Sterk AZ deklasseert Vitesse

19 januari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is nog lang geen topploeg. Dat bleek zaterdagavond in Alkmaar, waar de Arnhemse formatie volledig kansloos was tegen AZ. Vitesse zag alle hoeken van het veld en kwam er met een 4-1 nederlaag nog genadig vanaf.

Vitesse behaalde in de laatste drie wedstrijden voor de winterstop slechts één punt en maakte bij de hervatting van de competitie opnieuw geen indruk. Voor trainer Fred Rutten is dat geen verrassing. Niet voor niets riep Rutten in de afgelopen weken dat hij er drie spelers bij wilde hebben om serieus mee te kunnen blijven strijden om de titel.
Vooralsnog is de schade op de ranglijst voor Vitesse beperkt gebleven. Koploper PSV ging vrijdagavond al onderuit tegen PEC Zwolle (1-3) en FC Twente kwam zaterdag thuis tegen RKC niet verder dan een gelijkspel (0-0). Zondag staat nog Ajax – Feyenoord op het programma.
AZ kreeg in het duel met Vitesse, spelend zonder Wilfried Bony, de eerste kansen. Beerens (over) en Gudmundsson (blok van Kalas) kwamen echter niet tot scoren. Na een steekpass van Gaël Kakuta was de beste kans in de openingsfase voor Vitesse. Vrij voor doelman Esteban van AZ schoot Patrick van Aanholt de bal van dichtbij over en naast. AZ had in de eerste helft het beste van het spel, maar defensief bleef Vitesse nog redelijk overeind.
Na de hervatting werd Vitesse compleet overspeeld. Drie Alkmaarse treffers, tussen de 55e en de 65e minuut, maakten van de bezoekers een kansloze ploeg. Drie aanvallen door het rechter verdedigingsblok van Vitesse leidden tot uiterst fraaie treffers van Jozy Altidore (1-0 en 3-0) en Roy Beerens (2-0). De assists waren van Gudmundsson (tweemaal) en Donny Gorter. Tussendoor haalde aanvoerder Guram Kashia van Vitesse ook nog een bal van de lijn.
Een kwartier voor tijd maakte Altidore er op aangeven van Henriksen ook nog 4-0 van, ditmaal vanaf de rechterflank. Tomas Kalas en Guram Kashia stonden lucht te dekken toen de Amerikaan van dichtbij scoorde. Even later haalde Kalas uitblinker Adam Maher onderuit binnen het strafschopgebieid, maar arbiter Wegereef wilde leed bij Vitesse niet nog meer verergeren. Gaël Kakuta, op aangeven van Jan-Arie van der Heijden, scoorde vlak voor tijd na een solo nog 4-1.
Middenvelder Theo Janssen (foto) van Vitesse was na afloop voor de camera van EredivisieLive duidelijk. “We hebben de tweede helft niet als team gespeeld. Er zijn er een paar gezakt voor het examen.”
Over de eerste helft was Janssen in defensief opzicht nog wel tevreden. “Toen stond het nog wel goed, maar we creëerden zelf te weinig. In de tweede helft was het bij ons achterin een gatenkaas.”