Strafschoppen helpen ESA verder

29 mei 2024 | Van onze AS-redactie

ESA heeft de eerste ronde van de nacompetitie overleefd. In de strijd om promotie naar de tweede klasse was de Arnhemse ploeg in de de uitwedstrijd tegen Hoevelaken de gelukkigste. Na verlenging stond er een 3-3 eindstand op het bord, waarna ESA in de noodzakelijke strafschoppenserie ín tegenstelling tot de thuisploeg uiterst trefzeker was. Zaterdag gaat de formatie van coach Marco Bosch in de tweede ronde op bezoek bij Renswoude.

“We hebben misschien wel een beetje gemazzeld”, zei Bosch. ,”Maar voor rust waren we heer en meester.” Dat gold vooral voor de openingsfase. Door doelpunten van Daan Willemsen en Dario van Hoften stond ESA halverwege de eerste helft al op een 2-0 voorsprong. Er leek toen al geen vuiltje meer aan de lucht. “Maar Hoevelaken ging daarna hoger druk zetten en daar hadden we toch wel wat moeite mee”, bekende Bosch, die de thuisploeg op slag van rust zag scoren: 1-2.

ESA kwam na de hervatting maar moeilijk onder de druk vandaan en uit een corner kwam Hoevelaken op gelijke hoogte: 2-2. Sten Bonekamp knalde een kwartier voor tijd de bezoekers met een schot van 25 meter opnieuw op voorsprong: 2-3. Bosch: “Maar ook toen had ik niet het gevoel dat de buit al binnen was. We zaten nog steeds niet lekker in de wedstrijd en hadden geen controle.”

ESA hield echter stand, maar toen niemand er meer op rekende viel in de vierde minuut van de blessuretijd alsnog de gelijkmaker: 3-3. “En weer uit een corner”, baalde Bosch. “Toen knakte er wel wat bij ons en het gevoel van ‘wat is ons nu overkomen?’ leefde heel sterk.”
Een minuut na de gelijkmaker klonk het laatste fluitsignaal en moest een ‘geknakt’ ESA zich gaan opmaken voor de verlenging. “Daarin bleef Hoevelaken heel gevaarlijk, maar de allerbeste kans was in de laatste minuut voor ons”, zei Bosch.
Dario van Van Hoften verscheen vrij voor het doel, maar slaagde er niet in te scoren. Ook de rebound was aan Jermo Lopulalan niet besteed. Hij mikte net naast, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Van Hoften, Jarell Lopulalan, Nick Hofmeijer en Tom Mutgeert scoorden voor ESA en omdat Hoevelaken twee keer had gemist, hoefde de laatste Arnhemse strafschop niet meer worden genomen.
Bosch had lovende woorden voor zijn 18-jarige doelman Ole Kant. “Ole heeft een superpot gekeept en in de strafschoppenserie zat hij er een keer zo dicht bij, dat de laatste penalty van Hoevelaken zo scherp ingeschoten moest worden dat de bal tegen de paal ging.”

En dus mag ESA zich gaan opmaken voor het duel met Renswoude, dat op de laatste reguliere speeldag in de derde klasse B de titel verspeelde. Renswoude verloor afgelopen zaterdag thuis met 3-0 van het al gedegradeerde DEV Doorn. Het Wageningse ONA ’53 profiteerde van die misstap en pakte door een 2-1 zege bij plaatsgenoot WAVV alsnog het kampioenschap.

* Foto boven: Trainer Marco Bosch blijft met ESA in de race om promotie. (Archieffoto: Jan Willemsen).
* Klik hier voor het voetbalprogramma van 1 en 2 juni.

UITSLAGEN EN PROGRAMMA
ZATERDAGVOETBAL
Om twee plaatsen in de tweede klasse
Eerste ronde
Dinsdag 28 mei

Uitslagen
Hoevelaken – ESA 3-3 (ESA wint na strafschoppen)
Swift ’64 – Enter Vooruit 2-2 (Swift 64 wint na strafschoppen)

Tweede ronde
Programma

Zaterdag 1 juni
Be Quick Zutphen – WAVV
Barbaros – Heerde
Renswoude – ESA (14.30 uur)
ZZVV – De Zweef
Zwart Wit ’63 – De Paasberg (14.30 uur)
BWO – Losser
Hellendoorn – Swift ’64
IJVV – OWIOS