Een waar wielerfeest, dat werd ons beloofd voor het NK Wielrennen in ons eigen Arnhem. Nadat de onderlinge meningsverschillen tussen Natuurmonumenten en de organiserende partijen was bijgelegd (daar schreven wij eerder dit artikel over), ging de focus volledig op het organiseren van een feest voor jong en oud.
Er stond al veel publiek langs de kant bij de mannen beloften aan het begin van de middag, waar Tibor Del Grosso in een sprint met een straatlengte won van Mike Bronswijk en Elmar Abma, die het podium completeerden. De Nederlands kampioen veldrijden bij de beloften liet zien dat we in de toekomst ook op de weg rekening met hem moeten gaan houden.
Sprinterskoers
Vooraf werd voorspeld dat de lokale rondes in Arnhem er vooral voor zouden zorgen dat het een echte sprinterskoers werd. De rondes op en rondom de Posbank zouden immers te ver van de meet liggen om een serieuze rol te spelen. Daarna deed het peloton namelijk nog een aantal keer een lokale ronde rondom Sonsbeek aan.
Bij de vrouwen bleek echter niets minder waar. Op de lokale rondes volgde aanval na aanval. Op twee rondes voor het einde waren er 13 vrouwen het peloton ontsprongen. Op 10 km van de meet demarreerde Chantal van den Broek-Blaak uit deze groep met koploopsters. Alleen Yara Kastelijn kon volgen. In de laatste ronde (op 5 km van de finish) plaatste Van den Broek-Blaak de beslissende aanval. En zo kwam zij solo over de streep in deze “sprinterskoers”.
Achter de finish vierde ze de overwinning met haar ploeg SD Worx-Protime, die haar trots in de armen namen. Het is voor Blaak de derde keer dat ze Nederlands kampioen is, na eerdere titels in 2017 en 2018.
Onthaald door enthousiast publiek
Zij werd onthaald in het volgestroomde terrein aan de Zijpendaalseweg door het enthousiaste publiek. Die hadden sowieso niets te klagen. Een mooiere dag voor een NK Wielrennen kon Arnhem zich eigenlijk niet wensen. Het Sportbedrijf Arnhem zette in de voorbereiding al een mooi programma op poten en de weergoden waren het toegestroomde publiek ook nog eens gunstig gestemd.
Sportbedrijf is trots
Of Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem had verwacht dat het zó druk was bij het terrein aan de Zijpendaalseweg? “Je hoopt het. We hebben geluk met het weer, dat scheelt denk ik duizenden toeschouwers. Bij de start was het ook al heel druk. Bij de dikke banden race op de markt waren 130 deelnemers. Dat is echt heel tof, al die kleine kindjes die door de straten racen met hun helmpjes op.”
En ook dat is van belang voor het Sportbedrijf, naast het topsportevenement. Het Nationaal kampioenschap geeft immers ook de mogelijkheid om aan de jeugd van Arnhem te laten zien hoe leuk en waardevol het is om te fietsen. “Je moet zorgen dat je bij topsportevenementen er veel omheen organiseert. Want anders blijft het bij een publieksevenement. Arnhem is helaas een stad waar best veel kinderen niet kunnen fietsen. Door leuke dingen rondom fietsen heen te doen, maak je dit een familie-evenement waar je op een fijne manier kennis maakt met fietsen.”
Groenewegen emotioneel
Kort na de finish van de vrouwen, kwamen de mannen alweer Arnhem ingereden. De koers van de beloften, vrouwen en mannen volgden elkaar überhaupt in rap tempo op. In totaal werden er meer dan 20 ronden gereden rondom Sonsbeek.
De koers werd, kort voordat de mannen Arnhem inreden, hard gemaakt door Bauke Mollema. In zijn demarrage kreeg hij Bart Lemmen en Jelte Krijnsen mee in zijn kielzog. Het trio reed rondes lang aan de leiding en bij elke passage langs de finish werd het publiek fanatieker. Zou dan ook bij de mannen de winst worden gepakt door een aanvaller?
Zo ver kwam het niet. In de laatste ronde weet het peloton het gat te dichten. Dylan Groenewegen blijkt het snelste in de sprint. Luid juichend komt hij over de streep, de nationale titel doet hem veel. Wanneer hij aankomt bij het podium voor zijn huldiging, valt hij emotioneel in de armen van zijn vrouw en jonge zoontje.
Tekst, foto en video door: Arjan Bouwmeester