SC Oranje viert 70-jarig jubileum

10 juni 2016 | Van onze AS-redactie

Sportclub Oranje bestaat vrijdag 10 juni 70 jaar. De Arnhemse vereniging houdt ter gelegenheid van dat jubileum vrijdagavond (vanavond)  in het clubhuis op sportpark de Bakenhof een reünie waarvoor zich vele oud-leden hebben aangemeld. Zaterdag 11 juni volgt in het clubhuis nog een feestavond met tal van artiesten. De feestelijkheden beginnen op beide avonden om 19.00 uur.

Sportclub Oranje heeft altijd een bescheiden rol in het Arnhemse voetbal gespeeld. Het kampioenschap in 1995 in de eerste klasse A van de afdeling Arnhem en de daarbij behorende promotie naar de vierde klasse KNVB was hét hoogtepunt in de vorige eeuw. Henk ten Cate, ex-trainer van onder meer Vitesse, Ajax en Barcelona, maakte deel uit van die ploeg. De grote regisseur op het middenveld was echter Gerrit Maassen, die later nog voetbalde bij Rheden en RKHVV.
In deze eeuw was Oranje ook succesvol. De Arnhemse ploeg begon het seizoen 2002 – 2003 in de zesde klasse en promoveerde vervolgens drie keer op rij. Van 2005 tot 2008 speelde SC Oranje in de derde klasse van het zondagvoetbal. Na de degradatie in 2008 ging het weer bergafwaarts. Afgelopen seizoen haalde het bestuur het eerste zondagelftal in september uit de competitie, omdat het geen representatief elftal op de been kon brengen.
Daar stond tegenover dat het eerste zaterdagteam onder leiding van de trainers Bob van Londen en Hans Liethof kampioen werd in de vierde klasse. Sportief succes in het jubileumjaar zorgde voor grote euforie.
Het zaterdagelftal, volgend seizoen dus uitkomend in de derde klasse, staat dan onder leiding van een nieuwe trainer. Het bestuur van Oranje stelde Carel van der Velden, oud-prof van FC Wageningen, Vitesse en FC Den Bosch. In het buitenland  kwam de 43-jarige Arnhemmer uit voor Sligro Rovers en Shelbourne (Ierland) en Rushden en Diamonds, Scarborough en Barnsley in Engeland.