Steeds meer inhaalduels geschrapt, clubs trappen niet in ‘kunstgreep’ van KNVB

1 december 2021 | Van onze AS-redactie

De lijst van vastgestelde inhaalwedstrijden, waardoor toch een streep gaat, wordt langer en langer. Steeds meer clubs geven aan komend weekeinde niet in actie te komen, omdat er deze week ook niet mag worden getraind. Het besluit van de KNVB om het reguliere programma te schrappen en daarvoor in de plaats inhaalwedstrijden vast te stellen, is dus op een complete mislukking uitgedraaid. 

De clubs hebben van de KNVB tot donderdag 2 december 16.00 uur de tijd gekregen om een wedstrijd af te zeggen. Nog niet elke club heeft dat gedaan, maar veel trainers hebben al laten weten niet te willen spelen.
Trainer Roy van der Hoek (foto) van Eldenia vormde daarop een uitzondering. In de derde klasse C zou hij met zijn ploeg aantreden tegen Arnhemse Boys, dat aanvankelijk ook geen bezwaar leek te hebben om te voetballen. “Maar ik zag op de app van de KNVB dat deze wedstrijd er nu ook uit ligt”, meldde Van der Hoek woensdagmiddag rond lunchtijd.

SML heeft nog geen besluit genomen over het wel of niet spelen van het duel bij Roda ’28 (3C). “Die beslissing nemen we na overleg met de technische staf pas donderdag”, zo laat Marc Steinfelder, manager voetbalzaken van SML, weten.

“Wij zijn voornemens het duel met Jonge Kracht ook af te gelasten”, zegt Victor Kooijmans, voorzitter van SC Veluwezoom. “Zoals bekend hebben wij afgelopen zondag ook niet kunnen voetballen in verband met positieve gevallen van corona en dat is aanstaande zondag niet anders. Daarnaast is het feit dat we niet kunnen trainen ook een factor.”

Van de clubs uit de regio Arnhem hebben AVW ’66, OVC ’85 (beiden 2G) en ESA (3A) uit het zaterdagvoetbal en RKHVV, MASV (beide 1E), DVV en sc Rheden (beide 3B) uit het zondagvoetbal hun competitiewedstrijd afgezegd. Ook de duels De Paasberg – Elistha (4A zaterdag) en Eendracht – Babberich (5C zondag) gaat niet door.

“Toen ik las dat de KNVB het programma in de A-categorie er voor komend weekeinde had uitgegooid, dacht ik dat we niet hoefden te spelen”, vertelt John Farkas, trainer van sc Rheden. ,,Maar ik had over het woordje ‘regulier’ heen gelezen. Want in plaats van het reguliere programma werd er een inhaalprogramma vastgesteld. En dan mogen we daarna weer zelf beslissen of we wel of niet willen spelen. Niet dus. ik heb onze wedstrijdsecretaris gezegd dat wij niet voetballen.”

Ook DVV reist in 3B zondag niet af voor het duel met Doetinchem. “Die wedstrijd is nou net even iets te belangrijk om zonder training te spelen”, zegt trainer Ron Olyslager (foto) van de Duivense club. “We zien elkaar de hele week niet. Hoe moet ik nou weten hoe iedereen ervoor staat?”
Olyslager hoopt dat naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer er nog een wijziging komt in de trainingstijden. “Stel dat we tot 20.00 uur mogen trainen. Dan kun je proberen nog wat te regelen. De jeugd iets eerder, de senioren bijvoorbeeld vanaf half zeven. Ook dan is het de vraag of je dat als grote club voor elkaar krijgt, maar de huidige besluiten zijn in mijn beleving helemaal geen oplossing.”

Allereerst zorgde het demissionaire kabinet van VVD, D66, CDA en CU al voor onrust en verwarring door trainingen in de avonduren te verbieden, maar wedstrijden in het weekeinde toe te staan. Wie prestatiesport bedrijft, weet dat zoiets niet kan. Kortom, de regering legde de bal bij de KNVB. Wie had gehoopt op duidelijkheid van de voetbalbond, kwam ook bedrogen uit. De KNVB schrapte het reguliere programma, stelde vervolgens een inhaalprogramma vast en de clubs mochten vervolgens beslissen of ze wel of niet wilden spelen.

“De communicatie van de KNVB is slecht geweest”, meent Wim Hendriks (foto), voorzitter van de Arnhemse Voetbal Federatie (AVF) en bestuurslid van Eldenia. “Er is onduidelijkheid over wel of niet voetballen, over wel of niet zelf  de wedstrijd regelen. Het leek erop dat je na overleg met de tegenstander kon spelen. Alle problemen zijn bij de clubs neergelegd.”

* Foto rechtsboven: Aanvoerder Tom Titarsolej van ESA hoeft zaterdag ook niet in actie te komen tegen FC Zutphen, koploper in 3A.

Zie ook: KNVB stelt inhaalprogramma vast. Trainers reageren verbolgen: ‘Prutswerk! Zinloos!” (klik hier)

Onderstaand het door de KNVB vastgestelde inhaalprogramma. Door de wedstrijden die niet doorgaan, staat een streep. Clubs hebben nog tot donderdag 16.00 uur de tijd de wedstrijd af te zeggen.

INHAALPROGRAMMA
ZATERDAGVOETBAL
(4 DECMBER)
HOOFDKLASSE A
DHSC – FC ‘s-Gravenzande
Poortugaal – Rijnvogels
ARC – Scherpenzeel
SC Feyenoord – Achilles Veen

TWEEDE KLASSE G
AVW ’66 – Veensche Boys (14.30 uur)
OVC ’85 – FC Horst (14.30 uur)

DERDE KLASSE A
ESA – FC Zutphen (14.30 uur)
JVC Cuijk – Dieren (15.00 uur)

VIERDE KLASSE A
SVHA – De Treffers
Juliana ’31 – Valburg
De Paasberg – Elistha (14.30 uur)
Beuningse Boys – Quick 1888

Kolping-Dynamo – De Paasberg (14.00 uur)

ZONDAGVOETBAL (5 DECEMBER)
EERSTE KLASSE E
Dalfsen – MASV (14.00 uur)
Stevo – Columbia
RKHVV – Voorwaarts Twello (14.00 uur)

TWEEDE KLASSE I
Union – DVC ’26
VVG ’25 – Dio ’30
VIOD – SDOUC
DCS – Concordia Wehl

DERDE KLASSE B
HC ’03 – Witkampers
Doetinchem – DVV (14.00 uur)
Gendringen – sc Rheden (14.00 uur)
OBW – FC Trias

DERDE KLASSE C
HAVO – RKSV Driel
Arnhemse Boys – Eldenia (14.00 uur)
Blauw Wit – Beuningse Boys
Brakkenstein – GVA
Roda ’28 – SML (14.30 uur)

VIERDE KLASSE D
Veluwezoom – Jonge Kracht (14.00 uur)
Loil – Elsweide (14.00 uur)
RVW – Basteom

VIJFDE KLASSE C
NVC – SDZZ

Eendracht – Babberich (14.00 uur)
Den Dam – Eerbeekse Boys
Dierense Boys – EDS (14.00 uur)