Spannend weekeinde voor Vitesse na moeizame bekerzege bij Kozakken Boys

22 december 2018 | Van onze AS-redactie

Voor Vitesse wordt het een spannend weekeinde. Wie wordt na de zege op Kozakken Boys de volgende tegenstander van de Arnhemse ploeg in de kwartfinale? De loting is zaterdagavond (22 december) om 22.00 uur live te volgen in het FOX Sports-programma De Eretribune. Zondag (14.30 uur) wacht voor Vitesse in Doetinchem de laatste eredivisiewedstrijd van 2018 tegen De Graafschap.

Vitesse plaatste zich donderdagavond voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. De Arnhemse ploeg deed dat allerminst op indrukwekkende wijze. Het kostte bloed, zweet en tranen om amateurhoofdklasser Kozakken Boys in Werkendam op de knieën te krijgen. Martin Ødegaard scoorde pas in de tweede minuut van de blessuretijd de winnende treffer: 1-2.

Het was bijna tenenkrommend wat Vitesse liet zien. “Ik ben tevreden over het resultaat, niet over het spel. Ik heb de spelers in de kleedkamer gefeliciteerd en gezegd dat ze deze wedstrijd meteen weer moesten vergeten”, vertelde trainer Leonid Slutsky van Vitesse voor de camera van FOX-Sports.

Matus Bero zette Vitesse al in de twaalfde minuut met een fraai schot op 0-1. Na de hervatting kon Quentin Jakoba na een vrije trap ongehinderd raak koppen: 1-1. Vitesse drong vervolgens wel aan, maar creëerde op een mogelijkheid voor Bryan Linssen na geen kansen. Martin Ødegaard behoedde de bezoekers voor een verlenging door in blessuretijd van afstand raak te schieten: 1-2. Vitesse voorkwam zo een afgang zoals vorig seizoen, toen de ploeg zich door de amateurs van Swift liet uitschakelen. Behalve Vitesse plaatsten Feyenoord, Ajax, AZ, Heerenveen, Fortuna Sittard, Willem II en eerste divisionist FC Twente zich voor de kwartfinales.

Vitesse mist de vorm en wacht zondag tegen het kwaliteitsarme De Graafschap een lastig karwei. De Doetinchemse ploeg wil tegen Vitesse wat rechtzetten na de beschamende vertoning van afgelopen zondag tegen Ajax. De Achterhoekers deden helemaal niets om het Ajax moeilijk te maken. Duels werden vermeden en meelopen met de tegenstander was zelfs nog te veel gevraagd. Met een 8-0 nederlaag mocht De Graafschap niet eens mopperen.

Voorafgaand aan het duel met Vitesse sprak trainer Henk de Jonge van De Graafschap ineens stoere taal. “Dit is een wedstrijd op zich. Wij moeten oorlog maken. De steun van het publiek moet ons extra kracht geven”, sprak de trainer van De Graafschap in de Gelderlander. 
Vitesse is er alles aan gelegen de punten mee terug naar Arnhem te nemen. De ploeg van Slutsky strijdt met FC Utrecht en AZ staat op een keurige zesde plaats en kan bij winst een slag slaan. Met de duels PSV – AZ en FC Utrecht – Ajax zou Vitesse wel eens goede zaken kunnen doen.

Meer dan een vierde plek zit er voor een club als Vitesse ook niet in. PSV, Ajax en Feyenoord hebben simpelweg meer kwaliteit. Met een beetje geluk wordt een ploeg als Vitesse vierde. Zit het wat tegen, dan eindig je als zesde. Alles daaronder is een tegenvaller.

* Foto rechtsboven: Trainer Leonid Slutsky van Vitesse. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)