Spanning naar climax voor Swift

14 april 2011 | Van onze AS-redactie

Swift houdt de adem in: zaterdag spelen de Arnhemse handballers thuis tegen Loreal, het laatste duel in de degradatiegroep. Swift kan zijn plek in de eredivisie rechtstreeks veilig stellen, maar is daarbij wel afhankelijk van HARO, dat naar Bevo moet.

De spanning stijgt dus naar een climax en de uitkomst is nog onzeker, temeer omdat er nog meerdere opties zijn. Als Swift wint en HARO verliest, dan hebben de Arnhemmers hun plaats definitief veilig gesteld. Wint HARO, dan is Swift, ongeacht het resultaat van het duel tegen Loreal, veroordeeld tot twee extra wedstrijden tegen de algehele periodekampioen van de eerste divisie. Er is een derde mogelijkheid, namelijk dat Swift en HARO gelijk eindigen in de degradatiegroep. In dat geval volgt er een beslissingswedstrijd op neutraal terrein tussen beide teams om plaats twee. De verliezer speelt dan tegen de periodekampioen van de eerste divisie.
De nacompetitie van de eerste divisie begint dit weekeinde en de winnaar is pas over zes weken bekend. Daarna volgen de extra duels om een plek in de eredivisie tegen HARO of Swift. Een van beide ploegen zit dus met een lange periode van wachten en alleen maar trainen.
Swift hoopt natuurlijk vurig dat alles loopt zoals het voor de Arnhemmers zou moeten lopen: winst op Loreal, verlies van HARO. Trainer Johann Peters: “Ik ga ervan uit dat Bevo, de sterkste in de degradatiegroep, zijn plicht doet tegen HARO. Ik kan niets bedenken waarom zij dat niet zouden doen. We moeten dan winnen van Loreal, dat al gedegradeerd is. Dat zegt niet zoveel, want die ploeg kan frank en vrij handballen. Kan gevaarlijk zijn. Voor ons is het belangrijk dat we geconcentreerd zijn en dat iedereen er zich van bewust is wat er op het spel staat. Is dat zo, dan kan er niet zo veel fout gaan”, aldus de trainer die over een fitte en complete selectie kan beschikken.
Voor Johann Peters kan het zijn laatste wedstrijd voor Swift worden. Hij traint volgend seizoen de AAC-dames. Ook voor Guido Snijder (stopt) en Wouter Beke (naar Achilles Apeldoorn)  zou het een afscheid van het eerste van Swift kunnen zijn.
De wedstrijd in sporthal Elderveld begint zaterdag om 20.15 uur.

Stand degradatiegroep:
1. Bevo        5-14
2. HARO      5-7
3. Swift        5-6
4. Loreal      5-3


Guido Snijder speelt zaterdag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Swift 1. (Foto Walter Veerman)