Rutger ten Velde naar TuS Derschlag

29 maart 2015 | Van onze AS-redactie

Handballer Rutger ten Velde vertrekt naar Duitsland. De 18-jarige Arnhemmer, dit seizoen spelend voor eredivisionist Houten, komt na de zomer uit voor TuS Derschlag. “Een unieke kans”, zegt de jeugdinternational.

 

Ten Velde nam in december van het vorig jaar met Jong Oranje deel aan een toernooi in Merzig en maakte indruk op Duitse scouts. “Mijn trainer van Jong Oranje heeft toen een mailtje gehad van TuS Derschlag. Die club had interesse en toen is het balletje gaan rollen”, vertelt Ten Velde. “Ik ben daarna benaderd, heb een keer meegetraind en een gesprek gehad. Dat was positief en afgelopen vrijdag heeft de club mij een concrete aanbieding gedaan.”
Ten Velde, die een jaartje in de D-pupillen van het Arnhemse ESCA speelde en zijn opleiding verder genoot bij stadgenoot Swift, spreekt van ‘een unieke kans’. “TuS Derschlag gaat een samenwerkingsverband aan met Vfl Gummersbach. Dat houdt in dat Derschlag de licentie van het tweede team van Gummersbach krijgt en een opleidingsteam wordt voor Gummersbach. Dat team komt dan uit in de derde Bundesliga. Ik ga vier keer trainen bij Derschlag en vier keer bij Gummersbach.”

Ten Velde speelt bij eredivisionist Houten, maar maakt sinds augustus 2012 ook deel uit van de in Sittard gevestigde HandbalAcademie waar 25 talentvolle handballers in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar een opleiding volgen. “Daar stop ik nu mee. Ik verhuis ook naar Duitsland”, zegt Ten Velde, die de kans op een buitenlands avontuur niet wilde laten lopen. “Ik heb dat natuurlijk gedaan na overleg met mijn ouders. Ja, zij zijn trots. Net als mijn broers en de rest van de familie.”
In Duitsland wil Ten Velde ook een studie oppakken. “Ik heb mijn havo-diploma gehaald en wil in Duitsland met een studie starten. Ik weet alleen nog niet welke, maar samen met mijn ouders ga ik bekijken wat voor mij het beste is.”
Ten Velde is nu bezig aan zijn tweede seizoen bij Houten en verlaat die club met pijn in het hart. “Bij Houten vinden ze het jammer dat ik vertrek”, zegt de linker hoekspeler. “Maar iedereen vind het daar leuk voor mij. Er is een hele grote gunfactor. En ook mijn trainer, Hans van Dijk, wil me met alles helpen. Hij zegt ook dat ik deze kans niet moet laten lopen.”