Snijder, altijd in voor nieuwe dingen

16 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Guido Snijder wordt zaterdag in sporthal Elderveld uitgeluid met een heuse afscheidswedstrijd. De 36-jarige Arnhemmer beëindigde dit seizoen zijn handbalcarrière, die liefst 27 jaar duurde. Hij groeide uit tot een geliefde en hooggewaardeerde speler. Oud-ploeggenoten oordelen.

Jerry van Koppenhagen speelde bij Apollo Wehl en bij ESCA samen met Guido Snijder, eind jaren ’90, begin jaren 2000. Van Koppenhagen: “Guido was een technisch vaardige handballer met veel spelinzicht. Zijn mentaliteit was geweldig, hij stond er altijd. HIj was ook iemand die altijd nieuwe dingen uitprobeerde. We werden kampioen met ESCA én Apollo. Met Apollo promoveerden we zelfs naar de eredivisie, heel bijzonder voor zo’n klein dorp.”
“Ik heb één keer iets bijzonders met hem meegemaakt, in een thuiswedstrrijd van ESCA. Hij nam een corner en ik zag hem kijken: wat zal ik doen? Hij gooide die bal vervolgens in één keer via de paal in het doel. Eigenlijk kán dat helemaal niet, want je staat op gelijke hoogte met het doel. Maar hij kreeg het voor elkaar. Dat heb ik nooit meer meegemaakt.”

Bram Zewald speelde bij Swift een jaar of vijf samen met Guido Snijder. Zewald herinnert zich: “Toen ik tégen hem speelde, hij bij ESCA, ik bij Swift, dacht ik altijd al: wat zou ik graag met hem samenspelen. Omdat hij technisch zo goed was. Dat gebeurde dus een paar jaar later bij Swift. We speelden allebei in de opbouw en we voelden elkaar perfect aan. Eén blik was al voldoende om te weten wat de ander ging doen. Guido en ik waren beiden dominante spelers in het veld, niet zozeer erbuiten, want praatjesmakers waren we niet.”

Thijs Perquin was Snijders ploegmaat bij Tachos Waalwijk en bij Swift. Perquin: “We hadden als handballer veel gemeen: we zijn beiden niet zo groot en hadden fysiek wel eens problemen. Maar dat compenseerden we met heel veel techniek. Guido was een zeer creatieve handballer en voor de groep was het geweldig om hem erbij te hebben, ook voor de sfeer. Een van de hoogtepunten was het winnen van de nationale beker met Tachos. Het was voor beiden de enige prijs die we wonnen.”
“We waren in die tijd de Arnhemmers in Brabant, drie jaar lang hebben we bij elkaar in de auto gezeten. Drie jaar lang ook in de files gestaan. En dan ga je rare dingen doen. Héle domme gesprekken voeren bijvoorbeeld, die zal ik nooit vergeten.”

Martijn Hagen maakte Snijder de laatste vijf seizoenen bij Swift mee. De keeper: “Ik vond het een verademing dat hij van Tachos naar Swift kwam. Een handballer van aparte categorie, die voor het Arnhemse handbal veel heeft betekend. Hij trainde bijvoorbeeld ook de jeugd en de dames van Swift, die veel van hem hebben geleerd. Bovendien was hij  gewoon een fijne goser, met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. De laatste jaren lag hij na de wedstrijd altijd in de kreukels. De trainer zei dan wel eens: sla toch een training over. Maar dat deed hij niet, hij was er áltijd.” 

De afscheidswedstrijd van Guido Snijder is zaterdag  om 18.00 uur in sporthal Elderveld.  Op deze avond wordt ook Swift-trainer Johann Peters uitgeluid. Peters is trainer geworden van de AAC-dames.