Sec. Hayai heeft wind in de zeilen

7 juni 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Frans en Nico Budel hebben op weg naar Les Sables d’Olonne de wind in de zeilen. Met hun jacht Sec. Hayai legde het duo in de vijfde etappe van de Global Ocean Race de afgelopen 24 uren 240 mijlen af.

Met nog ongeveer 700 mijlen voor de boeg naderen vader Nico en zoon Frans Budel de noord-west kust van Spanje. “We maken ons op voor de laatste fase”, vertelt Frans Budel. “Het zal een vreemde gewaarwording zijn als we over een paar dagen ook weer aan andere dingen moeten denken dan alleen aan zeilen over de oceanen.”
Woensdag beleefde het tweetal een rustige dag. ”Een fijne dag om te zeilen. Met niet al te veel wind, maar het was wel een natte dag”, aldus Budel, die de zon donderdagochtend hoog aan de hemel zag staan. “We hopen dat de hele dag te houden.”
Voor vrijdag is de verwachting dat de wind zal afnemen. Frans Budel: “Het is niet te hopen dat we in windstil weer terechtkomen. Zaterdag zou de wind weer toenemen als we aan de laatste 200 á 300 mijlen beginnen. Mijn vader en ik denken steeds vaker aan een flink glas bier en een stevige biefstuk.”
De Budels liggen met Sec. Hayai nog steeds op een vierde plaats. De achterstand op het jacht Phesheya-Racing bedraagt 165 mijlen. Dat lijkt voor vader en zoon Budel niet meer goed te maken. De winnaar van de vijfde etappe is al bekend. Woensdagmiddag, even voor half 2, kwam ‘Cessna Citation’ na 17 dagen, 23 uren en 50 minuten als eerste aan in de haven van Les Sables d’Olonne, gelegen aan de Frans Westkust.
Frans en Nico Budel bereiken naar verwachting zondag de finish.

 
Nico (links) en Frans Budel naderen de finish van de vijfde etappe van de Global Ocean Race van het Amerikaanse Charleston naar Les Sables d’Olonne.


Frans Budel bij de start in Charleston op 20 mei.