Stefan Hoogsteder trainer VDZ

4 januari 2014 | Van onze AS-redactie

De Arnhemse voetbalclub VDZ heeft in trainer Stefan Hoogsteder (foto) een opvolger gevonden voor Willy Melchers, die na dit seizoen vertrekt bij de zondagse derdeklasser. Voor de 29-jarige Hoogsteder, nu trainer van RKHVV A1, wordt VDZ zijn eerste club als hoofdtrainer.

Volgens Marco Zwartkruis, lid van de technische commissie van VDZ, is de Arnhemse club zeer zorgvuldig te werk gegaan bij het aantrekken van een nieuwe trainer voor volgend seizoen. “We hebben een profielschets gemaakt en daarbij de spelersgroep nauw betrokken. Naast de vele sollicitaties hebben we ook zelf trainers benaderd. Uiteindelijk is het Stefan geworden en hij voldoet aan de wensen van de spelers, die een jonge, zelfbewuste trainer wilden.”

Hoogsteder, in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding aan het Olympus College in Arnhem, is blij met zijn aanstelling als trainer van VDZ. “Toen ik hoorde dat Willy Melchers bij VDZ aan het einde van het seizoen zou vertrekken, had ik meteen het gevoel daar wel trainer te willen worden. Het is in de omgeving en het bleek een club met een visie en toekomst. Ik was ook op zoek naar een nieuwe uitdaging en naar elementen die bij de A-jeugd minder aan bod komen. Ik wil prestatiegerichte keuzes maken en was er ook aan toe om als hoofdtrainer aan de slag te gaan.”
Hoogsteder, geboren in Arnhem en nu woonachtig in Driel, voetbalde in het eerste elftal van Driel en twee jaar in de hoofdmacht van RKHVV. In 2007 moest hij echter een keuze maken tussen zijn actieve carrière en het trainerschap, nadat hij als trainer van RKHVV A1 met zijn ploeg was gepromoveerd naar de derde divisie. “Ik ben daarna assistent-trainer geworden bij het eerste vrouwenteam van FC Twente en dat was niet te combineren met ook zelf voetballen.”
Hoogsteder bleef zes jaar in dienst van FC Twente, waar hij in de zomer van 2008 werd benoemd tot hoofd opleiding van de succesvolle meidenafdeling van de FC Twente Voetbalacademie. Die functie bekleedde hij tot halverwege 2013. In die jaren van hoofd opleiding combineerde Hoogsteder die functie met het trainerschap van verschillende jongensteams in de jeugd van FC Twente. In zijn laatste seizoen in Enschede, in het seizoen 2012-2013, was de Drielenaar weer assistent-trainer bij het vrouwenteam. FC Twente werd afgelopen seizoen Nederlands kampioen en BeNeLeague kampioen.

Na een seizoen RKHVV A1 begint Hoogsteder in de zomer van 2014 dus aan een nieuwe episode in zijn trainerscarrière. De toekomstige trainer van VDZ heeft een heldere visie over het spel. “Ik wil een ploeg vanuit een goede organisatie verzorgd voetbal laten spelen. Herkenbaar, zodat je kunt zien dat er over is nagedacht.”
De komende maanden zal Hoogsteder, in het bezit van het trainersdiploma, zijn gezicht regelmatig laten zien op sportpark ’t Cranevelt. “Ik zal bij enkele elftallen gaan kijken en de selectie doorlichten. Ik wil een goed beeld van de kwaliteiten van de spelers hebben en dan kun je ook pas zeggen waar je met elkaar heen wilt.”
VDZ en Hoogsteder zijn een overeenkomst voor één seizoen aangegaan, met een optie voor nog een jaar. “Ik ben een type trainer die graag langere tijd bij een club zit. Dan kun je niet alleen iets moois neerzetten, maar er ook nog even van genieten. De intentie is er dus om langer met elkaar door te gaan.”