Rob van Buijtene weg bij Swift

13 januari 2014 | Van onze AS-redactie

Trainer Rob van Buijtene (foto)  heeft per direct al zijn taken bij handbalvereniging Swift neergelegd. De Tielenaar stond achter de komst van het trainersduo Johann Peters/Rob Groener, maar was verbolgen dat hij ‘in dat proces niet is meegenomen’.

“Er is geen wrijving tussen mij en andere mensen bij Swift en in de besluitvorming dat Johann Peters en Rob Groener het eerste team gaan leiden, kan ik me honderd procent vinden”, zegt Van Buijtene. “Maar terwijl ik op 5 januari een wedstrijd van het tweede coachte, hebben het bestuur van Swift, Johann en Rob enkele tientallen meters verderop alles geëvalueerd. Daarna, kort voor de nieuwjaarsreceptie, is mij meegedeeld wat er ging gebeuren. Dat stelde me diep teleur.”
Van Buijtene had het niet meer dan logisch gevonden, dat hij bij dat gesprek aanwezig was geweest. “Wat me nog het meest raakt, is dat niemand van die zes, zeven mensen heeft gezegd: ‘hier hoort ook Rob bij te zitten’. Ik heb altijd alles in alle openheid besproken. Ik ben ingegaan op de hulpvraag van het bestuur van Swift het eerste team te trainen na het vertrek van Paul Schuurkes. Ik vond het ook onwijs super dat Johann en Rob wilden helpen, maar dit heeft me diep geraakt. Ze waren me blijkbaar vergeten.”

Van Buijtene heeft nog een week nagedacht. “Ga ik dit accepteren? Niet dus. Ik heb van Johann nog een ‘app’ gehad en van Rob een mailtje. Vrijdag ben ik nog in de auto naar Arnhem gestapt en heb met Johann en zijn vrouw Heleen gesproken. Ze hebben verteld hoe zij het hebben beleefd. Van het bestuur heb ik excuses gehad en voorzitter Maikel Rondon heb ik vanochtend nog gesproken en vroeg of de deur nog op een kier stond. Maar mijn beslissing draai ik niet terug. Het boek Swift is dicht.”

De handbalsite ‘handbalstartpunt.nl’ meldde maandagmiddag het vertrek van Van Buijtene als eerste. Daar legt de Tielenaar ook nog uit, dat hij voor alles open stond. ‘Want ik heb het allemaal gedaan om de club te helpen en had graag weer het tweede getraind. Ik heb het niet gedaan vanuit ambitie of ego. Ik wil opleiden en niet scoren. Ik vind dan ook dat er niet zorgvuldig met zaken is omgegaan. Ik voelde mij geraakt in mijn waarden en normen en heb daaruit mijn conclusies getrokken.’

Aan het tumultueuze seizoen lijkt ook op het personele vlak geen einde te komen. Nu moet het bestuur van de eredivisionist weer op zoek naar een trainer voor het tweede team, dat uitkomt in de hoofdklasse B. “Met dat team had ik een klik, maar het heeft niet de aandacht gekregen die het verdiende. Jammer, want dat was een zeer talentvolle ploeg. Die jongens zijn nog de grootste slachtoffers. Ik vind het ook erg dat ik afscheid moet nemen van Maurice Moerkerk. Met hem ik ik geweldig samengewerkt”, zegt Van Buijtene met pijn in het hart.