Van 28 augustus tot en met 8 september 2024 vinden in Parijs de Paralympische Spelen plaats. In de aanloop daarnaartoe portretteert ArnhemSports.nl onder de rubriek ‘En route pour Paris’ Arnhemmers die op dit evenement acte de présence geven. Veelal sporters, maar ook vrijwilligers, begeleiders, coaches en officials.
Paralympische Spelen 2016 Rio de Janeiro. Coach van het vrouwenteam rolstoelbasketbal Gertjan van der Linden brengt bankspeelster Bo Kramer in. Pas 17 jaar, haar eerste Spelen. Zij doet denken aan een jonge puppy: vol energie rondrijdend, waarbij zij zelf niet altijd lijkt te weten waar het moet eindigen. Af en toe een schotpoging, die vaak strandt in schoonheid. En zich verwonderend over de entourage waarin ze terecht gekomen is. Maar de echte basketbalkenner zag het. Hier acteerde een diamant. Weliswaar ruw en nog volstrekt ongepolijst, maar dat zou een kwestie van tijd zijn.
We zijn inmiddels acht jaar verder en het Nederlands vrouwenteam rolstoelbasketbal een Paralympisch- (2022), Europees- (2017, 2019, 2021 en 2023) en Wereldkampioenschap(2018, 2022) rijker. Met de nu 25-jarige Bo Kramer uit Doorwerth als vaste waarde in het na Rio sterk veranderde team. Kramer: “Ja, dat is allemaal wel snel gegaan. In Rio was ik nog jong en bankspeelster. Iedere minuut die ik speelde was meegenomen én genieten. Ik was onbevangen, voelde ook geen druk. Na de Spelen in Rio veranderde dat. Er gingen speelsters weg en mijn positie verschoof van bankspeelster naar die van basisspeelster. En toen bleek dat niet alles wat ik deed goed was, ik moest nog heel veel leren. Daarnaast voelde ik bij mijzelf de prestatiedruk enorm toenemen.”
“Overigens heb ik die druk nodig. Ik ben ook nog eens super perfectionistisch en dus erg streng voor mijzelf. Maar dat leidde er wel toe dat ik in die tijd, waarin we ons voorbereidden op het Europees kampioenschap, de Wereldkampioenschappen én de Paralympische Spelen in Tokio van 2022, vast kwam te zitten in een soort patroon. Trainen, twijfelen aan jezelf, ervaren druk, eigenlijk kon ik niet meer echt genieten van het spelletje en raakte ik zelfs overtraind. Ik heb toen een psycholoog in de arm genomen en dankzij die ondersteuning, maar ook vooral door de ondersteuning van mijn ouders en assistent-coach Irene Sloof, ben ik daar wel min of meer uitgekomen. Helemaal ben ik dat gevoel nog niet kwijt, ik blijf die druk voelen.”
Leiderschapsrol
Het moment waarop we Bo Kramer spreken is aan de vooravond van de Paralympische Spelen in Parijs, één dag voor haar eerste wedstrijd tegen Japan. Spelen waar Bo, vergeleken met de twee vorige spelen in Rio en Tokio, in haar beste vorm lijkt te steken. Ziet zij dat zelf ook zo? Kramer: “Ik voel mij prima en natuurlijk heb ik sinds mijn eerste spelen een ontwikkeling doorgemaakt. In mentaal opzicht, maar zeker ook op speltechnisch vlak. Ik ben nu basisspeelster, zet als guard de lijnen in het spel uit, heb een leiderschapsrol binnen het team. Veel communiceren in de wedstrijd, dat is mijn taak en dat is natuurlijk wel wat anders dan als jonge speelster op de bank zitten wachten totdat je ingezet wordt. En die rol ligt mij. Ik gedij het best binnen een team waarin iedereen, spelers, maar ook de staf, werkelijk alles uit zichzelf haalt. Dát geeft mij het vertrouwen om optimaal te kunnen presteren.”
Het Nederlands Vrouwenteam verdedigt de Paralympische titel en dat betekent dat er niet alleen druk ligt op Bo Kramer, maar op het gehele team. En juist dat is in het verleden met enige regelmaat de achilleshiel van het team gebleken: zodra de druk op een wedstrijd toeneemt, kan de collectieve paniek toeslaan, met onnodige verliespartijen tot gevolg.
Favorietenrol
De afgestudeerde fysiotherapeute Kramer hierover: “Dat klopt, maar daar hebben we de afgelopen periode voor de volle honderd procent met elkaar aan gewerkt. We weten dat wij zelf onze grootste tegenstander kunnen zijn, want als wij goed spelen zijn wij de besten. Dus dat moeten we zien vast te houden, ons niet gek laten maken. Overigens zal het niet makkelijk worden. Op de Spelen in Tokyo werden de Amerikaanse vrouwen nog derde, maar die hadden toen een vrij jong team en hebben natuurlijk de laatste jaren ook niet stil gezeten. Die confrontatie (zaterdagmiddag 31 augustus, red.) zal een zeer spannende wedstrijd worden. Dus we voelen als team de druk van de favorietenrol die ons door de buitenwacht wordt opgelegd en we praten daar veel over. Laat duidelijk zijn dat we gaan voor de gouden medaille, maar we proberen dat wat luchtiger te maken.”
Kramer vervolgt: “Zelf ben ik meer om gaan denken. Als de rest van de wereld ons als favoriet ziet, laten we ons dan als zodanig gaan gedragen, zeg ik dan tegen mijzelf. Ik speel dan vrijer dan dat ik mij door de druk laat verlammen. In die zin ben ik druk steeds meer als een cadeautje gaan zien. Al verlang ik af en toe ook nog wel eens naar die onbevangenheid die ik als bankspeelster in Rio had.”
Parijs worden Bo’s derde Paralympische Spelen. Van daaruit door naar Los Angeles 2028? “Ik ben daar nog niet voor de volle honderd procent uit, net zo min als ik voor de volle honderd procent weet of ik ga stoppen. Ik ga dit jaar voor mijn master biomedische wetenschappen en dat moet allemaal goed te combineren zijn. Vorig jaar speelde ik in de Engelse Premier League bij Loughborough University en dat heen en weer gereis brak mij toen al op. Aankomend seizoen ga ik weer lekker in Nederland ballen en zie ik wel hoe het allemaal loopt. Topsport is onwijs gaaf, maar er is meer. Maar eerst hier in Parijs mijzelf voor vierhonderd procent geven!”
En dat doet ze. Een dag na het interview verplettert het Nederlands Team de vrouwen van Japan met 87-34. Bo Kramer scoort 27 punten met in de eerste helft een schotpercentage van 78 procent. De diamant is geslepen.
* Tekst: Wim Ludeke
* Foto ‘s: BEN/TeamNL