Ryan Bouwmeester in de wolken

9 juli 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Voor Ryan Bouwmeester smaakte zijn debuut bij Vitesse in het duel met Arnhemse Boys (14-0) naar meer. De 19-jarige middenvelder werd na afloop op zijn wenken bediend. Bouwmeester mag mee op trainingskamp naar Duitsland, samen met zijn maatje Davy Pröpper.

Meteen na afloop van de wedstrijd tegen Arnhemse Boys, zaterdag voor ruim 2000 toeschouwers op sportpark de Schuytgraaf, wist Ryan Bouwmeester nog van niets. “Het hangt er vanaf wie er nog bijkomen, denk ik”, zei de middenvelder. “Ik heb tot nu toe alles met de A-selectie meegetraind, maar of ook dat zo blijft, weet ik niet.”
Na de douche was er meer duidelijk. “Ik mag mee naar Duitsland. Dat heeft de trainer net in de kleedkamer gezegd”, zei een opgetogen Bouwmeester. “Toch weer een kans om me te bewijzen. Ik hoop dat ik in de 2 oefenwedstrijden in Duitsland, tegen FC Augsburg en Jahn Regensburg, nog wat minuten mag maken.”
Bouwmeester maakte deze zomer de overstap van Feyenoord A1 naar Vitesse. In zijn eerste wedstrijd voor de Arnhemse ploeg had de middenvelder, die na rust 45 minuten speeltijd kreeg, geen last van plankenkoorts. “Het ging wel lekker. In het begin was het nog even wennen, maar ik pakte het toch snel op. En het is als Arnhemmer natuurlijk mooi om in het Vitesseshirt te spelen. Ik heb ook het gevoel dat ik mee kan komen. Het verschil met de A-jeugd van Feyenoord zit ‘m vooral in het fysieke. Maar als je elke dag met de A-selectie van Vitesse meetraint, maak je ook daarin snel stappen voorwaarts.”

Die stappen heeft Davy Pröpper al eerder gezet. De ‘andere’ Arnhemmer in de ploeg van Vitesse lijkt met zijn rugnummer 10 dit seizoen verzekerd van een plek in de hoofdmacht. ”Maar dat nummer heb ik zelf uit mogen kiezen”, bekende Pröpper. “Eind vorig seizoen werd me gevraagd welk nummer ik wilde en nummer 8 en 10 waren vrij.”
Pröpper koos voor 10. “Omdat dat het mooiste nummer is wat er is.” Het zegt meteen iets over zijn voorkeurspositie. “Kort achter de spits. Daar kom je ook vaker tot scoren, al ben ik meer voorbereider dan afmaker.”
Tegen Arnhemse Boys verstond Pröpper de kunst van beide. Twee keer scoorde de middenvelder van buiten het strafschopgebied en met een aantal fraaie passes toonde de oud-speler van VDZ zich ook een prima aangever.
Pröpper hoopt op een mooi jaar. “Want ik heb er wel mee gezeten dat ik vorig seizoen op de bank terecht kwam. Zeker omdat ik de eerste helft van het seizoen alles speelde.” Opgelucht na de trainerswissel? “Ja, en mijn doel is om nu meer te spelen, meer basisplaatsen.”