SC Oranje is winterkampioen

17 december 2017 | Van onze AS-redactie

SC Oranje is door een 6-2 zege op SKV winterkampioen in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal geworden. De formatie van trainer Carel van der Velden moest op het eigen sportpark De Bakenhof nog wel een 0-1 achterstand tegen de Wageningers goedmaken.

“We speelden een moeizame eerste helft”, zei Van der Velden, die zijn ploeg al voor rust door een treffer van Max van Meeteren op gelijke hoogte zag komen: 1-1. Na de pauze trok SC Oranje de wedstrijd naar zich toe. Bob van Zomeren zette de thuisclub met een kopbal op 2-1, waarna Mike Hieltjes zijn ploeg naar een veilige 3-1 voorsprong schoot.
Bryan van Schooten was inmiddels Orveo Ubbergen komen vervangen. Van der Velden: “Daardoor verhuisde Alexander Prent naar de rechtsbuitenpositie en dat leverde door zijn goede acties en prima voorzetten veel gevaar op.”
Van Schooten zorgde voor 4-1, Hieltjes voor 5-1, waarna de bezoekers uit Wageningen nog wat terugdeden: 5-2. Van Schooten zorgde voor het Arnhemse slotakkoord: 6-2. Prent leverde bij vier van de zes treffers de assist.

AZ 2000 pakte in Rhenen een punt bij Candia ’66: 1-1. De bezoekers creëerden in een aantrekkelijke wedstrijd de meeste kansen. Zo krulde Quency Mamber de bal met zijn sterke linker tegen de kruising van paal en lat. “Verder was het vooral zoeken naar een doorkomst tegen het op de counter spelende Candia ’66”, zei trainer Patrick Baltus van AZ 2000. “De thuisploeg hield structureel vijf man in de laatste linie.”
Toch vond AZ 2000 nog drie minuten voor rust een gaatje in de vijandelijke defensie. Jonathan Valies bediende de diepgaande Giovanni Oldenmenger, die zich geen moment bedacht en met met links raak schoot: 0-1.
“Ook na de rust waren wij veel in balbezit, maar maakten bij de eindpass regelmatig de verkeerde keuze tegen het verdedigende blok van Candia”, zei Baltus. Toch kreeg AZ 2000 nog een mogelijkheid. Jonathan Vlies trof echter de buitenkant van de paal.
Candia ’66 maakte uit een vrije trap gelijk: 1-1. De gasten bleven op zoek gaan naar een tweede treffer, maar  doelrijpe kansen leverde dat niet meer op. Candia ’66 werd nog eenmaal gevaarlijk,  maar Yancey Baars voorkwam met zijn ingreep een Rhenenese treffer. Baars speelde als laatste man een zeer soliede partij.
“Mijn jongens hebben de laatste wedstrijden aangetoond dat ze de weg omhoog gevonden hebben. Nu nog een week trainen en dan gaan we ons na de feestdagen voorbereiden op de tweede helft van de competitie”, sprak Baltus.

* Foto boven: Bryan van Schooten waagt namens SC Oranje een doelpoging. (Foto: Jan van Zomeren)