Ronde van Elden moet zondag concurreren met interland Nederland – Polen

14 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Zondag 16 juni staat Elden in het teken van de Eldense Draai. Op deze speciale dag is er van alles te doen ten zuiden van de Rijn, maar de timing van de race voor de eliterenners in de Ronde van Elden is ‘allesbehalve ideaal’. Tegelijkertijd speelt het Nederlands elftal in Hamburg op het Europees Kampioenschap voetbal tegen Polen.

In Elden is het hele weekend wat te doen. Van de Eldense nacht, beachvolleyballen tot een braderie. Voor de kinderen zijn er springkussens, een stormbaan en de dikke-banden-race om de jonge fans kennis te laten maken met de wielersport. De wielerwedstrijden gedurende de hele dag zijn het hoogtepunt van de dag. Jasper Bugter, zelf in 2016 winnaar bij de Elite in de Ronde van Elden, organiseert namens de stichting Elderse Draai dit evenement. “Ik merk dat er tegenwoordig wat minder wedstrijden zijn. Zolang ik het leuk vind om de wedstrijden te organiseren, zet ik me er voor in. Het is mooi voor ‘ons’ Elden om een dergelijk festijn te hebben.”

Groot scherm

Bugter baalde van de timing van de wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal tegen Polen in het Duitse Hamburg. “We hadden liever gezien dat de voetbalwedstrijd ’s avonds was gespeeld. Nu moeten renners en toeschouwers de afweging maken om de koers in Elden te rijden of langs de kant te staan. Ik hoop dat de mensen toch even komen kijken in Elden.”
De horeca rondom de Brink zorgt ervoor dat publiek het EK voetbal kan volgen op een groot scherm. Zo kan het publiek beide evenementen bijna tegelijk volgen. “Ik hoop voor onze sponsors en de horeca dat dit goed gaat uitpakken”, aldus de voormalig winnaar en organisator van de wielerkoers.

De Grote Prijs Leo Peelen

In 2017 is de Arnhemse olympische medaillewinnaar Leo Peelen plotseling overleden. Als eerbetoon aan zijn mooie sportverleden en zijn bijdrage aan de sport na zijn carrière heeft de organisatie besloten om een wedstrijd naar de Arnhemmer te vernoemen. Ook dit jaar staat De Grote Prijs Leo Peelen weer op het programma in Elden. De Arnhemse wielrenner Robert de Jong is één van de bekende gezichten in de wedstrijd aankomende zondag. Vorig jaar ging de eerste plaats naar Jens van den Dool van Rennersclub Jan van Arckel.

Programma wedstrijden Eldense Draai (zondag 16 juni):
10.40 uur: Start Vrouwen A/B Categorie
13.00 uur: Start Sportklasse
14.15 uur: Start Dikke banden race
15.15 uur: Start GP Leo Peelen Elite (80 km)

* Tekst: Luuk Wolsink
* Klik hier voor meer info over alle activiteiten tijdens de Eldense Draai
* Foto boven: de renners razen over het parcours in Elden. (Foto: Luuk Wolsink)

* Foto onder: de renners passeren de finishlijn. (Foto: Luuk Wolsink)