RKHVV staat weer als een huis

14 oktober 2023 | Van onze AS-redactie

RKHVV miste afgelopen seizoen op een haar na promotie naar de vierde divisie. In de finale van de nacompetitie was het Alkmaarse AFC ’34 met 3-1 te sterk. Maar onder leiding van trainer Frans Koenen (64) staat RKHVV weer als een huis. Met zijn assistenten Jillert Krikke en Civard Sprockel streeft Koenen naar nieuw succes. “Maar wij laten ons niet gek maken en blijven zo dicht mogelijk bij onze roots.

In het huidige seizoen is RKHVV in de eerste klasse G na drie duels nog ongeslagen. Vorige week zaterdag bleef de ploeg van trainer Frans Koenen in Doorwerth overeind bij Duno: 1-1. Tom Titarsolej zette de bezoekers uit Huissen op voorsprong, de gelijkmaker kwam van de voet van Jarvin de Haan.

Met 5 punten uit 3 duels neemt RKHVV de vijfde plaats in. Een prima start, tot vreugde van trainer Frans Koenen. “Want de voorbereiding was niet je van het”, zegt Koenen. “We kregen een paar keer flink het deksel op de neus. Ik wil niet zeggen dat je dan met angst en beven aan de competitie begint, maar maar je weet dan wel dat je het anders moet aanpakken.”

Hoe dat dan moet, kun je aan de ervaren coach wel overlaten. Nadat Koenen al eerder RKHVV van 2020 tot 2018 onder zijn hoede had gehad, nam hij het in november 2022 over van Maik Angenent, die in 2021 met RKHVV nog de eerste periodetitel pakte, maar een jaar later na een matige start van het seizoen zijn congé kreeg. Koenen, die op dat moment in de technische commissie van RKHVV zat, had gezien wat er fout ging. “Iedereen liep hard naar voren maar bij balverlies in een laag tempo terug. Dan moet je dus eerst een goede organisatie neerzetten. En van dat oeverloze gebrei dat de bal van de ene centrale verdediger naar de andere gaat en dan via de back weer terug naar de centrale verdediger zijn we ook snel afgestapt. Als je dan een paar keer wint, komt ook het geloof terug.”

Nieuwe opzet een verrijking

RKHVV plaatste zich uiteindelijk zelfs voor de nacompetitie om promotie naar de vierde divisie. Pas in de finale moest de Huissense ploeg haar meerdere erkennen in het Alkmaarse AFC ’34, dat met 3-1 te sterk was. En dus speelt RKHVV dit seizoen in een nieuw gevormde eerste klasse, met zaterdag- en zondagclubs. Tot genoegen van Koenen. “Ik vind het super. Je moet nu elke week tot het gaatje gaan. Vorig seizoen kon je op drie, vier ploegen na een wedstrijd winnen op zeventig procent. Dat lukt je nu echt niet. Daarnaast speel je ook tegen andere tegenstanders. Ik vind de nieuwe opzet een verrijking.”

Tom Titarslej (14) legt aan voor een vrije trap in het duel met Duno. (Foto: Gerie Nuy, RKHVV)
De doelman van Duno is vervolgens kansloos. (Foto: Gerie Nuy, RKHVV)

Het nadeel dat de zaterdagclubs die dat willen altijd hun wedstrijden op zaterdag mogen spelen, neemt Koenen voor lief. “Op dit moment hebben wij er nog geen last van. Al is er een aantal jongens die hyper aan komen vliegen, omdat ze eerst nog gewerkt hebben. Anderen nemen vrij. Maar ik ben al lang blij dat wij onze thuiswedstrijden in dat geval om 18.00 uur spelen.”

Dat RKHVV nu ploegen treft met meer financiële armslag beschouwt Koenen niet als een probleem. “Dat is nou eenmaal niet anders en dan moet je zelf vindingrijker zijn. Wij laten ons niet gek maken en blijven zo dicht mogelijk bij onze roots. We hebben ook aan onze jeugdopleiding weer een boost gegeven en er komen goede lichtingen aan. Daar zitten spelers bij die we op termijn best voor het eerste elftal kunnen gebruiken.”

Koenen doet over het huidige seizoen geen gewaagde uitspraken. “Ons eerste doel is dat we rond de winterstop weg zijn bij de degradatiezone. Daarna zien we wel weer verder. Het is ook nog vroeg in het seizoen en na drie speelrondes valt er nog niet veel te zeggen. De eerste wedstrijd bij asv Dronten eindigde in 1-1 en kwamen we goed weg. Op de 2-0 winst in de thuiswedstrijd tegen Bennekom viel niets af te dingen en de 1-1 bij Duno vond ik wel een terechte uitslag.”

Routinier Kevin Sissing, hier in actie tegen Bennekom, nog steeds belangrijk voor RKHVV. (Foto: Gerie Nuy, RKHVV)

Zondagmiddag speelt RKHVV op het eigen sportpark De Blauwenburcht tegen Woezik. Voor Koenen geen onbekende. “Die ploeg ken ik door en door en Woezik heeft het met twee gelijke spelen uit twee wedstrijden tot nu toe ook goed gedaan. Drie punten voor ons zou mooi zijn. Dan schiet je wat omhoog.”

Koenen constateert dat er veel veranderd is in de voetballerij, maar hij heeft er nog steeds plezier in. Met zijn assistenten Jillert Krikke en Civard Sprockel hoopt Koenen spelers en team naar een hoger plan te tillen. “Jillert houdt zich vooral bezig met de aanval, Civard met de verdedigende aspecten en de standaardsituaties. We werken nu ook met een camerasysteem en kunnen alles terugkijken. Prettig, want dan kun je de beelden bij een ‘ja, maar’ laten zien.”

Met zijn 64 jaar behoort Koenen tot de oudere garde. “Hoe lang ik nog doorga? Geen idee, maar er komt een keer een eind aan. Hoe is de samenwerking met de groep en wat vindt de club? Daar gaat het om. Eind november gaan we om de tafel zitten en dan wordt er al meer duidelijk.”

* Foto geheel boven: Hoofdtrainer Frans Koenen (rechts) van RKHVV overlegt met Jillert Krikke, één van zijn assistenten. (Foto: Gerie Nuy, RKHVV)

AMATEURS
ZATERDAG-/ZONDAGVOETBAL

EERSTE KLASSE G
Zaterdag 7 oktober

ASV Dronten – De Bataven 1-0
CSV Apeldoorn – Bemmel 2-0
Bennekom – SDC Putten 1-1
Duno D – RKHVV 1-1
Woezik – NSC Nijkerk 1-1
Zondag 8 oktober
Voorwaarts Twello – WSV 2-2
DTS ’35 Ede was vrij

PROGRAMMA
Zaterdag 14 oktober
SDC Putten – Duno D (14.30 uur)
NSC Nijkerk – CSV Apeldoorn
De Bataven – Bennekom (18.00 uur)
WSV – ASV Dronten
Bemmel – DTS ’35 Ede
Zondag 15 oktober
RKHVV – Woezik (14.00 uur)
Voorwaarts Twello is vrij