Saskia grossiert in gouden plakken

4 september 2012 | Van onze AS-redactie

Hockeykeepster Saskia van Duivenboden (19) werd zaterdag in Den Bosch met Jong Oranje Europees kampioen na een 9-1 zege in de finale op Spanje. Het was het tweede grote succes voor de Arnhemse, die in 2010 met Nederland goud won op de Jeugd Olympische Spelen.

Jullie hebben op het Europees kampioenschap in Den Bosch uitslagen met dubbele cijfers behaald. Waren jullie nou zo goed of de andere landen zo slecht?
Saskia van Duivenboden: “Wij waren heel goed, we hebben een uitstekend toernooi gespeeld. Na de 15-0 overwinning tegen Wit-Rusland wonnen we met 10-2 van Duitsland. Dat was gezien de hoogte van de uitslag toch wel de grootste verrassing van het toernooi.”

Duitsland is een toonaangevend hockeyland. Dan is 10-2 toch niet normaal?
“In oefenwedstrijden hadden we al vier keer van Duitsland gewonnen, dus de we hadden wel op een zege gerekend. Na 10 minuten stond het al 4-0. Dat het bij ons zo goed ging, had te maken met de trainingsintensiteit. We zijn het afgelopen jaar drie keer per week bij elkaar geweest. De Duitsers eenmaal in de vijf weken en af en toen een stage van een week. Dat is toch het voordeel van een klein land. Als spelers naar de nationale A-ploeg gaan, worden die verschillen weer kleiner. Op dat hoge niveau zullen deze uitslagen niet voorkomen.”

Je hebt op het EK maar heel weinig te doen gehad. Je was meer toeschouwer dan speler.
“Zo heb ik het niet gevoeld. Als keeper heb je ook een coachende taak. Het is wel van belang je concentratie vast te houden als je bijna niets te doen krijgt. Daar heb ik een trucje voor. ‘Waar liggen de gaten en hoe kan ik dat opvullen?’ Dus steeds bezig blijven met de wedstrijd. Zoals tegen Wit-Rusland. Toen heb ik niet één bal gehad.”

Hoe vervelend is het voor een keeper dat er bij een hele grote zege toch nog een bal ingaat?
“In de met 9-1 gewonnen finale tegen Spanje viel het doelpunt uit een strafcorner. De bal vloog snoeihard in de kruising. Daar kun je als keeper alleen maar voor klappen. Bij een paar goals in andere wedstrijden was het soms wat ongelukkig in de verdediging. Voor de hele ploeg geldt, dat het moeilijk is de concentratie vast te houden als je zo veel sterker bent.”

Droom je al van het grote Oranje? Je hebt Joyce Sombroek, ook pas 21 jaar en uitblinker op de Olympische Spelen, voor je.
“Er zijn altijd spelers die doorstromen vanuit Jong Oranje. Maar Joyce heeft geweldig gekeept. Het is de vraag wat de tweede keepster van Oranje doet, doorgaan of stoppen. Voor mij is het in ieder geval goed dat we met mijn club Nijmegen gepromoveerd zijn naar de hoofdklasse.”

Je hebt nu twee grote successen met Oranjeteams behaald. Welke heeft het meeste indruk gemaakt?
“Dat was toch de gouden medaille in Singapore op de Jeugd Olympische Spelen. Dat was nog veel grootser, met veel meer sporters en andere culturen. Het was ook in een ander land. Dat speelt mee. Den Bosch is natuurlijk bekend terrein.”


Saskia van Duivenboden.


Europese kampioenen: de vrouwen van Jong Oranje met de mannen van Jong België.