachting. Menigeen, ook ik, dacht vooraf dat verlies met grotere cijfers dan 1-0 zou worden geleden. Dat viel dus mee. En een pluspunt was dat we een geelzwarte ploeg hebben gezien die strijd heeft geleverd. Daarentegen werd ook het grote manco weer schrijnend zichtbaar: de aanvallende onmacht.

De grote vraag van dit seizoen blijft: wie is in staat om goals te maken? Manhoef had een aantal sterke flitsen en lijkt zijn vorm terug te vinden, maar moet wel ondersteuning krijgen.  De multifunctionele De Regt liep nu voorin en is talentvol, maar moet nog wel een stap maken. De ingevallen spits Hamulic heeft snelheid en duelkracht, maar is helaas te ongepolijst om een goalgetter te kunnen zijn. Voor rust kreeg hij drie kansen, één met de kop, één met de voet op een lage voorzet en één alleen voor de keeper na een dieptepassje van Manhoef. De eerste twee kansen waren niet gemakkelijk, maar daar was toch meer van te maken geweest. En bij de derde omspeelde hij de keeper en scoorde, maar vanuit buitenspelpositie. Dat laatste neem ik hem kwalijk, want een slimme spits zou dat in dit geval hebben voorkomen door iets later de diepte in te gaan.

Zoals hiervoor geschreven, de inzet was goed. Dat zou normaal moeten zijn, maar was het in de laatste wedstrijden meestal niet. En de Arnhemse ploeg was in de eerste helft dus zowaar een paar keer dreigend, maar viel in dat opzicht in de tweede helft ouderwets terug en bracht in aanvallend opzicht vrijwel niets meer tot stand. Scoren was een vereiste, één moment had genoeg kunnen zijn voor een punt, maar het zat er domweg niet in.

Het verbaasde mij dat trainer Phillip Cocu laat wisselde en als eerste verdediger Cornelisse bracht. Jonathans is een speler met creativiteit, maar door hem telkens alleen de laatste minuten in te zetten, houdt de trainer hem klein.

Nog een aantal kanttekeningen bij spelers. Linksback Pinto is helaas nog niet de betrouwbare schakel die hij bij Sparta Rotterdam was. De Portugees is duidelijk zoekende en moet beter.

Centrale verdediger Hendriks is een lichtpunt. De nieuweling staat verdedigend fier overeind, heeft snelheid en een goede pass in zijn linkerbeen. Een aanwinst.

Op het middenveld gaf Kozlowski blijk van een stijgende vorm. In die linie hoort hij ook thuis, niet in de voorhoede.

Meulensteen had goede en mindere momenten. Hij kan en moet beter.

Van Ginkel is constant in de weer, maakt veel meters en doet ook regelmatig goede dingen. Toch blijkt ook in bepaalde situaties dat hij minder explosief is dan in vroegere jaren. Hij is zeker nog bruikbaar, maar op een middenveld samen met de ook veel van achter de bal spelende Meulensteen moet er dan wel een diepgaande middenvelder bij, plus minstens twee spitsen met snelheid die kunnen worden weggestoken.  

Ik moet nog vermelden dat het de ploeg van Cocu qua blessures niet mee zit. In Rotterdam werdenTielemans en Boutrah daardoor getroffen, nu in de warming-up Isimat Mirin en binnen het kwartier ook nog Fofana. Laatstgenoemde moest, net als Boutrah bij Sparta, per brancard van het veld af. Beiden lijken zwaar geblesseerd en dat is extra zuur voor Fofana, die een knieblessure opliep en bijna het hele vorige seizoen uit de running was met zwaar letsel aan hetzelfde gewricht. Hopelijk valt de schade mee, maar ik vrees van niet.

Zondag wacht de derby in Nijmegen. Op een slecht moment, want de Nijmegenaren zijn na een beroerde start van de competitie op dreef geraakt. Het is vervelend om te constateren, maar de kans dat Vitesse in het hol van de leeuw puntenwinst gaat boeken, is gering. Voor een goed resultaat in stadion De Goffert zal alles mee moeten zitten. Laten we vurig hopen dat het beladen duel zich ontwikkelt op een vergelijkbare manier als in vorig seizoen.

FC Twente-Vitesse

39. Steijn 1-0