SML – VDZ leeft, ook bij de jonkies

13 september 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

De Arnhemse rivalen, SML en VDZ, staan zondag weer tegenover elkaar. Twee jonge talenten, Stijn Wolsink (18, SML) en Julian Markus (18, VDZ) blikken vooruit. SML – VDZ wordt zondag gespeeld op sportpark De Bakenberg, de thuishaven van SML. Het duel in de derde klasse D begint om 14.30 uur.

Na een slecht tweede deel van het vorig seizoen loopt het ook nu nog niet goed bij SML en VDZ. Waar ligt dat aan?
Stijn Wolsink (foto rechts): “Bij SML moeten nog een beetje aan elkaar wennen. Er zijn veel jongens weg, maar we hebben weer een jonge groep met veel potentie. We zoeken nog naar de juiste afstemming en dat heeft wat tijd nodig.”
Julian Markus (foto onder): “Een lastige vraag. We moeten wat nieuwe jongens inpassen, we hebben wat blessures en in de eerste wedstrijd hebben we wat pech gehad. Daar zal het mee te maken hebben. Afgelopen zondag tegen SCP hebben we de wedstrijd in het laatste half uur weggegeven. We moeten terug naar de basis, vanuit de eigen posities spelen en gemaakte afspraken nakomen. Als het niet met goed voetbal lukt, dan moet het maar even op inzet gebeuren.”

Jullie zijn beiden eerstejaars senior. SML – VDZ is altijd een beladen wedstrijd geweest. Leeft er bij jullie ook iets van die derbysfeer?
Stijn Wolsink: “Ja, die leeft er zeker. Ik voetbal al vanaf mijn vijfde jaar bij SML. Ik ken die sfeer, ook vanuit de jeugd. Ik kijk uit naar zondag. Ik weet wat deze wedstrijd voor spelers en voor de mensen eromheen betekent. En bij het eerste elftal is er nog net wat meer beleving dan bij de jeugd. Er wordt meer van je verwacht.”

Julian Markus: “Ik merk aan een aantal spelers dat die derbysfeer er is. Juist bij deze wedstrijd willen ze er graag bij zijn. Ik heb bijna mijn hele jeugd bij ESCA gespeeld en ben pas als tweedejaars B-junior bij VDZ gekomen. Voor ESCA was VDZ de grote concurrent. Met VDZ heb ik in competitieverband nooit tegen SML gespeeld. Ik verheug me op zondag.”

De verwachting is dat beide ploegen in de ‘zware’ derde klasse D een moeilijk seizoen tegemoet gaan. Wat vinden jullie?
Stijn Wolsink: “Ik zie dat voor SML niet zo. Wij hebben wel degelijk kwaliteit in ons team. We hebben, met zoveel nieuwe jongens, nog geen doelstelling geformuleerd, maar wij gaan niet onderaan eindigen. We missen misschien wat ervaring, maar voetballen kunnen we. Dat zie ik op de training. Wij gaan genoeg punten halen.”
Julian Markus: “Vorig seizoen heb ik met VDZ A1 tegen bijna dezelfde tegenstanders gespeeld, maar deze competitie ken ik niet. We zullen niet om de bovenste plaatsen spelen, maar gezien de aanwezige kwaliteit moeten we ons gewoon kunnen handhaven.”

Wat is jullie persoonlijke ambitie in de voetballerij? Is SML/VDZ het eindstation?
Stijn Wolsink: “In het verleden heb ik veel blessures gehad. Ik moet daarom eerst maar eens zien dat ik een basisplek bij SML verover en veel wedstrijden speel. Natuurlijk wil ik hogerop, maar het liefst met SML. Er komt genoeg eigen jeugd door en het zou leuk zijn met die eigen jongens een klasse hoger te komen. Ik ben van plan de komende jaren bij SML te blijven. Ik hoop dat andere jongens dat ook doen.”
Julian Markus: “Ik wil dit seizoen veel spelen en belangrijk zijn door te scoren. Op langere termijn wil ik hoger spelen, het liefst met VDZ. Maar ik studeer nu in Utrecht, dus in de toekomst zou dat misschien ook in Utrecht kunnen zijn.”

Wat wordt de uitslag van SML – VDZ?
Stijn Wolsink: “Het wordt 3-1.”
Julian Markus: “Wij winnen met 1-2.”

Klik hier voor het volledige voetbalprogramma.