Skeeleraar Degens pakt koppositie

19 juni 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Skeeleraar Patrick Degens van het Arnhemse Heins Schaatsshop skeelerteam heeft de leiding genomen in het algemeen klassement van de competitie Oost bij de Masters (40+). Degens eindigde zondag in Elden als vijfde.

‘Elden’ was zondag de vijfde van de 9 te rijden wedstrijden voor de Free-wheel Inline Cup Oost. In totaal gingen 25 rijders uit verschillende categorieën tegelijkertijd van start in een wedstrijd over 12 ronden.
Degens stond voor aanvang van de wedstrijd in Elden op een tweede plaats. Zijn ploeggenoot Marcel van den Burgh van het Heins skeelerteam op een derde plek. Er lagen mogelijkheden, want de nog ongeslagen koploper André Klompmaker was er in Elden niet bij.
Het tweetal had bovendien de steun van hun ploeggenoten Theo Selman, Tonnie Huisman, Dirk van Zoest en Henrie Koers. Zij rijden in deze competitie slechts een paar wedstrijden en doen dus geen gooi naar een hoge klassering in het algemeen klassement.
Vooral voor Van den Burgh, nu wonend in Lathum maar in het verleden Eldenaar en voetballer van Eldenia, lagen er kansen. “Ik ben een sprinter en door de harde wind zal ontsnappen uit het peloton heel zwaar zijn. Een massasprint ligt dus voor de hand”, oordeelde Van den Burgh al voor de start.
Er waren enkele ontsnappingen, maar de koers eindigde toch zoals verwacht, met een massasprint bij de Masters. Drielenaar Theo Selman hield, met nog 1 ronde te gaan, het tempo hoog voor zijn ploegmaten om zo de sprinters de beste kans te geven. Degens volgde als tweede, Van den Burgh als derde. Die ideale slagorde leidde uiteindelijk toch niet tot een zege. Van den Burgh werd vierde, Degens vijfde.
“Na het uitkomen van de laatste bocht trok Theo de sprint aan”, vertelde Van den Burgh na afloop. ”Patrick trok en ging na 100 meter van de kop af. Met nog 400 meter te gaan en de wind tegen kwam ik op kop. Dat was te lang om door te sprinten.”
Van den Burgh hield in om in de laatste meters over te houden. “Op 300 meter van de finish begon de sprint van het peloton. Ik ben toen meegegaan, maar kwam op de streep Van den Burgh werd vierde, Degens vijfde. Beide skeeleraars deden in het algemeen klassement echter goede zaken. Patrick Degens uit Spankeren heeft nu 100 punten nam de leiding over van Klompmaker, die met 90,3 punten als derde staat geklasseerd. Van den Burgh staat nu tweede en heeft meet 99 punten een zeer geringe achterstand op ploeggenoot Degens.
In Elden behaalde Dirk van Zoest in de C1 klasse een knappe tweede plaats.