Rivalinio gaat naar de Spelen: ‘Ik wil mij blijven ontwikkelen’

21 juli 2024 | Van onze AS-redactie

Van 26 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 8 september 2024 vinden in Parijs respectievelijk de Olympische en Paralympische Spelen plaats. In de aanloop daarnaartoe portretteert ArnhemSports.nl onder de rubriek ‘En route pour Paris’ Arnhemmers die op één van beide evenementen acte de présence geven. Veelal sporters, maar ook vrijwilligers, begeleiders, coaches en officials.

De 18-jarige Rivalinio uit Arnhem gaat naar de Olympische Spelen in Parijs. Nog nooit van gehoord? Zou kunnen, want Rivalinio is geen bekende topsporter, maar geselecteerd voor deelname aan het project TeamNL Huis Scholarships, een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Programma Arnhem-Oost, sportkoepel NOC*NSF, Sportcentrum Papendal, sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor en de Arnhemse jongerenorganisaties Presikhaaf University, AM Support en Rijnstad. Ervaringen opdoen is hetgeen Rivalinio verwacht van zijn ‘uitzending’: “Ik wil mij blijven ontwikkelen.”

De zoon van een Dominicaanse moeder en een Surinaamse vader woont in Malburgen, Arnhem-Zuid. En het feit dat hij daar woont (‘ik vind het een hele gezellige wijk’) heeft hem eigenlijk min of meer in Parijs doen belanden. Dat zit zo. De gemeente Arnhem is initiatiefnemer van het Nationaal Programma Arnhem Oost. Dit programma is gericht op kansengelijkheid in wijken waar dit niet zo vanzelfsprekend is en heeft tot doel het verhogen van leefbaarheid en veiligheid in de vijf wijken Malburgen, Presikhaaf, Het Broek, Klarendal en de Geitenkamp. Maar ook het verkleinen van achterstanden op het gebied van onderwijs en werk behoort tot de doelstellingen van dit programma, waarvoor een looptijd van 18 jaar is uitgetrokken.

De jongerenorganisaties AM Support, Presikhaaf University en Rijnstad zijn nauw betrokken bij dit programma: met name AM Support en Presikhaaf University zijn geworteld in respectievelijk Malburgen en Presikhaaf en kennen de uitdagingen in de wijk, zeker onder jongeren. Sportcentrum Papendal-directeur Jochem Schellens, tevens verantwoordelijk voor alle zaken rond het TeamNL Huis in Parijs tijdens de Olympische Spelen, wilde voor de bezetting van zijn Huis eens wat anders. Schellens: “Over het algemeen werken we daar in de bediening, de keuken, achter de bar, noem maar op, al jaren met min of meer hetzelfde type medewerker: goed opgeleid, blond, hockey paardenstaartje. Dat mocht van mij wel wat diverser en zo kwamen we tot het idee om vijftig medewerkers te rekruteren uit de Arnhem-Oost wijken.”

De lijntjes met Presikhaaf University en AM Support waren vervolgens snel gelegd, evenals het contact met het sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor, dat de trainingen voor zijn rekening nam. Rivalinio (foto): “Ik werk vijf dagen per week bij schoonmaakbedrijf SB Willemsen, maar doe ook vrijwilligerswerk bij Presikhaaf University. Op een gegeven moment kreeg ik van hen een appje met de vraag of ik geïnteresseerd was om mee te solliciteren naar een baantje bij de Olympische Spelen in Parijs. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken! Ik heb toen meegedaan aan de selectiegesprekken en kreeg vervolgens te horen dat ik mee mocht. Fantastisch, ik ben nog nooit in Parijs geweest!”

“Wat we daar gaan doen? Er zijn bij het TeamNL Huis vier verschillende functies: logistiek, techniek, elektronica en keuken. Ik heb voor de logistiek en de techniek, zoals het opbouwen van podia, gekozen. Maar wat je ook doet, je komt altijd in contact met de bezoekers van het TeamNL Huis en dat lijkt mij geweldig. Zo leer je met andere mensen samen te werken, maar ook het gesprek met hen aan te gaan en dat geeft mij weer de kans om te laten zien dat ik een jongen ben die initiatief neemt. Ik denk dat ik door deze ervaring mijn social skills verder kan ontwikkelen.”

Rivalinio, die zijn Praktijkdiploma bij de Arnhemse school het Leerpark heeft behaald, start in september  de opleiding Social Works aan het RijnIJssel College. “Ik wil die opleiding doen om in de toekomst kinderen en jongeren zoals ikzelf te begeleiden,” aldus Rivalinio. “Ik had als kind heel veel energie en was dan ook altijd buiten. Ik heb daar gezien dat het ook zo maar de verkeerde kant met je kan opgaan, dat je de foute mensen treft. Gelukkig is dat dankzij mijn vader en moeder niet gebeurd. En dat wil ik straks jongeren meegeven: maak de goede keuzes.”

De jonge Arnhemmer doet zelf aan kick-boksen. Onderdeel van zijn verblijf in Parijs is ook dat zij waarschijnlijk twee wedstrijdkaarten cadeau krijgen. Rivalinio: “Ik weet nog niet voor welke wedstrijden, maar het lijkt mij fantastisch ook dat eens een keer te kunnen meemaken. Hopelijk hebben we ook nog tijd om in Parijs rond te kijken. Verder werken we in shifts van zo’n acht à tien uur en dat een week lang, we slapen vlak in de buurt van het TeamNL Huis in een hotel. De herinneringen en ervaringen die je opdoet en natuurlijk het plezier met elkaar maken, daar kijk ik het meest naar uit.”

Dat de geselecteerde groep uit bepaalde wijken afkomstig is, raakt hem niet zo. Rivalinio: “Het lijkt wat stigmatiserend. Dat is jammer, maar ik voel het absoluut niet zo omdat ik toevallig in Malburgen woon. Ik vind niet dat ik in een achterstandswijk woon, dat vind ik wijken waar de ramen kapot zijn en veel criminaliteit is. Hier is dat niet zo, het is een rustig deel. Natuurlijk, er gebeurt wel eens wat en er is armoede, maar als de buurman de BBQ heeft aanstaan, dan vraagt hij altijd of we willen aanschuiven. Ik vind het een heerlijke wijk om in te wonen.”

Op 5 augustus vertrekt de groep waar Rivalinio deel van uitmaakt met de bus naar Parijs, om op 12 augustus weer terug te keren. “Met veel ervaringen en met nóg betere sociale vaardigheden. Een eerste indruk van iemand is altijd ontzettend belangrijk en de ervaringen om dat verder te ontwikkelen hoop ik daar op te doen.”

* Tekst: Wim Ludeke
* Foto’s: Nationaal Programma Arnhem Oost en Wim Ludeke