Reünie Del-clubs bij De Paasberg

7 augustus 2017 | Van onze AS-redactie

Het idee was van Jan Neervoort, oud-speler van BVH en VIJDO. Een reünie met leden van de Arnhemse clubs die ooit op het fraaie sportcomplex De Del hun onderkomen hadden. Op zaterdag 19 augustus is het zover. Dan kunnen oud-leden van OAB, VIJDO, Coöperatie, GOVA, BVH en Sempre Avanti in het clubhuis van De Paasberg herinneringen ophalen.

“Ik heb dat idee een paar maanden terug met een biertje in de hand geopperd. Want wat zou het niet leuk zijn om een dergelijke reünie te houden”, vertelt Neervoort. “Paul van Koppenhagen en Ronald Mus werden meteen enthousiast.”
“Aanvankelijk had Jan het plan om een reünie voor oud-BVH-leden te organiseren, maar hij had die woorden nog niet uitgesproken of hij kwam al met het idee dat met alle Arnhemse Delclubs te doen”, vertelt Van Koppenhagen, oud-speler/trainer van VIJDO.
Ook Ronald Mus (ex-GOVA) zag wel wat in de plannen. “Ik denk dat het ook een succes wordt, want sinds het een beetje rond is gaan zingen, hebben we heel veel leuke reacties van oud-leden van die clubs gekregen”, legt Mus uit.

De reünie op zaterdag 19 augustus begint om 18.30 uur. “We willen in het clubhuis van De Paasberg voor elke club een hoekje inrichten met een shirt, een vlag en andere attributen van de vereniging”, zegt Van Koppenhagen. “Wie wat heeft, kan zich bij mij melden. Op vrijdagavond 18 augustus kan dat dan gebracht worden.”

Van de zes Arnhemse clubs op De Del (BVH, Sempre Avanti, GOVA, VIJDO, OAB en Coöperatie) is weinig meer over. Het gemeentelijke plan ‘Herschikken en Indikken’ van begin jaren 90 heeft zijn werk gedaan. VIJDO fuseerde met AV Wilhelmina, maar fusieclub AV Cranevelt bestaat inmiddels niet meer. GOVA leeft na de fusie met Hertog Hendrik nog voort in De Paasberg, BVH vindt zichzelf na de fusie met Wivos nog terug in Elsweide. Het zijn de enige twee. 
Coöperatie deed alleen mee aan de zomeravondcompetitie en is niet meer. Sempre Avanti ging in 1999 samen met SVD ’98 (voorheen WCA) en werd SV Rozendaal. OAB en Presikhaaf gingen na de fusie in 1995 verder onder de naam VV IJsseloord.  Door de fusie tussen SV Rozendaal en VV IJsseloord, in 2005 verder onder de naam FC Presikhaaf, verdween ook de laatste club van De Del.
FC Presikhaaf schreef daarna wel geschiedenis door te promoveren van de vierde klasse naar de hoofdklasse. Dat leidde echter tot een financieel drama. Na de fusie met ESCA, in 2014, was de nieuwe club AFC Arnhem geen lang leven beschoren. In januari 2016 ging de club ter ziele.

Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan de clubs die in de vorige eeuw sportpark De Del, gelegen op de grens van Arnhem, Rozendaal en Velp, bevolkten. De voetbalvelden zijn weg, daarvoor in de plaats kwam een prachtige villawijk.

Wie shirts, vlaggen, foto ’s en andere attributen ter beschikking wil stellen, kan zich melden bij Paul van Koppenhagen: 06 – 260 848 17.

* Foto geheel boven: De mannen van de organisatie, Paul van Koppenhagen, Ronald Mus en Jan Neervoort.
* Foto midden: Het pad omhoog, vanaf de Arnhemse Allee, naar de velden van Sempre Avanti, GOVA en OAB.