Sterk Vitesse staat met lege handen

12 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse speelde zondag in De Kuip een prima wedstrijd, maar keerde zonder punten huiswaarts. Vooral John Guidetti was een ware plaag voor Vitesse. De Zweedse spits was met 3 treffers verantwoordelijk voor de totale Rotterdamse productie: 3-1.

In het enerverende duel kwam Feyenoord in 12e minuut op voorsprong. Nadat de oranje bal op aandringen van Feyenoord-trainer Ronald Koeman weer was ingeruild voor een witte, kopte Kelvin Leerdam in na een corner van Jordy Clasie, waarna de bal via de bovenarm van Guidetti in het Arnhemse doel verdween. Arbiter Gozobuyuk keurde het doelpunt tot woede van doelman Piet Velthuizen goed.
Alexander Büttner had 2 minuten later de gelijkmaker op zijn schoen, maar doelman Erwin Mulder van Feyenoord redde met de voet.
Juist toen Vitesse de wedstrijd in handen kreeg, leidde een wat onhandige actie van Frank vander Struijk tot een strafschop. De verdediger duwde in de 30e minuut John Guidetti in de rug. De Zweed ging tegen het gras, waarna arbiter Gözübüyük naar de stip wees. Guidetti voltrok zelf het vonnis: 2-0.
Vlak voor rust kreeg ook Vitesse een strafschop, nadat Leerdam de bal bij een voorzet met zijn arm raakte. Nicky Hofs (foto), uitblinker bij Vitesse, schoot onberispelijk raak: 2-1.
Na de hervatting werd de amusementswaarde nog hoger. Vitesse drukte Feyenoord terug, combineerde goed, maar kon voor het doel geen vuist maken. Spits Mike Havenaar kopte twee keer naast en alleen Marco van Ginkel dwong Feyenoord-doelman Erwin Mulder met een fantastische knal tot een dito redding. De op basis van het veldspel vediende gelijkmaker bleef daardoor uit.
Voor Feyenoord kregen Ruben Schaken en invaller Sekou Cissé 2 enorme kansen, maar die werden om zeep geholpen. In de slotfase besliste Guidetti op aangeven van Schaken de wedstrijd: 3-1.
“We hebben goed gevoetbald en veel balbezit gehad”, zei middenvelder Nicky Hofs van Vitesse na afloop voor de camera van Eredivisie Live. “Na die 2-1 had ik ook het gevoel dat we wel een punt konden pakken. Maar we misten 2 kopkansen en daarna kon Feyenoord steeds gevaarlijk worden in de counter.”