SML bezig aan grootse opmars

16 maart 2019 | Van onze AS-redactie

Helemaal verdiend was de overwinning niet. De 2-1 zege op VDZ, in het hol van de leeuw en voor de tweede keer in dit seizoen, zorgde zaterdagavond op sportpark ‘ t Cranevelt voor de nodige euforie bij de Bakenbergbewoners. “Zes punten pakken van VDZ, dan is het seizoen al bijna geslaagd”, zei een glunderende Sven Roelofs, verdediger van SML. “Dit zijn de leukste wedstrijden. Zeker als je wint. Het is de kers op de taart.”

Zo zette SML haar opmars voort. Na het vertrek van trainer Roberto Straal bleef SML onder opvolger David Roig Garcias al zeven wedstrijden ongeslagen. Zes zeges en een gelijkspel leverden 19 punten op. De laatste nederlaag dateert alweer van 2 december van het vorige jaar, toen SML thuis met 1-0 verloor van MvR.

‘Degradatiekandidaat’ SML is door de prima resultaten inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats en doet ineens volop mee in de strijd om een plek in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Na het verlies tegen MvR bedroeg de achterstand van SML op VDZ 13 punten, maar die is zeven competitierondes later al teruggebracht tot één punt.
“Het was jammer dat we op 3 maart niet verder kwamen dan een gelijkspel bij Vios, want dan hadden we de kans op het behalen van de tweede periodetitel in eigen hand gehouden”, zei Roelofs. “Maar laten we niet te veel naar de stand kijken en gewoon van wedstrijd naar wedstrijd leven. Proberen elke keer te winnen en dan zien we het wel.”
In het duel met VDZ mocht SML met de drie punten de handen dichtknijpen. “Wij hadden het betere positiespel, VDZ de grootste kansen”, beaamde Roelofs. “We kwamen een paar keer goed weg en een gelijkspel zou terecht zijn geweest.”

Max Burgers

Max Burgers zette de thuisclub met een wereldgoal al na vijf minuten op voorsprong. “Ik kreeg de bal van Matthieu Weiss, zette het lichaam erin en wipte de bal met rechts over mijn tegenstander heen. Na de stuit nam ik de bal met links en die vloog in de bovenhoek”, beschreef de doelpuntenmaker na afloop nog eens met veel plezier zijn weergaloze treffer.
Lang VDZ niet genieten van die voorsprong. Halverwege de eerste helft kopte Johannes Noothoven van Goor raakt uit een vrije trap van Stijn van Elferen: 1-1.

Hét moment van de wedstrijd was vlak voor rust. Desney Jansen scoorde voor VDZ, maar de treffer werd afgekeurd, omdat de middenvelder voordeel zou hebben gehaald uit een eerdere buitensopelsituatie. de bal kwam na een kopbal echter niet terug via de lat, maar via de handen van SML-doelman Yusuf Duman. “In dat geval zat ik ernaast”, bekende de prima arbiter Raymon Foget na afloop in de bestuurskamer van VDZ.
“Een beslissend moment”, zei VDZ-trainer Habib Al Mohsinawi. “In plaats van dat we met 2-1 voorsprong gaan rusten, wordt het meteen na de pauze 1-2. Dan is het meteen een andere wedstrijd.”

Die 1-2 mocht VDZ-keeper Kwint Ceelen zich aanrekenen. De jonge doelman, die eerder dit seizoen ook punten pakte voor zijn ploeg, ging in de fout bij een inzet van Latif Elmalki.
VDZ kreeg daarna nog voldoende kansen de gelijmaker te scoren. de beste mogelijkheden waren voor Max Burgers en invaller Thom van Middelaar, maar vrij voor doelman Duman was de afwerking onvoldoende.
Martijn van Gessel, die in de 80e minuut in het veld was gekomen, eiste een negatieve hoofdrol voor zich op. Zeven minuten na zijn invalbeurt kon de routinier na enkele overtredingen en mislukte acties al gaan douchen, toen hij arbiter Foget luid en duidelijk hoorbaar voor ‘lul’ uitmaakte. De zuiverheid was toen ook al uit het spel van VDZ verdwenen en SML bleef in de slotfase eenvoudig overeind.

“Ik denk dat we na deze nederlaag uit de titelrace liggen. Acht punten achterstand op OBW is wel heel veel en ik denk niet dat OBW nog veel punten zal laten liggen”, sprak Burgers, niet wetende dat de Zevenaarse ploeg een dag later met 1-0 onderuit zou gaan tegen Grol, waardoor de achterstand op MSV, de nieuwe koploper, zes punten bedraagt.
Het verlies tegen SML deed wel extra pijn. “We waren goed gestart en je hebt ook niet alles in de hand”, doelde Burgers op de afgekeurde treffer. Dat maakt het extra zuur.”

Habib Al Mohsinawi

Als excuus voor de nederlaag kon VDZ-trainer Habib Al Mohsinawi aanvoeren dat het centrale verdedigingsduo Stijn van Gent en Daan van der Held wegens blessures ontbrak. Hun vervangers, Jasper Lurvink en Max Burgers, speelden echter een prima wedstrijd.
Al Mohsinawi kon ook geen beroep doen op Pieter Middeldorp (blessure) en Hennes Schaminee (ziek). Niek Meijer en Gijs Tenniglo wensen niet meer uit te komen voor de hoofdmacht.

VDZ werd op de ranglijst gepasseerd door Grol en voelt nu ook de hete adem van SML in de nek. Een hoge eindklassering of de derde periodetitel moet de ploeg van Al Mohsinawi helpen aan een plek in de nacompetitie. Die lijkt echter verder weg dan ooit, want na de winterstop pakte VDZ slechts 6 punten in 6 duels. (zie onder)
Dat staat in schril contrast tot SML dat na de winterstop de best presterende ploeg is in de derde klasse C met 16 punten uit 6 wedstrijden. De vraag is wie de opmars van SML gaat stoppen. Zondag is de ploeg van trainer David Roig Garcias gastheer van VVO, dat in de heenwedstrijd de Arnhemse ploeg nog met 1-0 versloeg.
VDZ gaat zondag op bezoek bij laagvlieger MvR en houdt bij winst de aansluiting. De topper in 3C is Grol – MASV.

Aanval VDZ, kopbal Bas Mulder.

Stand in 3C: MASV 17-36, OBW 17-35, Grol 17-31, VDZ 17-30, SML 17-29, SC Rheden 17-29, VVO 16-21, Doetinchem 16-19, Ruurlo 16-18, FC Trias 17-17, Pax 15-15, MvR 16-15, vios B 16-14, Gendringen 16-8.

Stand duels in 2019: SML 6-16, MASV 6-14, Grol 6-13, Doetinchem 5-11, OBW 6-9, SC Rheden 6-9, VVO 5-6, VDZ 6-6, Vios B 5-4, Ruurlo 5-4, MvR 5-4, Gendringen 5-3, FC Trias 6-3, Pax 4-1.